Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Πού στοχεύουν άραγε οι «Ηρακλείς του Συντάγματος»  

Οποία ευαισθησία, διέγειρε τις χορδές τεσσάρων διακεκριμένων καθηγητών, με τον βαρύ και ασήκωτο τίτλο του «Συνταγματολόγου» και ξιφούλκησαν ομοθυμαδόν εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας; Μπορεί να είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, όμως για επιφανείς και προβεβλημένους καθηγητές, δεν νοείται η συμπεριφορά τους, να ταυτίζεται με το μυστήριο και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής.

Επομένως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι δεν επηρεάστηκαν από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, αλλά οι παρεμβάσεις των τεσσάρων Ηρακλέων του Συντάγματος, ελαύνονται από ιδιοτελή κίνητρα. Και αυτή η συμπεριφορά τεκμαίρεται από ένα και μοναδικό γεγονός.

Η τετράς αυτή, ποτέ στο παρελθόν, δεν κατήγγειλε άλλον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος βαρύνεται με πλείστα όσα ανομήματα την περίοδο (2015-2019) κατά την οποία κυβερνούσε, ως ο απόλυτος άρχων, παρακάμπτοντας ακόμη και βασικές αρχές του Συντάγματος. Αλήθεια, τι έχουν να πουν οι «διαπρεπείς» καθηγητές, όταν ανακοινώθηκε εν ριπή οφθαλμού ένα δημοψήφισμα για ένα ύψιστο εθνικό θέμα (η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.) και το αποτέλεσμα του «ΟΧΙ», μετατράπηκε σε «ΝΑΙ», χωρίς να τεντωθούν οι ευαίσθητοι ... συνταγματικοί νευρώνες των κυρίων καθηγητών;

Οι οποίοι δεν είπαν την παραμικρή κουβέντα στα αμφιθέατρα που διδάσκουν, αφήνοντας την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των φοιτητών τους. Επομένως στην περίπτωσή τους ισχύει το γνωστό αξίωμα που έλεγε «δάσκαλε που εδίδασκες και νόμον δεν εκράτεις».

Την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε ο καθηγητής (και πολιτικός) Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του προέδρου της κυβέρνησης, για το γνωστό θέμα που προέκυψε με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα ζήτημα όντως σοβαρό, όμως από το σημείο αυτό, μέχρι να δίδεται «εντολή» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να συνεδριάσουν προκειμένου να ανατρέψουν τον εκλεγμένο από τον λαό με μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργό, ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής παρέμβασης, καθώς οδηγεί σε έναν ολισθηρό δρόμο, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Ακολουθώντας την νόρμα Βενιζέλου, άλλοι τρεις καθηγητές, ο Νίκος Αλεβιζάτος, ο Γιώργος Σωτηρέλης και ο Ξενοφών Κοντιάδης, ως απόλυτοι εκφραστές του «ιερού κειμένου του Συντάγματος», ζήτησαν και εκείνοι την αποπομπή του πρωθυπουργού.

Επειδή «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», είναι βέβαιον, ότι κάποια στιγμή – και μάλιστα πολύ σύντομα - θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια, μιας εν εξελίξει ευρισκόμενης πολιτικής διεργασίας, η οποία έχει απόλυτη σχέση με τα τεκταινόμενα εντός των συνόρων της χώρας μας, αλλά και εκτός αυτής.

Επειδή οι τέσσερεις καθηγητές, τους οποίους προαναφέραμε, γνωρίζουν καλώς την αρχαιοελληνική, τους υπενθυμίζουμε ένα ρητό του τραγικού Ευρυπίδη: «Ο χρόνος άπαντα τοίσιν ύστερον φράσει. Λάλος γαρ ούτος ουκ ερωτώσιν λέγει», ο εστί μεθερμηνευόμενον:  «Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν τις ερωτήσεις».

Τις απαντήσεις θα τις περιμένουμε, για να δούμε και τι κρύβονται πίσω από τις εμβριθείς συνταγματικές παρεμβάσεις.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...