Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Κανένα παιδί να μη μείνει πίσω

«Για κάθε παιδί κάθε δικαίωμα»: με αυτό το μήνυμα τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν φέτος την 20η Νοεμβρίου, Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

34 χρόνια από την ημέρα που η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα δικαιώματα των παιδιών δεν διασφαλίζονται στην πράξη. Συγκρούσεις, ασθένειες, φτώχεια και φυσικά η κλιματική κρίση απειλούν τα θεμελειώδη δικαιώματα των παιδιών. 

Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί ηγέτες, οι αυριανοί εκπαιδευτικοί, εφευρέτες, οι αυριανές μητέρες και οι αυριανοί πατέρες. Είναι πολίτες του κάθε κράτους και είναι χρέος μας να υπερασπιζόμαστε και να σεβόμαστε τα δικαιώματά τους. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, σε έναν κόσμο με εξελίξεις που απειλούν όσα έχουν πετύχει οι Δημοκρατίες μας, που θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα ετών, που η παρουσία της βίας σε κάθε μορφή γιγαντώνεται, αφήνουμε τα ευχολόγια και προχωράμε με πράξεις για να δούμε αποτελέσματα. 

Στη χώρα μας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που δημιούργησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2021 αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο. Αναφέρεται λεπτομερώς στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, στη δημιουργία μιας δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά, στην προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην αποϊδρυματοποίηση και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της υγείας και της εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και προτάσεις που μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνία μας ώστε να προστατεύσει ουσιαστικά το δικαίωμα κάθε παιδιού. 

Για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική βέβαια η δράση μας είναι απαραίτητο να εμπλέξουμε σε κεντρικό ρόλο και τα ίδια τα παιδιά. Άλλωστε η παιδική συμμετοχή σε ζητήματα που αφορούν  τα ίδια τα παιδιά είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους. Και η ιστορία έχει δείξει ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι νέες και οι νέοι έχουν πολλά να πουν και δεν φοβούνται να βγουν στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αξιοποιώντας λοιπόν τη δίψα των παιδιών για θετική αλλαγή, τον ενθουσιασμό και την διάθεσή τους να προσφέρουν μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε για να μη μείνει κανένα παιδί πίσω.

* H Ράνια Παπαδοπούλου είναι Human Rights Expert
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...