Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Θετικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό, σε υψηλό 100 μηνών το Χ.Α.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε χθες στις αγορές το μήνυμα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία στις ΗΠΑ, ενώ η ίδια τάση καταγράφεται και στην Ευρωζώνη.

Το στοίχημα του Πούτιν για την πρόκληση ενεργειακού "μπλακ-άουτ" στην Ευρώπη αλλά και στους ανά τον κόσμο... εχθρούς του, φαίνεται ότι έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, με δεδομένο ότι σε ένα μήνα θα αρχίσουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε σε πιο... καλοκαιρινούς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, το... κακό νέο της χθεσινής ημέρας ήταν η ισχυρή άνοδος του αργού πετρελαίου κατά 4,1%, η οποία όμως συνδέεται με τις θετικές προβλέψεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FED, η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι ταχύτερη φέτος, ενώ το 2024 θα πλησιάσουμε πιο κοντά στον στόχο του 2%, οπότε θα υπάρχει χώρος για να μειωθούν τα επιτόκια.

Τα χρηματιστήρια "ψηλώνουν", αλλά...

Οι επενδυτές στις κεφαλαιαγορές έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να κάνουν... όνειρα για υψηλότερα επίπεδα τιμών στις μετοχές και το πάρτι δεν πρέπει να χαλάσει, έως ότου... εμφανιστούν πολλοί λόγοι για να χαλάσει!

Χθες, η Wall Street έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,78% και κλείσιμο στις 34.156 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ έκλεισε με άνοδο 1,90% (στις 12.113 μονάδες) και ο S&P 500 με κέρδη 1,29% (στις 4.164 μονάδες). Όταν μετοχές σαν τη Microsoft και την Boeing κλείνουν με κέρδη 4,20 και 3,84%, τότε κάτι καλό βλέπουν οι επενδυτές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες έχουν πάρει βαθιά ανάσα από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας. Οι επενδυτές μετρούν πλέον την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και δεν δίνουν πλέον βάση στην πορεία των επιτοκίων, καθώς έχει προεξοφληθεί η πορεία τους. Μιλάμε φυσικά με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η χθεσινή παρέμβαση της Bank of America, η οποία βλέπει "βουτιά" 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές έως το τέλος του α΄ τριμήνου και επιστροφή σε νέο ράλι από το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο συγκεκριμένος χρηματοοικονομικός κολοσσός εμφανίζεται σταθερά... απέναντι στην Ευρώπη εδώ και πολλούς μήνες, προβλέποντας γερό ξεπούλημα των μετοχών, ως αποτέλεσμα της νέας ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την BofA, οι ελπίδες ήπιας προσγείωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας πολλαπλασιάζονται, αλλά οι κίνδυνοι για ύφεση παραμένουν υψηλοί.

Υψηλό 100 μηνών στο Χ.Α. με επιχειρηματικά stories

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με νέα άνοδο 0,82% και ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.041,51 μονάδες, που ισοδυναμεί με νέο υψηλό 100 μηνών!

Η αξία των συναλλαγών στα 125,98 εκατ. ευρώ υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια πρόσκαιρη εκτόνωση της ανοδικής κίνησης, η οποία σχετίζεται με το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και το premium που δίνουν οι επενδυτές στην επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η δημόσια πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά της MIG και η έντονη κινητικότητα στο εγχώριο real estate με την τριπλή συμμαχία Alpha Bank-Premia-Dimand και την επικείμενη είσοδο της Intracom Properties μέσω της Κλουκίνας-Λάππας, παραπέμπουν σε έντονες ζυμώσεις και διεργασίες. Χρηματιστηριακοί αναλυτές, διαβάζοντας την άνοδο του Γενικού Δείκτη, είναι... υποψιασμένοι ότι αυτή παραπέμπει σε επιχειρηματικά stories, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα. Για να τα πούμε πιο απλά τα πράγματα, μυριζόμαστε μεγάλα deals που θα αλλάξουν τον χάρτη του εγχώριου επιχειρείν και ταυτόχρονα θα εκπέμπουν το μήνυμα, ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει αταλάντευτα στην πορεία που έχει χαράξει η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς πειράματα και ανοησίες, σαν τις αντίστοιχες του 2015.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε την ισχυρή άνοδο του Jumbo με 5,33%, τα κέρδη της Πειραιώς κατά 2,22% λόγω της επικείμενης δημόσιας πρότασης για τη MIG, ενώ συνεχίζεται το θετικό momentum για μετοχές ισχυρών ομίλων, όπως των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη, Mytilineos (του φερώνυμου επιχειρηματία), Motor Oil (Βαρδής Βαρδινογιάννης) και πάει λέγοντας. Γενικά το κλίμα είναι θετικό και όπως λένε στην πιάτσα "φτου να μην το ματιάσουμε". Όλοι βεβαίως, περιμένουν με αγωνία να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται στον ίσιο δρόμο, χωρίς να επαναλάβει τα λάθη του 2015...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...