Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Ομόφυλα ζευγάρια: Οι «νάρκες» του νομοσχεδίου και οι Ευρωεκλογές

Το θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια έχει τραβήξει πολύ και έχει κουράσει, ενώ εγκυμονεί τον κίνδυνο για σημαντικές διαρροές από το κυβερνών κόμμα προς τα δεξιά της.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα θέμα, το οποίο μπορεί να τις προκαλέσει δυσανάλογα υψηλό... τίμημα στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να γράψει μπροστά το ψηφίο 2. Δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση και συνεπώς, πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να στείλουν το δικό τους... μήνυμα στην κάλπη.

Επιπλέον, μαζεύονται διάφορα άλλα "αγκάθια", όπως για παράδειγμα η απογοήτευση του αγροτικού κόσμου για τις μικρότερες επιδοτήσεις και φυσικά τα ζητήματα της ακρίβειας και της εγκληματικότητας. Αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς έως τις Ευρωεκλογές και πολλά μπορούν να συμβούν, εντούτοις, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών θα έπρεπε να μετατεθεί μετά τις Ευρωεκλογές και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα. Τώρα, ο Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί το κόστος της παρατεταμένης δημοσιότητας, ενώ είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αρκετές διαρροές.

Στις προσεχείς Ευρωεκλογές υπάρχει έντονη διάθεση από ψηφοφόρους που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, να στραφούν προς άλλα κόμματα ή την αποχή, ιδίως αν η ημέρα των εκλογών της 6ης Ιουνίου είναι πολύ ζεστή και προσφέρεται για παραλία. Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να πάρει ποσοστό κάτω από 30%, αλλά η παρτίδα σώζεται, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να καρπωθούν τη φθορά της.

Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε μεγάλες εκπλήξεις, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, πολλοί βουλευτές θα αρχίζουν να... γκρινιάζουν για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης απέναντι στο ζήτημα των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις με ζητήματα όπως η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και η επιστολή ψήφος. Ακρίβεια, υγεία, εγκληματικότητα συνθέτουν ένα πλαίσιο, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι όλα είναι υπό έλεγχο και τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ακόμη και αν πρόκειται για ζητήματα που... ενοχλούν το νεοδημοκρατικό ακροατήριο. Ο Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δεν τίθεται θέμα απειλής της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τίθεται ευθέως θέμα "τσαλακώματος" του προφίλ Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, την επόμενη μέρα θα έχουμε πολλές... γκρίνιες, Το "τσαλάκωμα" της εικόνας του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή έργου και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, γι αυτό χρειάζεται προσοχή σχετικά με τη στρατηγική των Ευρωεκλογών, αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα.

Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί και δεν απειλείται από κάποιον, παρά μόνο από τον κακό εαυτό του. Η χώρα θέλει κυβέρνηση και πρωθυπουργό με ισχυρό προφίλ για να εμπνέουν σιγουριά και να δίνουν θετική προοπτική, ενώ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει "κοιλιά" και να εγείρει επιφυλάξεις και αβεβαιότητα στις αγορές.

Το ισχυρό προφίλ Μητσοτάκη είναι το εχέγγυο για να έρθουν ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα. Ένα τραυματισμένο προφίλ μπορεί να δημιουργήσει εσωστρέφεια στο εσωτερικό και ανασφάλεια στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Γι αυτό καλό θα είναι η κυβέρνηση να μετράει την κρισιμότητα κάθε νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση και να μην αψηφά τη "νάρκη" των Ευρωεκλογών.

Η ισχυρή θέση του Μητσοτάκη στο πολιτικό στερέωμα δεν μπορεί και δεν γίνεται να κινδυνεύσει, καθώς στη χώρα πρέπει να γίνουν όλα όσα απομένουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί asset. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο. Δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμών και δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες τιμωρητικής ψήφου από το εκλογικό σώμα. Σίγουρα, ο πρωθυπουργός ξέρει τι πράττει. Αυτό που πολλές φορές δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι το μέγεθος της αντίδρασης του εκλογικού σώματος, όταν αυτά που πράττει, μπορούν να προκαλέσουν... διέγερση εντός του παραβάν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Φόρτωση άρθρων...