Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Σε σημείο καμπής οι αγορές, σε ρόλο καλού... τιμονιέρη ο Σταϊκούρας

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Κάτω από τις 30.000 μονάδες έκλεισε χθες ο Dow Jones, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι επενδυτές αναζητούν μόνο... αρνητικές ειδήσεις, προκειμένου, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, να αυξήσει σε μικρότερο βαθμό τα επιτόκια, σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ευρώπη, όπου ακόμη ψαχνόμαστε για το πώς θα περάσουμε τον χειμώνα, αν το πλαφόν θα είναι προσωρινό, μερικό ή ολικό ή αν στο τέλος της ημέρας όλοι η Ευρώπη θα είναι μαζί και ο... καθένας χώρια! Το καλό νέο είναι ότι έχει συμμαζευτεί κάπως η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καιρό, καθώς θα αρχίσει το τζογάρισμα για τις ποσότητες και την επάρκεια καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2023. Εκεί, δεν φαίνεται η τύχη να είναι με το μέρος μας, ενώ η αβεβαιότητα και η δυσπιστία επενδυτών και κυβερνήσεων χτυπάει... κόκκινο, από τη στιγμή που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για... απόσυρση του Πούτιν σε ασφαλές καταφύγιο, όπου θα μπορεί να επιβιώσει μετά από μια πυρηνική επίθεση!

Από την άλλη πλευρά, το αέριο μπορεί να έχει... μαζευτεί λίγο την τελευταία περίοδο, ωστόσο, η μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά 2 εκατ. βαρέλια, συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο της τιμής, η οποία επανήλθε σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Ανεβαίνει το αέριο; Πέφτει το πετρέλαιο. Ανεβαίνει το πετρέλαιο; Πέφτει το αέριο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε ενόψει ενός χειμώνα που ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν τα πλέον "μαύρα" σενάρια, μάλλον θα είναι... μαύρος!

Ο καλός "τιμονιέρης" Σταϊκούρας

Η Ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει δυνάμεις και αντοχές, καθώς είτε λόγω καλού σχεδιασμού, είτε λόγω καλής τύχης, μπορεί να σταθεί όρθια.

Η έκρηξη των επιτοκίων των κρατικών τίτλων είναι γενικευμένη και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών για επενδύσεις στην τεχνολογία και στη συνέχεια στην ενέργεια ή στα ακίνητα, μόνο τυχαίες δεν είναι. Οι αγορές έχουν πειστεί ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εκπέμπει συνέπεια και αποπνέει σταθερότητα", όπως τόνισε χθες από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάταια προσπαθούσε να πείσει τους βουλευτές της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια καταιγίδα, αλλά αντέχουμε. Και αντέχουμε γιατί η οικονομική πολιτική έχει συνέπεια, μέθοδο, αρχή, μέση και τέλος. Πάνω απ΄ όλα είναι προσαρμοσμένη τόσο στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, όσο και στην εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα.

Στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία έλεγαν στον Μητσοτάκη, ότι θα τον ήθελαν πρωθυπουργό! Ώρα είναι να μας πουν ότι θέλουν και τον Χρήστο Σταϊκούρα για να χειριστεί την οικονομική πολιτική. Δεν είναι αστείο και κυρίως αυτό το βλέπουμε από τη μεγάλη ανταπόκριση επενδυτικών υπερ-κολοσσών και funds που "αγοράζουν" συνεχώς Ελλάδα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν την τελευταία τριετία (όπου ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα), είχαμε Τσίπρα, Αχτσιόγλου, Πολάκη και... Σία. Και επειδή σ΄ αυτήν τη χώρα δεν πλήττουμε ποτέ, έχουμε και τον Βαρουφάκη να μας λέει, πόσο καλύτερα θα ήταν η Ελλάδα αν είχε βγει από το ευρώ. Ξέρουμε πραγματικά... που θα βρισκόταν η Ελλάδα, σε ένα τέτοιο σενάριο. Όπως ακριβώς ξέρουμε και τι αξία θα είχαν οι καταθέσεις του Βαρουφάκη στο εξωτερικό! Τελικά, η χώρα δεν έχει... άγιο, αλλά πολλούς... αγίους, που μας έχουν προφυλάξει από τους... σαλταδόρους της αριστερής παράνοιας!

Πειραιώς: Βιώσιμα δάνεια 9 δισ. ευρώ

Τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ θα διαθέσει η Τράπεζα Πειραιώς για χρηματοδοτήσεις βιώσιμων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, κατά την περίοδο 2022-2025.

Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε ομιλία του στο Bloomberg ESG Forum με θέμα Demystifying The Green Agenda, επισημαίνοντας ότι σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές επιδιώξεις του ομίλου της Πειραιώς "τα θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της".

Η τράπεζα εντάσσει συνεχώς στις δραστηριότητες της νέα δάνεια για υποδομές και επενδυτικά σχέδια που ενσωματώνουν τα καλύτερα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Το ποσό των 9 δισ. ευρώ, αν μη τι άλλο δείχνει, ότι η διοίκηση της Πειραιώς προεξοφλεί τη συνέχιση της εντυπωσιακής ανάκαμψης του ενεργητικού της και το 2023, σε συνέχεια της εξαιρετικής φετινής πορείας, η οποία επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από τα μεγέθη του α΄ εξαμήνου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, βάζοντας επιπλέον στην εξίσωση και την κλιματική αλλαγή. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής οικονομίας, καθώς υπάρχουν δύο σημαντικοί κίνδυνοι. Ο ένας αφορά τα φυσικά ρίσκα ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, συμπεριλαμβανομένων συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιέ και ο άλλος τα ρίσκα που σχετίζονται με την  επίπτωση της μετάβασης σε μια οικονομία με ουδέτερο  ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα.

"Άγκυρα" Γκριμάλντι στην Ηγουμενίτσα

Με 84,17 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος Γκριμάλντι ρίχνει... άγκυρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αναλαμβάνοντας πλέον και με τη βούλα του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαχείριση και εκμετάλλευση του, για τα επόμενα 40 χρόνια.

Ο Ιταλικός όμιλος κατάθεσε την καλύτερη προσφορά και έτσι το σχήμα Grimaldi-Μινωϊκές Γραμμές, απέκτησε το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Απομένει η υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και στη συνέχεια η έγκριση της συναλλαγής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει στο τελικό στάδιο η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι δεδομένο ότι μεγαλύτερη πύλη της χώρας προς τα δυτικά, μπαίνει σε άλλο επίπεδο, καθώς δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις, που θα αναβαθμίσουν συνολικά τις θαλάσσιες μεταφορές στο Ιόνιο.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, "μια νέα εποχή ξεκινά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία"

 Νέο Δ.Σ. στην ΕΣΠΕΝ

Στα νέα της χθεσινής ημέρας, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ).

Έτσι, Πρόεδρος: θα είναι ο κ. Ιωάννης Μητρόπουλος (Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας), Αντιπρόεδρος: ο κ. Στάθης Βωβός (Elpedison), Ταμίας η κ. Μελίζα Ασημακοπούλου (ΗΡΩΝ) και μέλη οι Διονύσης Τσίτος (Volton), Φούλβιο Σιόττο (ZeniΘ), Αναστάσιος Παπαναγιώτου (WATT + VOLT) και Αναστάσιος Λωσταράκος (nrg). Οι εταιρείες-μέλη του ΕΣΠΕΝ εκπροσωπούν περισσότερους από 1,5 εκατ. καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Ελλάδα. Σκοπός του συνδέσμου είναι να συμβάλει στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για την προμήθεια επαρκούς, αξιόπιστης, οικονομικά συμφέρουσας και περιβαλλοντικά φιλικής ενέργειας στους Έλληνες καταναλωτές, υπό συνθήκες δίκαιου και βιώσιμου ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...