Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τι (δεν) πέτυχε ο Μπλίνκεν σε Μέση Ανατολή και Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει επισκεφθεί τόσες χώρες τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να "γραδάρει" τους εχθρούς του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα και να τους προειδοποιήσει.

Τα αποτελέσματα των ταξιδιών του Αμερικανού αξιωματούχου, με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να απέδωσαν καρπούς. Ωστόσο, ξέρουμε πολύ καλά ότι όπου υπάρχει απόρριψη των Αμερικανικών θέσεων, τότε αυτό έχει και την... ανάποδη ανάγνωση. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να δεχθούν ότι σε τέτοιες μείζονος σημασίας κρίσεις, δεν μπορεί να διαφοροποιείται κάποιος από την γραμμή της Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί αλλά και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη Λωρίδα της Γάζας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλην αυτής της εξαφάνισης της Χαμάς.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και γενικά η Δύση, μετράνε φίλους και εχθρούς. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης με τον Νετανιάχου, υπονοώντας ότι αν αλλάξει η κατάσταση, τότε θα γίνει... κουβέντα με τον διάδοχο του, ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να έχουν και... γαϊδουρινή υπομονή, προκειμένου να περιμένουν αν θα αλλάξει ρότα ο Ερντογάν. Το ψυχρό κλίμα μεταξύ του Μπλίνκεν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φιντάν, δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών μεγαλώνει. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν πίσω από τη στιγμή που έχουν συνταχθεί με τη Χαμάς και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να δεχθούν τέτοιες διαφοροποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση για βοήθεια, τότε είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ, δεν θα καθίσουν και να την... παρακαλούν. Ο Ερντογάν λέγοντας ότι μπορεί να... αναγκαστεί να κάνει "ντου" στο Ισραήλ, απομακρύνεται από τη Δύση. Όσο όμως απομακρύνεται, τόσο η Ελλάδα θα ωφελείται και ταυτόχρονα θα προστατεύεται. Το λέμε αυτό γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, μπορεί να πυροδοτήσει τεράστιες περιφερειακές διενέξεις, που με τη σειρά τους, δύνανται να οδηγήσουν σε... Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Αμερικανοί μπορεί να εισπράττουν αρνήσεις από τις μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες τους ζητούν να σταματήσουν τον Νετανιάχου, ωστόσο, κάτι τέτοιο, δεν... παίζει, καθώς θα ήταν σαν αντιστρατεύονται τα συμφέροντα τους. Και όπως δήλωσε ο Νετανιάχου, μια ήττα του Ισραήλ, θα είναι ήττα και της Δύσης. Αυτό το τελευταίο δεν θα το επιτρέψουν με τίποτα οι Αμερικανοί. Όσο για την Τουρκία του Ερντογάν, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε προστάτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου και το ξέρει πολύ καλά. Η οικονομία βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού και αν ο Ερντογάν κάνει κάποιο μοιραίο λάθος θα το πληρώσει. Γι αυτό και προ ημερών σε συνέντευξη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Τουρκία είναι με τη λάθος πλευρά της Ιστορίας.

Η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη λόγω της παρουσίας της Χαμάς στο έδαφος της, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να βρίσκεται ξεκάθαρα στην αντίπερα όχθη. Αυτή η στάση τον ζημιώνει και φυσικά ωφελεί την Ελλάδα. Αν ηττηθεί η στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή, τότε, αυτή η εξέλιξη θα συνιστά δρόμο χωρίς γυρισμό για τον Ερντογάν. Αν ο "Σουλτάνος" κλείσει τις γέφυρες επικοινωνίας, τότε θα καταστεί αναξιόπιστος εταίρος στην περιοχή και αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τον λάθος δρόμο που επέλεξε. Γιατί όπως λένε οι Αμερικανοί "όποιος δεν είναι μαζί μας, τότε είναι απέναντι μας". Και όσο ο Ερντογάν θα συνεχίσει να είναι απέναντι στο Ισραήλ, άρα απέναντι και στους Αμερικανούς, τόσο πιο ενισχυμένη θα βγαίνει η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...