Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τι καθορίζει το momentum στις αγορές και γιατί η Ελλάδα αποτελεί το πιο hot στοίχημα του πλανήτη για τους ξένους επενδυτές

Η νέα εβδομάδα παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς θα δείξει σε μεγαλύτερο βαθμό προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας, του Καναδάς και άλλων χωρών, κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το πετρέλαιο, σήκωσε και πάλι... κεφάλι, αλλά στην περιοχή των 78 δολαρίων το βαρέλι φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το ζητούμενο είναι για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν οι αγορές να συμβιβαστούν με την επέκταση του πολέμου από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη νοτιοανατολική ζώνη της αραβικής και αφρικανικής χερσονήσου. Το μεγάλο τεστ αφορά την αντίδραση του Ιράν, το οποίο βρίσκεται πίσω από τη Χαμάς, τη Χεσμπολάχ και τους Χούθι. Οι Αμερικανοί εκτός από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν απλώσει το πεδίο των επιχειρήσεων και στον Κόλπο του Άντεν και εφόσον χρειαστεί θα μεταφερθεί πιο ανατολικά, προς την περιοχή των στενών του Ομάν αλλά και του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.

Οι εξελίξεις αυτές όπως είναι φυσικό δοκιμάζουν τα νεύρα των επενδυτών, ενώ η προηγούμενη εβδομάδα κύλησε ομαλά παρά το γεγονός ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαμε την εκδήλωση σφοδρών επιθέσεων από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα. Αν τραβήξει πολύ η εμπλοκή στην Υεμένη και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκταθούν, τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, υπάρχει κίνδυνος ανόδου του πετρελαίου ακόμη και πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά και ενίσχυση της τιμής του φυσικού αερίου, τουλάχιστον κατά 25%.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει η αγωνία σε σχέση με τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά των τρομοκρατών της Χαμάς, ενώ η Δύση... βιάζεται να τελειώσουν όλα το συντομότερο δυνατό, για να αρχίσει η συζήτηση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Όσο για τη Ρωσία, ο Πούτιν επιδιώκει τη φθορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, από την επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και στην Υεμένη, ποντάροντας στην αποδυνάμωση του ουκρανικού μετώπου, λόγω πολυδιάσπασης του δυτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η Δύση και κυρίως οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ουκρανία και το Ισραήλ αποτελούν αυτή τη στιγμή τους μαχητές για τα συμφέροντα της Δύσης και δεν μπορούν να τους εγκαταλείψουν. Βέβαια, όσο βαδίζουμε προς τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών, θα εντείνεται η... θολούρα, ενώ πιθανή εκλογή του Τραμπ, μπορεί να επιφέρει ριζικές ανατροπές.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ευρώπη πρέπει να λάβει τα μέτρα της για το ενδεχόμενο να υπάρξει πίεση στη γερμανική οικονομία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Όσα συμβαίνουν στην "ατμομηχανή" της Ευρωζώνης και ο φόβος για λιτότητα και αναιμική έως μηδενική ανάπτυξη, αποδεικνύουν και το μεγάλο πρόβλημα για τον πολιτικό συνασπισμό. Ο Σολτς δεν εμπνέει, ενώ οι συνεχείς κινητοποιήσεις σημαντικών κοινωνικών ομάδων (αγρότες, οδηγοί φορτηγών, σιδηροδρομικοί κ.ά.) αποδυναμώνουν περαιτέρω τον ήδη αδυνατισμένο κυβερνητικό σχηματισμό.

Οι Γερμανοί πολίτες πιέζονται συνεχώς από την ακρίβεια και οι κινητοποιήσεις βαθαίνουν το πολιτικό ρήγμα, ευνοώντας το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία", το οποίο καλπάζει στις δημοσκοπήσεις και μπορεί να προκαλέσει... πονοκέφαλο στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Γενικά η τάση προς την ακροδεξιά λόγω του μείγματος ακρίβειας και μεταναστευτικού, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πολιτικές συνέπειες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ας ελπίσουμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη και δεν θα μπλέξουμε σε νέους μπελάδες, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

"Φουλ του άσσου" για την Ελλάδα

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν το βαρόμετρο για την πορεία των τιμών του πετρελαίου και επηρεάζουν το momentum σε εμπορεύματα, ομόλογα και μετοχές, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα των μεγάλων "πορτοφολιών" του πλανήτη για επενδύσεις.

Στο χθεσινό εβδομαδιαίο μήνυμα του από το facebook, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το μεγάλο στοίχημα των μεταρρυθμίσεων που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση, η οποία θα ρίξει όλο το βάρος στην υλοποίηση, όσων έχουν ψηφιστεί ή πρόκειται να ψηφιστούν. Η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα και οι πολλαπλασιαστές θα λειτουργήσουν μόνο όταν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η χώρα μας έχει μπει στο "ραντάρ" των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων του πλανήτη και το απαραίτητο "καύσιμο" είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα αποτελέσει το πλέον ισχυρό crash test στην αρχή του νέου έτους. Η επιτυχημένη είσοδος μιας τόσο εμβληματικής εταιρείας θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θετική τάση που έχει ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος συνεχίζεται να ενισχύεται και να επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Όλοι οι επενδυτικοί οίκοι του πλανήτη διαγκωνίζονται για το ποιος θα... τραγουδήσει τον καλύτερο... ύμνο για την ελληνική οικονομία. Όλοι συμφωνούν ότι οι προοπτικές του Χ.Α. είναι παραπάνω από ευοίωνες, λόγω των θετικών εκτιμήσεων για την πορεία της ανάπτυξης, την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και την προοπτική επιστροφής της χρηματιστηριακής αγοράς στις αναπτυγμένες αγορές φέτος. Τα βελτιωμένα μεγέθη των εταιρειών και κυρίως των τραπεζών, δικαιολογούν τα υψηλά χρηματιστηριακά κέρδη του 2023, ενώ οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να παραμένουν φθηνές, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (Ρ/Ε) δεν ξεπερνά το 8.

Το κλειδί των εξελίξεων είναι η επενδυτική βαθμίδα καθώς δημιουργεί ένα διαφορετικό επενδυτικό κοινό για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εγγράφοντας υποθήκη για ένταξη στις αναπτυγμένες αγορές. Οι επενδυτές "τιμολογούν" στο χρηματιστηριακό ταμπλό θεαματικές μετοχικές εξελίξεις, ακριβώς λόγω της σημασίας που έχουν οι τοποθετήσεις από τα πλέον "ώριμα" χαρτοφυλάκια του πλανήτη. Επίσης, ισχυρό σημείο στήριξης για την εγχώρια αγορά αποτελεί ο πολιτικός κίνδυνος, ο οποίος είναι μηδενικός. Μια κυβέρνηση με ανανεωμένη λαϊκή εντολή πριν από 6 μήνες και με μεγάλο στοίχημα την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, αποτελεί την καλύτερη βάση για τον σχεδιασμό επενδύσεων από τα μεγάλα "πορτοφόλια" του πλανήτη και κυρίως τα αμερικανικά. Επιπλέον, οι εισηγμένες υπόσχονται μεγαλύτερα "δώρα" φέτος, καθώς θα μοιράσουν αυξημένα ποσά μερισμάτων.

Το 2023 αποτελεί έτος-σταθμό κυρίως για τις τράπεζες, οι οποίες μετά από 15 χρόνια επέστρεψαν στην κερδοφορία και αναμένεται να μοιράσουν φέτος ισχυρά μερίσματα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα και διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα, ενώ έχουν περιορίσει τα "κόκκινα" δάνεια σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι μεγάλοι διεθνείς οίκοι έχουν δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις τους για αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών, σε σχέση με τα τρέχοντα.

Κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί όμιλοι του πλανήτη, όπως οι JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, HCBC, Deutsche Bank, Societe Generale, Barclays, UBS και άλλοι, ανεβάζουν συνεχώς τις προβλέψεις για τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, αυξάνοντας παράλληλα και τις τιμές-στόχους των τραπεζών. Αν δεν προκύψει κάποια διεθνής αναταραχή, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να είναι τα πιο... hot, ακόμη και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και αυτό δεν είναι ευχή, αλλά εκτίμηση των επενδυτικών κολοσσών του πλανήτη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...