Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη «δείχνουν» Χρηματιστήριο και ομόλογα

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το Χρηματιστήριο, οι αγορές ομολόγων και η πορεία των τιμών των ακινήτων αποτελούν τον καθρέφτη της οικονομικής και πολιτικο-κοινωνικής πραγματικότητας σε μία χώρα.

Όταν και τα τρία αυτά "τρέχουν" προς υψηλότερα επίπεδα, σχεδόν πάντα οι κυβερνήσεις επανεκλέγονται. Σε πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων μπορεί να συμβεί το αντίθετο, κάτι που το διαπιστώσαμε και στην περίπτωση της επανεκλογής Ερντογάν στην Τουρκία, όπου οι πολίτες ψήφισαν με βάση το δόγμα "ενός ανδρός αρχή" και μάλιστα με ιδιαίτερες θρησκευτικές και εθνικιστικές αναφορές και όχι με το "όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει". Όταν το οικονομικό κλίμα είναι θετικό και ταυτόχρονα αυξάνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Κράτους και των πολιτών, παγιώνεται μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας και σε ελάχιστες περιπτώσεις, έχουν μπει οι λαοί στον πειρασμό να ανατρέψουν καταστάσεις. Και αν κάποιος σπεύσει να κάνει λόγο για τα μέσα του 2014, όπου το Χρηματιστήριο ήταν ψηλά, τα επιτόκια των ομολόγων παρουσίαζαν αποκλιμάκωση και οι τιμές των ακινήτων σήκωναν και πάλι κεφάλι μετά από 6-7 χρόνια πίεσης, η εξήγηση είναι πολύ απλή.

Ο κόσμος είχε ζαλιστεί από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και μιας συνομοταξίας πολιτικών τυχοδιωκτών, καίγοντας τα χεράκια του, μετά την ψήφο του Ιανουαρίου αλλά και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στη βάση ενός σύντομου flash back, πρέπει να επισημάνουμε ότι τότε, η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας παρεμποδίστηκε από το λαϊκιστικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο ήρθε στην εξουσία, αφού προηγουμένως είχε αρχίσει να προετοιμάζεται το έδαφος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του καλοκαιριού του 2014. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Η χώρα υπέστη τεράστια ζημία άνω των 200 δισ. ευρώ από τα καμώματα των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη, μπήκαμε λόγω των ανοησιών τους σε τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, διαλύθηκε το τραπεζικό σύστημα, θεσπίστηκαν νόμοι-λαιμητόμοι κυρίως στη φορολογία και το ασφαλιστικό. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ανέβουν εκ νέου τα επιτόκια των κρατικών τίτλων και να κατακρημνιστούν οι τιμές τους, να πέσει στα Τάρταρα το Χρηματιστήριο Αθηνών και να καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων. Ο... λογαριασμός έφτασε σε όλους τους πολίτες και ο πολιτικός λογαριασμός που άνοιξε το εκλογικό σώμα με τους υπαίτιους αυτής της νέας συμφοράς άρχισε να κλείνει από τον Ιούλιο του 2019 και θα κλείσει οριστικά σε 18 ημέρες! Αυτός ο κύκλος σχεδόν έχει κλείσει και τώρα πάμε για την τελική αναμέτρηση, όπου θα εξαφανιστούν και θα περιθωριοποιηθούν πλήρως αυτοί που έπιασαν... κορόιδο το εκλογικό σώμα για να αναρριχηθούν στην εξουσία πριν από 8 χρόνια και να μετατρέψουν τη χώρα σε κάτι που θύμιζε χειρότερα και από χαμαιτυπείο!

Καθαρή εντολή

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί κορυφαίο success story παγκοσμίου εμβέλειας, όχι μόνο λόγω των οικονομικών επιδόσεων των τελευταίων 4 ετών, αλλά κυρίως σε σχέση με το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή μετά την αλλαγή του γεωπολιτικού στάτους κβο, έτσι όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και η κυριαρχία Μητσοτάκη με ισχυρή αυτοδυναμία, αποτελούν μια... προκλητική γεωπολιτική, ενεργειακή, οικονομική, εθνική και κοινωνική εξίσωση. Το υψηλό 9 ετών για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου και η επιστροφή της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών στα επίπεδα του 2009, αποδεικνύουν ότι οι αγορές εμπιστεύονται κατ΄ απόλυτο τρόπο αυτό που πρεσβεύει η κυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας. Άλλωστε, είναι ηλίου φαεινότερο ότι με βάση τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, ο Μητσοτάκης "τρέχει" μόνος του, καθώς είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής, αλλά η έκταση της νίκης ή της αυτοδυναμίας, μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η χαλαρότητα της ψήφου, που θα διαμορφώσει τους νέους συσχετισμούς στη Βουλή.

Χθες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα διστάσει να πάει και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση ενός του Αυγούστου, αν η εντολή του Ελληνικού λαού δεν είναι ξεκάθαρη και αποφασιστική στις 25 Ιουνίου. Τον ίδιο δρόμο άλλωστε είχε ακολουθήσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, όταν η Νέα Δημοκρατία, από εκλογική αναμέτρηση σε εκλογική αναμέτρηση ανέβαζε τα ποσοστά της, καθώς είχε να αντιμετωπίσει την "τορπίλη" της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ για να εμποδίσει την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Τότε δικαιώθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την ψήφο του Ελληνικού λαού, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι η... ταλαιπωρία θα τελειώσει στις 25 Ιουνίου για να πάμε μετά για... άνετες διακοπές!

Την καθαρή εντολή διακυβέρνησης προεξοφλούν οι αγορές. Αν ίσχυε κάτι διαφορετικό, τότε, ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κατέγραφε τα υψηλότερα κέρδη παγκοσμίως στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, ούτε το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων θα ήταν σχεδόν ίδιο με το Αμερικανικό και αρκετά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας! Μιλάμε δηλαδή για πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες δεν έχουμε δει να συμβαίνουν ότι στα χρόνια της πλασματικής ευημερίας των δανεικών, δηλαδή προ του 2010.

Οι αγορές έχουν ήδη κατατάξει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και απομένει μόνο το... τυπικό της διαδικασίας. Ωστόσο, αυτό το... τυπικό έχει ακόμη λίγο... δρόμο. Δεν αρκεί να συζητούμε για την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι αναμφισβήτητη, αλλά, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το εύρος της αυτοδυναμίας της, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν. Η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας με ισχυρή αυτοδυναμία, αποτελεί εχέγγυο ισχυρής ανάπτυξης και συνέχισης του θετικού κλίματος της οικονομίας, προς όφελος των πολιτών, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής συνοχής.

Ο Μητσοτάκης και οι... υπόλοιποι

Τα πολιτικά "παρατράγουδα" της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να αποτελέσουν παραφωνία σε μια πορεία η οποία είναι προδιαγεγραμμένη, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην κάλπη.

Η πολιτική ανεπάρκεια των αντιπάλων του Μητσοτάκη αποτελεί έναν καλό λόγο για να υπάρξει μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, η οποία θα μετατραπεί σε λαϊκή απαίτηση για δραστικές αλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες και τα καρκινώματα που είναι διάσπαρτα στα "σώματα" της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών θεσμών.

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και ο παγκόσμιος τύπος υμνούν και επαινούν την Ελλάδα. Και αν κάποιοι κακεντρεχείς αντι-ευρωπαϊστές και οπισθοδρομικοί το αποδίδουν στα συμφέροντα των ξένων, απλά να τους υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το 41% του εκλογικού σώματος επιβεβαίωσε ότι οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη ήταν προς το συμφέρον του τόπου και του λαού. Ταυτοχρόνως, αποδοκίμασαν με εκκωφαντικό θόρυβο, αυτούς που υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού ως μειοδότες που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους σε όλα τα επίπεδα, για να κρατάνε τη χώρα καθηλωμένη. Όσο γι αυτούς που προσπαθούν να μας δείξουν ότι το... μπόι τους είναι μεγαλύτερο από τη σκιά τους, πρέπει να υπάρξει εξίσου μια αποφασιστική απάντηση.

Ο λαός πρέπει να επιβεβαιώσει στην πράξη με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι βάζει στο περιθώριο αυτούς που υπονομεύουν την πορεία της χώρας, αυτούς που βρίσκονται κολλημένοι σε χρεοκοπημένες ιδεολογίες του κομμουνισμού και της δήθεν σοσιαλδημοκρατίας, τους "ψεκασμένους" που νομίζουν ότι ένας τόπος κυβερνάται με επιστολές του... Ιησού, κηραλοιφές, παλαιοημερολογίτικες αντιλήψεις και φιλοπουτινικά "πους-απς", αλλά και τους φασίστες με υπο-κοσμικά χαρακτηριστικά που πιστεύουν ότι με τα νταηλίκια προάγουν το όνομα της Ελλάδας, ενώ στην ουσία την εξευτελίζουν. Απέναντι σε όλους τους υπονομευτές, η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη: πολιτική σταθερότητα, συνέχιση της ανάπτυξης, οργάνωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και κοινωνικό μέρισμα για όλους!  Δεν έχουμε άλλον χρόνο για χάσιμο και όλα πρέπει να γίνουν άμεσα και όπως πρέπει για το καλό της χώρας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...