Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Τι ωθεί τα χρηματιστήρια σε νέα ρεκόρ

Ιστορική μέρα η χθεσινή για τη Wall Street, καθώς έπιασε τις 40.000 μονάδες για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία, έστω και αν το κλείσιμο δεν είχε μπροστά το ψηφίο τέσσερα.

Ανάλογη εικόνα με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσιάζει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει "ακουμπήσει" τις 1.500 μονάδες, οι οποίες αποτελούν υψηλό 13 ετών. Η τελευταία ανοδική κίνηση της αγοράς συνδέεται με την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό, για τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα μεγέθη τους υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση. Μετά από 10 και πλέον χρόνια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να μοιράζει χρήμα στους μετόχους, γεγονός που ενισχύει τη στροφή της Ελλάδας προς την κανονικότητα. Επιπλέον, τα μεγέθη που έχουν ανακοινώσει αρκετές εισηγμένες για το α΄ τρίμηνο του έτους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά και τυγχάνουν της θετικής υποδοχής από την αγορά.

Η συγκυρία θεωρείται ως συγκρατημένα θετική για τις αγορές και παρατηρούμε ένα συνεχές ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες. Τα μεγέθη των εταιρειών υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, αλλά όσο πιο ψηλά ανεβαίνουν οι δείκτες τόσο πιο εύκολο είναι να... στραβώσουν τα πράγματα, αν λάβουμε υπόψιν τη ρευστότητα που επικρατεί λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των υψηλών επιτοκίων.. Με όλα αυτά που συμβαίνουν σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πάλι καλά να λέμε που δεν έχουν διαταραχθεί οι οικονομικές ισορροπίες.

Χθες, η Citigroup δημοσιοποίησε έκθεση για τις αγορές, στην οποία επισημαίνει ότι οι δείκτες καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά ή κινούνται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, παρόλο που υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η πορεία πτώσης των επιτοκίων αντιμετωπίζει εμπόδια, λόγω της διατήρησης των πληθωριστικών τάσεων. Για φέτος, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός προβλέπει σταθερές αποδόσεις για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World έως το τέλος του 2024, ξεχωρίζοντας ωστόσο, τις ευρωπαϊκές μετοχές, για τις οποίες βλέπει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου. Υπογραμμίζει δε, την προσοχή των επενδυτών στα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν το "καύσιμο" για την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες προβλέπουν ότι ο εναρκτήριος κύκλος μείωσης των επιτοκίων τοποθετείται στα μισά του έτους, δηλαδή Ιούνιο, άντε Ιούλιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορική αναφορά της αντίδρασης των αγορών όταν ξεκινά ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων. Σύμφωνα με τη Citigroup, μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων, οι μετοχές κινούνται συνήθως 10% υψηλότερα στους 12 μήνες που ακολουθούν, οι δείκτες τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) αυξάνονται κατά 10% κατά μέσο όρο,  δεν υπάρχει σαφές μοτίβο στη σχετική απόδοση Ευρώπης έναντι ΗΠΑ ή κυκλικών vs αμυντικών αγορών/κλάδων και μετοχών, και όλοι οι κλάδοι κινούνται υψηλότερα. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω και εφόσον δεν προκύψουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, παραμένουμε σε σταθερά ανοδική πορεία για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σε σχέση με την Ελλάδα, η Citigroup για ακόμη μία φορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν τα ισχυρότερα κέρδη ανά μετοχή με βάση τα αποτελέσματα του 2023. Η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση όχι μόνο σε επίπεδο Ευρώπης ή Αναδυόμενων Αγορών στις οποίες συγκαταλέγεται, αλλά και διεθνώς, σε σύγκριση με όλες τις αγορές που παρακολουθεί η αμερικανική τράπεζα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κέρδη ανά μετοχή έχουν αυξηθεί στο 42,2%, όταν η Ευρώπη εμφανίζει μείωση 4,4% και οι ΗΠΑ αύξηση 2%!

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Citi, σε επίπεδο αποτίμησης η ελληνική κεφαλαιαγορά συγκαταλέγεται στις φθηνότερες σε σχέση με τον δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή, μεταξύ 104 αγορών. Έτσι, το ελληνικό P/E διαμορφώνεται μόλις στο 7,1 (τσάμπα πράμα δηλαδή...), όταν στην Ευρώπη είναι 14, στις ΗΠΑ 21,8, στις αναπτυγμένες αγορές 19 και στις αναδυόμενες 12,9. Εν ολίγοις, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει από τα φθηνότερα στον κόσμο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο success story, οπότε, πρέπει να πούμε στους επενδυτές που δεν μας... ξέρουν ακόμη, ότι "ανοίξαμε και σας περιμένουμε"...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

To όραμα της «μεγάλης Τουρκίας» δεν είναι …μύθος

Στο βαθμό που σε γεωπολιτικό επίπεδο επιχειρείται η δημιουργία μιάς νέας αντίπαλης δύναμης απέναντι στον δυτικό κόσμο, η γειτονική μας Τουρκία δεν θα αφήσει ευκαιρίες να υλοποιήσει...

Κυπριακό: Υπάρχει προοπτική λύσης;

Συμπληρώθηκαν ήδη 50 χρόνια από την κατάληψη της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Κι' ακόμα βρισκόμαστε στην αναζήτηση μιάς μόνιμης και "δίκαιης" λύσης. Σύμφωνα βέβαια με το πως βλέ...

Φόρτωση άρθρων...