Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Πολεμικό κλίμα μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας και «μαύρες» προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο πλανήτης μπορεί να... γιόρτασε το σπάσιμο του φράγματος των 8 δισεκατομμυρίων κατοίκων, ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι πυραυλικές επιθέσεις του Πούτιν στο Κίεβο σε συνδυασμό με την αναταραχή που προκάλεσε η πτώση ενός εξ αυτών εντός πολωνικού εδάφους, θέτουν το ΝΑΤΟ σε κατάσταση... πολέμου.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ, για να γίνει συνολική εξέταση της κατάστασης και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Από την άλλη, ο Πούτιν, μετά την ταπεινωτική υποχώρηση από τη Χερσόνα, επιβεβαιώνει όλους όσους βλέπαμε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα και θα επανέλθει με εκδικητική μανία, κάνοντας χρήση πυραυλικών συστημάτων ή ακόμη και πυρηνικών όπλων. Συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο και αυξάνει τον ανθρώπινο πόνο στην Ουκρανία, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές, οι οποίες θα αναγκάσουν εκατομμύρια κατοίκους σε διάφορες πόλεις να μείνουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Ο παραναϊκός αυτός τύπος το έχει ρίξει μάλιστα και στο... παραμύθι, λέγοντας ότι δεν χτυπάει την Ουκρανία, αλλά τα όπλα που στέλνει η Δύση σ΄ αυτήν!

Οι χώρες της Βαλτικής βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, η Πολωνία προσπαθεί να τσεκάρει τι ακριβώς έχει συμβεί και το ΝΑΤΟ, ετοιμάζει νέα σενάρια για να... μαζέψει τον Ρώσο εισβολέα. Όλα αυτά συνέβησαν ταυτόχρονα με τη Σύνοδο του G-19 συν τη Ρωσία, όπου ήταν χαρακτηριστική η απομόνωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Πούτιν ήθελε να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους ισχυρούς του πλανήτη, θέλοντας προφανώς να τους θυμίσει ότι αυτός καθορίζει τις εξελίξεις. Αυτό σίγουρα είναι ένα γεγονός, αν λάβουμε υπόψιν την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει παγκοσμίως, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα, φαίνεται να ρίχνει και την τελευταία ζαριά, με κίνδυνο να φάει ακόμη και το... κεφάλι του! Η ανθρωπότητα πρέπει να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα με αυτόν τον παρανοϊκό τύπο, ο οποίος, με έπαρση φεουδάρχη, νομίζει ότι του ανήκει, ό,τι αυτός νομίζει ότι του ανήκει.

Την ίδια στιγμή, οι νέες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό άλλοθι για τον Ερντογάν έτσι ώστε να μπουκάρει στη Συρία για να εκκαθαρίσει τους Κούρδους και ταυτόχρονα να κερδίσει πόντους στις δημοσκοπήσεις, έτσι ώστε, έως τις εκλογές, να καταφέρει αυτό που σήμερα είναι εξαιρετικά επισφαλές, δηλαδή τη νίκη και την επανεκλογή του. Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου του G-20, που διεξάγεται στο μαγευτικό Μπαλί της Ινδονησίας. ο Μπαϊντεν και ο Μακρόν του είπαν να... μαζευτεί και να ρίξει τους τόνους της έντασης με την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Ερντογάν ευχαρίστησε με ανάρτηση του στο twitter την Ελλάδα για τη συμπαράσταση της στο τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, αδειάζοντας τους ανόητους υφιστάμενους του, οι οποίοι προσπάθησαν να εμπλέξουν τη χώρα μας, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Βέβαια, είναι σίγουρο ότι η επιστροφή του... Σουλτάνου στο... σπίτι του, θα τον μεταμορφώσει και πάλι στον... γνωστό "λύκο", που απειλεί την Ελλάδα. Και τα επεισόδια στα σήριαλ με πρωταγωνιστές τον Ερντογάν και τον Πούτιν, δεν πρόκειται να έχουν τέλος...

Μαύρα σύννεφα

Χθες, οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στο άκουσμα της πτώσης ρωσικού πυραύλου (;) σε πολωνικό έδαφος και έτσι η Wall Street συγκράτησε τις δυνάμεις της, ενώ οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κατέγραψαν την τέταρτη σερί άνοδο.

Ωστόσο, δεν γίνεται να μην λάβουμε υπόψιν μας τις συστάσεις της JP Morgan για την... αξιοποίηση του τελευταίου ράλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έτσι ώστε να κάνουν... ηρωική έξοδο οι επενδυτές, καθώς έρχεται ύφεση. Επιπλέον, η Goldman Sachs εξέφρασε την πρόβλεψη για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 115 δολάρια το βαρέλι έως τις αρχές του 2023. Βασικοί λόγοι θα είναι η απαγόρευση της εμπορίας ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επάνοδος της Κίνας στην κανονικότητα μετά την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, αλλά και η μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Όμως, τα... κακά μαντάτα δεν σταματούν στις προβλέψεις και εκτιμήσεις της JP Morgan και της Goldman Sachs, καθώς έχουμε και συνέχεια. Ο οίκος Moody's δημοσιοποίησε χθες προβλέψεις-σοκ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, χτυπώντας παράλληλα το "καμπανάκι" κινδύνου για κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία!

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ύφεση έως και αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, επιβράδυνση στην Κίνα, εκτεταμένη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αύξηση του κόστους δανεισμού, πλήγμα στο δημόσιο χρέος των χωρών, διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης, δημοσιονομική πίεση στους προϋπολογισμούς των κρατών, κλιμάκωση στη στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και αναζωπύρωση γεωπολιτικών εντάσεων. Πάλι καλά που δεν προβλέπει την καταστροφή του πλανήτη και τη μαζική πτώση μετεωριτών!

Η έκθεση του αμερικανικού οίκου κάνει εκτεταμένες αναφορές στους γεωπολιτικούς κινδύνους με άξονα τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την αντίδραση του ΝΑΤΟ, ενώ αναδεικνύει μείζονες περιφερειακές εντάσεις, όπως για παράδειγμα τη στρατιωτική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την πολεμική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Πάντως, θεωρεί ότι βασική πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία αποτελούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς σε περίπτωση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, θα πληγούν χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα. Γενικώς, τα... μαύρα σύννεφα, έχουν πυκνώσει επικίνδυνα και πάλι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Φόρτωση άρθρων...