Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Tι έχουν πάθει οι Έλληνες με τις γάτες;

Αυτό το «ερευνητικό» ερώτημα με απασχολεί εδώ και καιρό. Κυρίως γιατί τα ευρήματα τα διαπιστώνω στον ίδιο μου το εαυτό ως γατομαμά στα «γεράματα»! Το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου προς διερεύνηση αλλά η επικαιρότητα με πρόλαβε και πάλι! Ο νταής στην Αιδηψό που ξεδίπλωσε όλη την καφρίλα της υπόστασης του, κλωτσώντας ένα πεινασμένο αδέσποτο γατάκι και ο πακτωλός αντιδράσεων στην εμετική του κίνηση, με έκανε να επαναφέρω το ερώτημα εσπευσμένα στο «τραπέζι».

Οι Έλληνες έχουν γίνει πιο φιλόζωοι τα τελευταία χρόνια ή οι νεότεροι Έλληνες που είναι κατά κύριο λόγο χρήστες του διαδικτύου και των social media έχουν «δυνατή» φωνή και ηγούνται της αλλαγής; Έχω γίνει γραφική με τις γενιές και τις διακριτικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές, αλλά δεν φταίω εγώ. Κάντε το εικόνα!

Ας πούμε η γενιά των Ελλήνων baby boomers (γεννημένοι από το ‘46 – ’64) με απώτερο σκοπό της ύπαρξης τους την ιδιοκτησία ακινήτων και η δαπάνη σε κατοικίδια, πόσο μπορεί αυτά τα δύο να ταυτίζονται; Δεν λέω πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν αισθήματα θετικά απέναντι στα ζώα, ποιος μπορεί να κάνει τέτοια γενίκευση; Λέω όμως πως ήταν η γενιά που η κατανάλωση άνθισε και ο υλισμός γνώρισε δόξες!

Αλλά από προσωπική πείρα θυμάμαι επίσης πως δεν ήταν και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με τα ζώα. Τόσο όσο! «Δεν πειράζω κανένα ζωντανό αλλά δεν έχω και καμιά δουλειά να το σώσω». « Γάτες; Αυτές θα μας χαλάσουν τα έπιπλα παιδί μου! (η σάλα που δεν άνοιγε ποτέ παρά μόνο σε σπουδαία συμβάντα να γεμίσει τρίχες γάτας. Ωϊμέ!!!) «Αυτά είναι γεννημένα για το δρόμο». «Ξέρουν αυτά!» Μη μου πείτε πως από τους ηλικιωμένους των οικογενειών σας δεν έχετε ακούσει τις παραπάνω δηλώσεις κατά κόρον;

gates

Όπως οι γονείς μου δεν ξέφυγαν από τον μέσο όρο της γενιάς τους και επικεντρώθηκαν στο να κάνουν περιουσία, έτσι και εγώ όπως φαίνεται δεν την γλίτωσα. Παρ’ όλο που σιχαίνομαι να με εντοπίζει κάποιος στο αντιπροσωπευτικό δείγμα της γενιάς μου, στην προκειμένη μου αρέσω! Πατημένα τα 45 (ξενυχιασμένα βασικά) γνώρισα και αγάπησα τις γάτες! Τις γάτες ως κατοικίδια αποκλειστικά οικόσιτα, τα υπέροχα αυτά ανώτερα πλάσματα που από επιλογή, ενώ είναι δυνάμει φονικά όπλα, δίνουν τόση πολλή αγάπη και αναγνώριση στην ανθρώπινη μαμά και τον ανθρώπινο μπαμπά τους.

Οι Έλληνες έκαναν αισθητή στροφή στα κατοικίδια με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, κάτι που μοιάζει και συνυφασμένο και λογικό με την μειωμένη δυνατότητα κατανάλωσης που προκάλεσε η κρίση. Λογικό επόμενο είναι και η στροφή από τον υλισμό προς ουσιαστικότερες και λιγότερο εφήμερες πηγές ικανοποίησης .

Έρευνα που πραγματοποίησε το www.Keeppet.gr τον Απρίλιο του 2017 δείχνει ότι οι Έλληνες απέκτησαν περισσότερα κατοικίδια στη διάρκεια της κρίσης, ενώ το 68% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ξόδευε έως 50 ευρώ τον μήνα για τη φροντίδα του.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ήταν από 26 ως 55 ετών κατά κύριο λόγο (75%) και είχαν αποκτήσει το κατοικίδιό τους μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης καθώς οι περισσότεροι (63%) δηλώνουν ότι το είχαν από 0 ως 7 χρόνια.

Πίσω στο 2017 δημοφιλέστερο κατοικίδιο ήταν ο σκύλος καθώς σε ποσοστό 85% οι ιδιοκτήτες είπαν ότι έχουν σκύλο, ενώ οι γάτες ακολουθούν με 38%.

Ως το 2020 αυτό άλλαξε άρδην με τον σκύλο και την γάτα να μοιράζονται με ίσα ποσοστά ανάμεσα στα σπιτικά που έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Οι Έλληνες το 2020 είχαν ως κατοικίδια 660.000 σκύλους και 600.000 γάτες (FEDIAF ORG, the European Industry).

Η έκθεση επίσης της ίδιας χρονιάς του FEDIAF ανέδειξε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την γάτα σε πρωταθλητή των pets με 110.096.139 τον αριθμό!

Μια πιο πρόσφατη έρευνα για τους Έλληνες που πραγματοποίησε το ινστιτούτο ΔιαΝΕΟσις μέσω της εταιρίας MARC σε δείγμα 1.254 ατόμων το διάστημα 26 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2022, ανάμεσα σε άλλα ευρήματα για τις αλλαγές στην ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας ενημερώνει πως το 43% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν πλέον κατοικίδιο. Συμπληρωματικά από το 2018 από άλλη έρευνα μάθαμε πως έχουν σημαντικά αυξήσει την μηναία δαπάνη τους για τα κατοικίδια τους. Τρανή απόδειξη; ο αριθμός των Pet shops! Κάντε το τεστ! Εσείς πόσα Pet shops συναντάται μέχρι να φτάσετε σπίτι σας; Eγω σε απόσταση 10 χιλιομέτρων συναντώ 9!

Όπως ίσως έχετε καταλάβει από τα παραπάνω αυτό που «έχουν πάθει» οι Έλληνες δεν διαφέρει από ότι συμβαίνει στον μέσο Ευρωπαίο! Είναι τόσο υπέροχο που για τον Έλληνα του 2022 κάθε ζωή έχει αξία είτε είναι σκύλου είτε είναι γάτας είτε είναι σπουργιτιού, και οι τύποι σαν τον σεσημασμένο, όπως ενημερωθήκαμε, νέο, αποτελούν εξαίρεση. Ο Έλληνας του 2022 είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένος περισσότερο από το παρελθόν και λιγότερο από το μέλλον! Και αφήστε με να πιστεύω πως δεν τον έκανε ο νόμος περί κακοποίησης των ζώων που είναι σε ισχύ από το 2021 στην χώρα μας.

Ο Έλληνας του 2022 έχει γάτα στο προεδρικό Μέγαρο! Η Καλυψώ, η πρώην αδέσποτη, η γάτα της ΠτΔ είναι η Εθνική μας γάτα και για αυτό είμαι πολύ υπερήφανη όσο είμαι και για την Πρόεδρο μας με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της να μας εμφυσήσει αξίες που μπορούν να κάνουν τους πολίτες αυτής της χώρας ανώτερους, καλύτερους!

Τώρα γιατί η γάτα είναι τόσο αγαπητή εγώ θα σας παροτρύνω να πάρετε ένα αδέσποτο γατάκι και να δείτε πόσο λάθος εντύπωση από ρηχά ελληνικά στερεότυπα, είχαμε για τη γάτα!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...