Πέμπτη
21 Οκτωβρίου 2021

Πως φορολογούνται οι Έλληνες που μετακόμισαν στο εξωτερικό;

Απόψεις Τόνια Τσιρογιάννη

Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας οδήγησε πολλές Ελληνίδες και Έλληνες να μετακομίσουν στο εξωτερικό και να εργαστούν εκεί. Γυρίζοντας πλέον πίσω πως θα εμφανίσουν τα φορολογικά τους εισοδήματα;

Κανονικά έπρεπε να έχουν δηλωθεί ως Κάτοικοι Εξωτερικού και αναλόγως των υπολοίπων φορολογικών πληροφοριών και ποια χρονιά έφυγαν υποχρεούνταν ή όχι στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και στην Ελλάδα.

Αρκετοί όμως δεν προέβησαν σε αυτή τη διαδικασία και εμφανίζονται ως κάτοικοι Ελλάδος, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις. Το θέμα προκύπτει όταν γυρίζοντας θέλουν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία και δεν ξέρουν πως να αιτιολογήσουν την αγορά και έτσι προκύπτουν συχνά δυσανάλογοι φόροι λόγω τεκμηρίων.

Για αυτό είναι σημαντικό πριν από οποιαδήποτε αγορά να συζητείται η κατά περίπτωση προσέγγιση, όπως δήλωση εκ των υστέρων εισοδημάτων ή η εκτέλεση εμβάσματος από το εξωτερικό ως αιτιολογία. Επ' ουδενί λόγο δεν πρέπει να υποβιβάζεται η σημασία μεταφοράς της φορολογικής έδρας ως κάτοικος εξωτερικού όταν κάποιος μετακομίζει εκτός Ελλάδος. Μπορεί την 1η χρονιά να θεωρηθεί κατανοητό, λόγω αβεβαιότητας, συνήθως όμως γυρίζει boomerang στον φορολογούμενο η μη δήλωση της.

Η φορολογική διαχείριση του θέματος έχει επιλογές ανάλογα ποια χρονιά αφορά και τα περιουσιακά στοιχεία που μας ενδιαφέρει ή οι λόγοι είναι π.χ. κληρονομικοί.

*Η Τόνια Τσιρογιάννη είναι Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups, accredited by ICF

+302114094901

www.stellarlight.gr


Διαβάστε ακόμη