Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Τα «τρολ» των Βρυξελλών, το πλαφόν στο πετρέλαιο και ο... προφήτης Μυτιληναίος

Μόνο ως "τρολάρισμα" εκλαμβάνουν οι αγορές την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι Βορειοευρωπαίοι, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Δανοί και... σία, αντιλαμβάνονται την προστασία των κοινωνιών από την έκρηξη του φυσικού αερίου, ως... καλαμπούρι. Η τιμή του καυσίμου ήδη βρίσκεται στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τους επόμενους μήνες είναι προφανές ότι θα τείνει να πλησιάσει το πλαφόν.

Πραγματικά, όλοι απορούν με την απόφαση της Κομισιόν και κυρίως για το σκεπτικό αυτών που την υπαγόρευσαν. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνούν με αυτήν την... ανοησία και αναμένονται πρωτοβουλίες και σημαντικές εξελίξεις, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα . Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μπορεί να σώσει το γόητρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή όλοι γελάνε με τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Τα είχε πει ο Μυτιληναίος...

Ένας από τους μεγάλους "παίκτες" και γνώστες της ενεργειακής αγοράς, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τοποθετήθηκε ηχηρά με αφορμή την... τρολιά της Ε.Ε. για την τιμή του φυσικού αερίου, απορρίπτοντας την, χωρίς δεύτερη κουβέντα!

Ο ίδιος τοποθέτησε την επόμενη "έκρηξη" της τιμής του αερίου την προσεχή άνοιξη, μιλώντας σε εκδήλωση στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου, επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον Ελλάδος, που ανήκει στο φερώνυμο όμιλο. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε επισημάνει τον προηγούμενο μήνα σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών ότι η τιμή του αερίου στο TTF θα κινηθεί πτωτικά ως το τέλος του έτους, θα πάει προς τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει μια κούρσα ανόδου. Έτσι, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου επαληθεύεται πλήρως, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση του ότι οι ισορροπίες στην αγορά του αερίου είναι πολύ οριακές.

Όπως έχει επισημάνει πολλές φορές η στήλη, έτσι και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δίνει έμφαση στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνουν την τιμή του καυσίμου. Όπως ανέφερε, το κομβικό σημείο, το οποίο μάλιστα οι διεθνείς οίκοι λαμβάνουν υπόψιν στις εκθέσεις τους, είναι ο καιρός. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο χειμώνας θα είναι ήπιος έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Επιπλέον, οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη είναι γεμάτοι αυτή τη στιγμή, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Γι αυτό και βλέπουμε τη συγκράτηση των τιμών του αερίου, έστω και αν την τελευταία περίοδο παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Τα προβλήματα θα αρχίσουν να φαίνονται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι ο καιρός θα... αγριέψει, οπότε το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων θα καταναλωθεί. Συνεπώς, όταν θα έρθει η ώρα για νέες προμήθειες, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου... ευχάριστα. Ο κ. Μυτιληναίος εκτιμά ότι ο Μάρτιος αποτελεί ένα κομβικό ορόσημο γιατί "τότε θα φανεί αν οι αποθηκευτικοί χώροι θα στερέψουν πολύ ή λίγο». Όπως είπε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές προβλέπουν έκρηξη στις τιμές του αερίου την άνοιξη, την οποία υιοθετεί και ο ίδιος στον απόλυτο βαθμό. Ελπίζουμε ότι ο... κακός μας ο καιρός, δεν θα μας βάλει σε περιπέτειες, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή, την έχουμε βγάλει σχετικά καθαρή...

Πλαφόν στο πετρέλαιο

Μετά την "τρολιά" με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Ευρώπη φαίνεται να είναι πιο λογική στο θέμα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, δίνοντας ένα εύρος τιμής μεταξύ 65-70 δολαρίων το βαρέλι.

Το θετικό είναι ότι εδώ και αρκετές ημέρες βλέπουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής, κάτι που γίνεται αντιληπτό και στις αντλίες των πρατηρίων. Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε και πάλι χθες κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου West Texas έχει πέσει στα 78 δολάρια το βαρέλι. Η Ευρώπη θέλει να σφίξει τον κλοιό γύρω από τον Πούτιν και πολλοί πιστεύουν ότι ο ίδιος δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ωστόσο, υπάρχει μια παράμετρος, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά και αυτή δεν είναι άλλη από τη βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομία, θα κάνει κοιλιά στο δ΄ τρίμηνο του έτους, η οποία θα είναι εμφανής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το σήμα της FED

Η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου ενισχύει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι πάμε για ύφεση, ωστόσο, το στοιχείο αυτό είναι υποστηρικτικό σε σχέση με την πορεία που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια.

Χθες, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα άνοιξε τα χαρτιά της, επισημαίνοντας επί της ουσίας ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες και με πιο βραδύ ρυθμό. Εκτός και αν υπάρξει μια βαθιά ύφεση, η οποία θα οδηγήσει τις τιμές στα... Τάρταρα, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, θα αρχίσουμε να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων. Προσοχή! Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η μεταβλητότητα στις αγορές είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών. Τα νέα δεδομένα στο μέτωπο του πληθωρισμού στέλνουν το μήνυμα ότι η άνοδος φέρνει την πτώση και η πτώση μπορεί να φέρει νέα άνοδο.

Δεν είμαστε σε μια κανονική περίοδο και σίγουρα αυτά τα Χριστούγεννα οι σκέψεις όλων μας θα είναι πολλές και σε διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Το 2023 θα είναι μια χρονιά πολλών εκπλήξεων, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να υποταχθεί ο Πούτιν και ο κόσμος να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η φυγή αυτού του τυράννου είναι το κλειδί των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...