Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση του οικονομικού κύκλου και με τη βασική υπόθεση εργασίας για συνέχιση του θετικού κλίματος και του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, θα δούμε τη βελτίωση των προοπτικών της χώρας. 

    Ξεμπερδέψαμε με τους δύο... μη αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι έδωσαν στην Ελλάδα... προβιβάσιμο βαθμό! 

    Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ο Γερμανικός οίκος Skope Ratings και την περασμένη Δευτέρα ο Ιαπωνικός R&I, μας κατέταξαν στις χώρες με επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια, για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, περιμένουμε ανάλογες αποφάσεις από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor's, Fitch και Moody's), καθώς και από τον Καναδικό DBRS. Εφόσον και αυτοί μέχρι το τέλος του έτους ή και εντός του 2024 μας βάλουν βαθμό... πάνω από τη βάση, τότε το Ελληνικό success story θα περάσει σε μια νέα φάση. 

    Η Ελλάδα, έστω και με τη σφραγίδα των Γερμανών και των Ιαπώνων έχει πλέον "πρόσωπο" στις αγορές, έχοντας ανεβάσει την αξιοπιστία της, μετά από 14 θετικές αξιολογήσεις, από το 2019 μέχρι σήμερα και αφού... απαλλαχθήκαμε από την... κατάρα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Έτσι, σε πρώτη φάση ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση Ιαπωνικών, Γερμανικών, αλλά και άλλων κεφαλαίων, ενώ μόλις η Ελλάδα πάρει επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους οίκους, τότε θα μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα. Μετά από 13 χρόνια μιζέριας και κινδύνου χρεοκοπίας, η Ελλάδα, με τις στοχευμένες οικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλάζει... πίστα. Μπαίνουμε πλέον σε μια αγορά άνω των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και αρκεί να κερδίσουμε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το... μηδέν, για να προσελκύσουμε κεφάλαια κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων! 

    Ο Γερμανικός οίκος Skope μας κατατάσσει στην κατηγορία ΒΒB- με σταθερή προοπτική. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εφόσον δεν προκύψουν μεγάλες ανατροπές στο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα σε 3-4 χρόνια θα μπορεί να μπει στο κλαμπ των χωρών με αξιολόγηση τουλάχιστον ένα Α. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι έως το τέλος του έτους θα έχουμε στο..,. τσεπάκι μας τις αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους DBRS, Standard & Poor's και Fitch, ενώ ο οίκος Moody's μας κατατάσσει τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Η Ελληνική οικονομία θα μπει με άλλον... αέρα το 2024 και έως το 2027, λόγω των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και των προσδοκιών για εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, θα παίξουμε μπάλα σε άλλη... κατηγορία. 

    Όπως επισημαίνει στην έκθεση του ο Γερμανικός οίκος Skope Ratings "εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε το Ευρωσύστημα είναι πιθανό να τη στηρίξει στο μέλλον σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στις αγορές". Μάλιστα, επισημαίνει ότι το σημείο-κλειδί είναι η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως τονίζεται στην έκθεση.

    Η Ελλάδα εμφανίζει σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 160,7% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, παρουσιάζοντας υποχώρηση κατά 46 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το υψηλό του 2020, όπου υπήρξε άνοδος λόγω της βαθιάς ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2028 το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 141,6%, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2032 θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά τα κεφάλαια που μας δόθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης το 2012. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, έχοντας ως κριτήριο την αρχή ότι "δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε". 

Τι φέρνει η αναβάθμιση της οικονομίας
    Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση του οικονομικού κύκλου και με τη βασική υπόθεση εργασίας για συνέχιση του θετικού κλίματος και του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, θα δούμε τη βελτίωση των προοπτικών της χώρας. 

    Τι έχουμε να περιμένουμε από την αλλαγή... πίστας της Ελλάδας; Μα φυσικά, περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις, περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων και σχετικώς υψηλότερα για τις καταθέσεις, αλλά και περαιτέρω κέρδη για ομόλογα, μετοχές και ακίνητα. Η Ελλάδα μπαίνει στη λίστα των υποψηφίων προς επένδυση χωρών από κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία μέχρι σήμερα απαγορευόταν δια... ροπάλου να επενδύσουν έστω και ένα σεντ! Αρκεί να λάβουμε υπόψιν μας ότι μέχρι σήμερα μόνο το 10% των παγκόσμιων funds είχε τη... νομιμοποίηση βάσει καταστατικού, να επενδύσει στην Ελλάδα. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να εκτοξεύσει τα deals στην οικονομία τα επόμενα χρόνια με έμφαση στους κλάδους της ενέργειας, των logistics, των μεταφορών, των κατασκευών, των ακινήτων, της βιομηχανίας και της πληροφορικής.  

    Ας δούμε όμως πώς λειτουργεί η επενδυτική βαθμίδα, αγγίζοντας εν τέλει και τον τελευταίο και πιο... φτωχό πολίτη της χώρας. Ειδικότερα:
1. Οι δανειστές και οι επενδυτές θα είναι πλέον πιο σίγουροι για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε Ελληνικά ομόλογα, ενώ η οικονομία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της, χωρίς να κινδυνεύει με στάση πληρωμών. Συνεπεία αυτού θα είναι η περαιτέρω μείωση των spreads, δηλαδή της διαφοράς των Ελληνικών επιτοκίων από τα αντίστοιχα Γερμανικά, που θεωρούνται ως σημείο αναφοράς. Επιπλέον, θα έρθουν ακόμη πιο ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια υψηλής αξιολόγησης, τα οποία θα αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. 
2. Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια από το Ελληνικό Δημόσιο, θα ανοίξει τον δρόμο για άντληση φθηνότερων κεφαλαίων από τις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν ακόμη καλύτερη πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια. 
3. Το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει πολύ λιγότερα χρήματα για τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, όπου πρέπει να επισημανθεί ότι για τα 260 δισ. ευρώ που έχουμε λάβει από τον μηχανισμό στήριξης, δεν πληρώνουμε ούτε... σεντ. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι συνεχείς αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν συμβάλλει ώστε ο προϋπολογισμός και κατ΄ επέκτασιν ο Έλληνας φορολογούμενος, να γλιτώσουν πάνω από 7 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων, καθώς οι αγορές τιμολογούν πιο ευνοϊκά τους Ελληνικούς τίτλους  
4. Οι εμπορικές τράπεζες παράλληλα με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων του ευρώ, θα διαθέτουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. 
5. Χαμηλότερα επιτόκια για αγορά στέγης σημαίνει κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων και ενίσχυση της ανοδικής πορείας τους, ενώ θα διατηρηθεί ισχυρή η δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου. 
6. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις αυξάνοντας την κερδοφορία τους και κατά συνέπεια τις επενδύσεις τους.
7. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φθηνότερο κόστος άντλησης κεφαλαίων και με ενισχύσεις από προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα μεγέθη τους και την ανταγωνιστικότητα τους. 
8. Η άνοδος των τιμών των Ελληνικών ομολόγων θα ευνοήσει το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από εισφορές τοποθετείται σε Ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Αυτό σημαίνει ότι θα βελτιωθούν περαιτέρω οι προοπτικές για τις συντάξεις, αλλά και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
9. Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και η συνεχής βελτίωση της κερδοφορίας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για όσους επενδύουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. 

Ύμνοι από Bloomberg και Handelsblatt
    Δεκατρία χρόνια μετά την υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία "σκουπίδια", η Ελλάδα επιστρέφει στην ελίτ των αγορών, όπως επισημαίνει το Αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή τη νέα αναβάθμιση από τον Γερμανικό οίκο Skope Ratings. 

    Σύμφωνα με το Αμερικανικό πρακτορείο "η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010, για την οποία χρειάστηκαν τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τέθηκε υπό αμφισβήτηση". Το Bloomberg τονίζει με νόημα την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικώς παρείχε δεσμεύσεις για μια υγιή οικονομία και τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Προσθέτει δε ότι η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας σε χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως της Ιταλίας. Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσδοκά σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. 

    "Πώς τα καταφέρνει τόσο καλά ο Μητσοτάκης;", είναι το ερώτημα που θέτει από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναδεικνύοντας την εκτόξευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο "αποτελεί υπόδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο". Τονίζει δε ότι "η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση και αναπτύσσεται με διπλάσια ταχύτητα απ΄ ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Διερωτάται δε "πώς τα καταφέρνει τόσο καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης", ενώ υπογραμμίζει ότι από τα πρόθυρα της πτώχευσης η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη και το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει ότι η χώρα επέστρεψε, 8 χρόνια μετά τα πακέτα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία. 

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς την οικονομική ανάπτυξη, καθώς εξυγίανε τον προϋπολογισμό και μείωσε το δημόσιο χρέος ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωζώνη. Η Handelsblatt αναφέρει ότι η Ελλάδα τραβάει ολοένα και περισσότερο την προσοχή περισσότερων ξένων επενδυτών, ενώ επικαλείται ανάλυση του Bloomberg, σύμφωνα με την οποία, το πρώτο τετράμηνο του έτους επενδύθηκαν ξένα κεφάλαια τουλάχιστον 3,4 δισ. ευρώ σε Ελληνικές μετοχές και ομόλογα, ενώ έως το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...