Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Όταν μιλάει ο «γκουρού» Ευάγγελος Μυτιληναίος, απλά ακούμε προσεκτικά...

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκτός από επιτυχημένος και διεθνούς φήμης επιχειρηματίας, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν πραγματικό "γκουρού", τον οποίο όλοι ακούνε με ιδιαίτερη προσοχή.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, έδωσε μια συνοπτική εικόνα για τις διεθνείς εξελίξεις, τα... έχωσε στους Ευρωπαίους σχετικά με το μείζον ζήτημα της ενέργειας, αναρωτήθηκε πού θα ήμασταν ως Ελλάδα αν δεν υπήρχε η "ομπρέλα" προστασίας από τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα του ομίλου στο εξωτερικό και ειδικότερα εκτός Ευρώπης. Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγορές διατηρούν το θετικό momentum, γιατί δεν περιμένουν να πάρει ευρύτερες διαστάσεις η σύρραξη στη Μέση Ανατολή και οι Ισραηλινοί, αναμένεται να έχουν τελειώσει την επιχείρηση σε 2-3 εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, ο επιχειρηματίας αφού ανέφερε ότι "δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει στη γειτονιά μας, αν λείψουν οι ΗΠΑ", υπογράμμισε ότι η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία, δεν είναι έτοιμες να δράσουν σε θέματα ασφάλειας, "γιατί έχουν κακομάθει μεταπολεμικά να ζουν και να προοδεύουν μέσα από τον συνδυασμό φθηνής ρωσικής ενέργειας και τζάμπα ασφάλειας που εξασφάλιζαν οι ΗΠΑ". Όπως είπε χαρακτηριστικά, "αυτός ο συνδυασμός τελείωσε" και θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις. Μάλιστα, άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρώπη λέγοντας ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα. Παρέθεσε δε, ως μέτρο σύγκρισης την ανθεκτικότητα των ΗΠΑ στην κρίση σε όλα τα επίπεδα (ΑΕΠ, ανεργία κλπ.), παρότι συγκλονίζεται εσωτερικά από τον διχασμό της κοινωνίας της.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τα είπε "έξω από τα δόντια" για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει λεφτά και τα δίνει στη βιομηχανία της, γιατί δεν πάει καλά και δεν... περπατάει το βιομηχανικό της μοντέλο, ενώ θύμισε ότι τη στιγμή που όλοι μιλούν για "πράσινη" ανάπτυξη, στη Γερμανία ανοίγουν λιγνιτικά εργοστάσια, γιατί "πίστευαν ότι θα έχουν για 100 χρόνια φθηνό ρωσικό αέριο, αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν έτσι όπως περίμεναν". Εξάλλου, υπογράμμισε το γεγονός ότι τα Ιταλικά ομόλογα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα Ελληνικά, αλλά το μέγεθος της Ιταλίας είναι τεράστιο, σε αντίθεση με αυτό της Ελλάδος, η οποία μπορεί να προκαλέσει απλά ένα μικρό ταρακούνημα.

Από το στόχαστρο της κριτικής του επιχειρηματία δεν ξέφυγε ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία απέδωσε εμμονή σε σχέση με τον στόχο για πληθωρισμό 2%, ο οποίος "είναι θηλιά στον λαιμό αυτής της γενιάς". Κάλεσε δε το διοικητικό συμβούλιο να αναπροσαρμόσει τον στόχο στο 3%, καθώς έτσι θα λύνονταν πάρα πολλά προβλήματα και θα έπαιρνε ανάσα η Ευρωζώνη, Απευθυνόμενος μάλιστα στους παρισταμένους, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "δεν ξέρετε πόσοι πόροι θα απελευθερώνονταν, πόσο θα έπεφταν τα επιτόκια".

Σε άλλο σημείο της βαρυσήμαντης παρέμβασης του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην αυξανόμενη εμπλοκή του κράτους στην οικονομία, μετά από πολλά χρόνια, πρώτα με την πανδημία και μετά με την ενεργειακή κρίση. "Βλέπουμε στροφή της οικονομίας περισσότερο προς το κράτος απ’ ό,τι για την ιδιωτική οικονομία", προσθέτοντας ότι "δεν είναι μια απλή ιστορία, είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη που έχει πολλές παράπλευρες συνέπειες".

Η παρέμβαση του αυτή, αναμφίβολα, κρύβει κάποιο... παράπονο, σε σχέση με την "μπούκα" του Κράτους στις τιμές της ενέργειας, μέσω της φορολόγησης των υπερ-κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας. Εξάλλου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ρωτήθηκε και για το θέμα του φόρου που επιβάλλει η Βουλγαρία στο αέριο, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα κινείται παραβατικά, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει την έλλειψη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα της ενέργειας.

Αφήνουμε για το τέλος το "κερασάκι" που αφορά στην Ελλάδα. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια, "ψηφίζοντας"... δαγκωτό τον Μητσοτάκη, καθώς όπως ανέφερε "έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει κράτος, κυβέρνηση και κόμμα και έχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος που επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις". Μάλιστα, αναρωτήθηκε "αν δεν τις κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να γίνουν", ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να τελειώνει με τις όποιες επώδυνες μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, επισημαίνοντας ότι "στο δεύτερο μισό μιας κυβερνητική θητείας μετρούν οι δημοσκοπήσεις".

Μια και το έφερε το θέμα, απλά να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση θα "τρέξει" με γοργούς ρυθμούς όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, παρεμβαίνοντας στοχευμένα στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο κόστος, έως τις προσεχείς Ευρωεκλογές. Στην πολιτική σκακιέρα, κάθε κίνηση πρέπει να γίνει στον καιρό της, όπως ο... κολιός τον Αύγουστο! Μετά τις Ευρωεκλογές, θα ολοκληρωθούν κάτι... υπόλοιπα, έτσι ώστε στο τέλος του 2024, να έχουν τελειώσει όλες οι εμβληματικές αλλαγές που έχει στο πρόγραμμα της η Νέα Δημοκρατία, αλλά και αυτές που δεν χρειάζεται να τις συμπεριλάβει κάποιος σε... λίστα ανακοινώσεων. Κάποια πράγματα στην πολιτική γίνονται, χωρίς να είναι απαραίτητο να προαναγγελθούν.

Αν δεν μας βρει καμιά άλλη... συμφορά, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους έτσι όπως πρέπει. Άλλωστε, ο Μητσοτάκης έχει μια χρυσή ευκαιρία να παίξει μόνος του μπάλα, βλέποντας τα χάλια στα δύο κόμματα που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση. Βέβαια, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν case study για τις πολιτικές εξελίξεις έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, όχι τόσο για το κόμμα του Κασσελάκη, αλλά για τα υπόλοιπα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...