Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Πώς θα αποφύγετε τη διπλή φορολόγηση

Τι συμβαίνει όταν κάποιος μένει μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά οι πηγές των εισοδημάτων είναι και σε άλλο/α κράτη; Φορολογείται δύο φορές;

Έτσι προκύπτει το θέμα, ο όρος παγκόσμιο εισόδημα και ποιος είναι αρμόδιος να το φορολογήσει;

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) ανάλαβε το έργο αυτό και δημιούργησε ένα πλαίσιο για την αποφυγή της διπλής φορολογίας του εισοδήματος και του κεφαλαίου, μεταξύ των κρατών. Από το 1952 υπογράφονται διμερείς συμβάσεις μεταξύ των κρατών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (Δ.Σ.Α.Δ.Φ.).

Η Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο για την αποφυγή ακριβώς αυτής της διπλής φορολόγησης. Σχεδόν με όλες τις χώρες οι βασικές αρχές είναι ίδιες ωστόσο ανά κατηγορία εισοδήματος και ανά χώρα μπορεί να υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση.

Δηλαδή να φορολογούνται διαφορετικά οι συντάξεις από την Αμερική, διαφορετικά οι συντάξεις από την Ιταλία και διαφορετικά οι συντάξεις από μία άλλη χώρα. Στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.aade.gr/keimena-symbaseon-symfonion-apofygis-diplis-forologias-tis-elladas-me-0 , μπορεί κάποιος να βρει ποιες είναι αυτές οι χώρες στις οποίες γίνεται αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο κάθε φορολογούμενος θα αποφασίσει να δηλώσει το συνολικό εισόδημα του στην Ελλάδα και να φορολογηθεί εδώ ή όχι. Εννοείται ότι για να γίνει αυτό, απαιτείται μία συγκεκριμένη διαδικασία στην εκάστοτε εφορία του καθενός.

Η διμερής αυτή συνεργασία μεταξύ των κρατών γίνεται κυρίως για:

  • Να καθορίζουν την φορολογική κατοικία του φορολογούμενου πολίτη στην περίπτωση που υπάρχει σύγχυση ή διχογνωμία σε αυτό.
  • Να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε διάφορα θέματα φορολόγησης των πολιτών.

Στις Δ.Σ.Α.Δ.Φ. υπάρχουν δύο συμβαλλόμενα μέρη:

  • Το ΚΡΑΤΟΣ ΠΗΓΗΣ, δηλαδή το κράτος στο οποίο δημιουργείται, παράγεται το εισόδημα.
  • Το ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ, δηλαδή το κράτος στο οποίο έχει την φορολογική του κατοικία ο φορολογούμενος.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο κάποιος να φεύγει για εργασία στο εξωτερικό και επειδή δεν είναι σίγουρος πόσο καιρό θα μείνει, να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια. Αυτό μελλοντικά δεν είναι η πιο σωστή λύση γιατί φορολογείται και υπόκειται σε συγκεκριμένη νομοθεσία και στις δυο χώρες. Προτείνεται σίγουρα η μεταβολή σε φορολογικό κάτοικο εξωτερικού και εάν υπάρχουν εισοδήματα και στις δυο χώρες να μελετηθεί αργότερα, η επιλογή του παγκόσμιου εισοδήματος σε μια χώρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...