Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Ραμαζάνι και μπάλα

Απόψεις Γιώργος Νασμής

Στον ιερό μήνα του ισλαμικού έτους, το Ραμαζάνι, κινείται από την Τετάρτη ο μουσουλμανικός κόσμος – και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Στη διάρκεια του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε και δεν πίνουν μέχρι τη δύση του ηλίου για να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση. Πολλοί προπονητές ποδοσφαίρου, σεβόμενοι τις θρησκευτικές παραδόσεις των μουσουλμάνων ποδοσφαιριστών των ομάδων τους, τροποποιούν το πρόγραμμα των προπονήσεων, ώστε να μην εξαντλούνται σωματικά. Στην Αγγλία η ηγεσία των επιτροπών διαιτησίας στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Φούτμπολ Λιγκ έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στους διαιτητές να διακόπτουν στην πρώτη ευκαιρία τους αγώνες που διεξάγονται αργά το απόγευμα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους μουσουλμάνους παίκτες για το Ιφτάρ.

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο και νηστεύουν χρειάζεται να ακολουθήσουν μία ειδική διατροφή για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αρνητική επίδραση στην απόδοσή τους. Πολλοί βέβαια επιλέγουν να απέχουν από τη νηστεία.

Το Ραμαζάνι είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα το οποίο δεν αγγίζουν στον δημόσιο διάλογο οι προπονητές. Ο φόβος όμως ότι οι παίκτες θα έχουν μειωμένη απόδοση πάντα υπάρχει, και πολλές φορές είναι δικαιολογημένος.

Φυσικά το Ραμαζάνι επηρεάζει και πολλούς παίκτες που αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα. Κάποιοι βέβαια είχαν εντυπωσιαστεί πριν από δύο χρόνια όταν στο ματς Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΣ Γιάννινα υπήρξε διακοπή στο 60ο λεπτό για να δροσιστούν και να φάνε οι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές των Ερυθρολεύκων.

Οι έξι ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι οφ έχουν στις τάξεις τους εννέα μουσουλμάνους παίκτες. Το Ραμαζάνι θα καλύψει χρονικά μέχρι και την έβδομη αγωνιστική. Αυτό σημαίνει πως κάποιες ομάδες μπορεί να επηρεαστούν αγωνιστικά σ’ αυτό το διάστημα, κυρίως όσες αγωνιστούν νωρίς το απόγευμα, όταν δεν θα μπορούν οι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές τους να διακόψουν τη νηστεία στη διάρκεια του αγώνα. Λεπτομέρειες που ίσως τελικά αποδειχτούν πολύ σημαντικές στην κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...