Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τα ανοίγματα των Μητσοτάκη και Τσίπρα και η κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027 και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτάξει το θέμα της αύξησης των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποτελεί μέρος του γαλάζιου σχεδίου για αύξηση της επιρροής στον κόσμο της εργασίας και προσέλκυσης ψηφοφόρων από την δεξαμενή των αναποφάσιστων. 

Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πίσω από το περιεχόμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού μια στοχευμένη προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της Νέας Δημοκρατίας σε μία κομβική χρονική συγκυρία που σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους εναντίον της για ταξικές επιλογές, για απουσία ευαισθησίας και ενσυναίσθησης σχετικά με τα προβλήματα της κοινωνίας και άλλα πολλά. 

Την ώρα που ο χρόνος για να προσέλθουν  οι πολίτες στην πρώτη κάλπη μετρά αντίστροφα, στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναπτύσσεται ένας άτυπος ανταγωνισμός γύρω από πολιτικές που αγγίζουν στο μαλακό υπογάστριο της πλειοψηφίας και μπορούν να καταστούν αποφασιστικής σημασίας για τις τελικές επιλογές των πολιτών. Είναι ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να στήσει αναχώματα στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ και να στείλει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι οι πολιτικές του αφορούν στους πολλούς, έχουν εθνικό πρόσημο και απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. 

Με άλλα λόγια, προσπαθεί ακολουθώντας μια συγκεκριμένη στρατηγική να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, όπως εκείνη που του έδωσε την αυτοδυναμία τον Ιούλιο του 2019. 

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Τσίπρας αντιλαμβανόμενος ότι και στις τάξεις της κεντροδεξιάς υπάρχουν δυσαρεστημένοι πολίτες που αμφιταλαντεύονται, έχει επιλέξει στην εκφορά του πολιτικού του λόγου να εντάξει τους κεντρώους και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, εντάσσοντας τους στα ακροατήρια διεύρυνσης του κόμματος του. Και οι δύο πλευρές επιβάλλεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να πείσουν. 

Από τη μία πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ένα κυβερνητικό παρελθόν με επιτυχίες, αλλά και λάθη. Από την άλλη, η ανάμνηση της περιόδου 2015-2019 είναι για πολλούς Έλληνες αρνητική. Το τί θα πράξει στο τέλος της διαδρομής ο μέσος κεντρώος ψηφοφόρος θα φανεί στις 21 Μαΐου ή πιθανότερα στις 2 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Φόρτωση άρθρων...