Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τη Δευτέρα ξημερώνει μια νέα και ταυτόχρονα δύσκολη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε λίγες ώρες και μέσα σε κλίμα έντασης θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Απ’ ό,τι φαίνεται, νικητής και με σημαντική διαφορά θα αναδειχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Πρώτον, γιατί εξασφάλισε μια μεγάλη διαφορά 9% από τον πρώτο γύρο. Δεύτερον, γιατί η δυναμική στην πολιτική προσδίδει κι άλλη συνήθως δυναμική.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι άλλαξαν «στρατόπεδο» βασικά στράφηκαν προς τον κ. Κασσελάκη. Τρίτον, γιατί από τις αντιπαραθέσεις των ημερών και τις καθυστερημένες αιχμές των υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και της ίδιας, μάλλον χάνουν. Αν ήταν να ανοίξουν τέτοια θέματα που ευλόγως βάζουν, θα έπρεπε να το κάνουν καιρό τώρα και πριν δημιουργηθεί η δυναμική που εκφράστηκε την πρώτη Κυριακή.

Ωστόσο, και από το πρόσωπο που θα νικήσει, τη Δευτέρα θα ξημερώνει μια νέα και ταυτόχρονα δύσκολη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διασπαστικές τάσεις θα ενισχυθούν και είναι θέμα χρόνου πώς και ποια στιγμή, αλλά και με τι έκταση θα εκφραστούν. Είναι εμφανές ότι ένα σημαντικό τμήμα του αισθάνεται ήδη ότι «ένας ξένος» και άγνωστος που δεν είχε καμία σχέση με την Αριστερά «τους πήρε το κόμμα», χωρίς να πει τίποτα το πολιτικό, μέσα από μια καταδρομική επικοινωνιακή επίθεση τριών εβδομάδων.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι αυτό το τμήμα και οι υποψήφιοι που στήριξαν άνοιξαν το δρόμο στην επιτυχία της προσωποκεντρικής, απολίτικης κατ’ ουσίαν αυτοαναφορικής καμπάνιας του κ. Κασσελάκη, αφού δεν άνοιξαν ποτέ κανέναν διάλογο επί της ουσίας για τη βαριά ήττα, ούτε και παρουσίασαν κάποια νέα πρόταση επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέληξαν να εκλέξουν πρόεδρο πριν καν συζητήσουν τα αίτια της συντριβής του κόμματός τους και την πορεία αλλεπάλληλων ηττών τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ακόμα και πιο πριν, ποτέ δεν συζήτησαν ότι δημιουργόταν ένα κόμμα-χυλός που χώραγε τους πάντες, από κομμουνιστές, πασόκους των διαφόρων φυλών μέχρι και πρώην ΑΝΕΛίτες, αρκεί να ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα. Άνοιξαν δηλαδή το δρόμο στη δημιουργία ρεύματος υπέρ ενός νέου και άφθαρτου, που πρόβαλε ως Μεσσίας, δηλώνοντας ότι «θα νικήσει τον Μητσοτάκη» με κάποια «μαγικά» που ποτέ δεν είπε. Η αγωνία δυνάμεων να βρεθεί ένας πειστικός «αντι-Μητσοτάκης» σφράγισε όσα ζούμε αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία θα είναι δύσκολη, αφού ανεξαρτήτως νικητή, δεν έχει ακουστεί πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τα δομικά, υπαρξιακά προβλήματά του, κάτι που προϋποθέτει αλλαγή φυσιογνωμίας, προσανατολισμών, θέσεων. Όσο υπάρχει αυτό το κενό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις.

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL, πολιτικός αναλυτής.

ΠΗΓΗ: tomanifesto.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...