Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τι «ψήνεται» στο Χ.Α. και γιατί ανεβαίνει ψηλότερα ο πήχυς για τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα πρώτα διστακτικά βήματα στη νέα χρονιά, λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, δείχνει τάσεις ισχυροποίησης με ισχυρές ενδείξεις αυτονόμησης.

Εάν και εφόσον δεν προκύψει κάποια μεγάλη ανατροπή στο διεθνές περιβάλλον για γεωπολιτικούς λόγους (Μέση Ανατολή), το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να προσφέρει συγκινήσεις. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές και η κυβέρνηση θέλει να ισχυροποιηθεί το αφήγημα της. Η οικονομία θα παρουσιάσει και φέτος ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τραπεζικές δραστηριότητες, ενώ εκτιμάται ότι για ακόμη μία χρονιά, ο τουρισμός θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα. Ταυτόχρονα, "μυρίζουν" πολλά deals και αυτό δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ότι κάτι καλύτερο πάει να γίνει και τη φετινή χρονιά.

Χθες, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέδειξε μια εξαιρετική συμπεριφορά και το ενδιαφέρον κορυφώθηκε. Αυτό φαίνεται στον τζίρο, ο οποίος "σκαρφάλωσε" στα 108,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,44% και διαμορφώθηκε στις 1.330,61 μονάδες. Βοήθησε φυσικά και το διεθνές κλίμα, καθώς οι αγορές παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες δείχνουν τάσεις εναρμόνισης με την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων. Όπως γράφαμε και χθες, κάποιοι μεγάλοι οίκοι θεωρούν ότι αυτό θα προεξοφληθεί τους πρώτους μήνες, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως στις προσδοκίες η επίπτωση από την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Σε απλά ελληνικά, οι πιέσεις λόγω της ανόδου των επιτοκίων δεν έχουν εκτονωθεί, αλλά βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη ενός ενάρετου κύκλου μείωσης του κόστους χρήματος, που θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στις οικονομίες και στα εταιρικά κέρδη.

Πάντως, οι αγορές δεν μπήκαν και με τις καλύτερες προϋποθέσεις στη νέα χρονιά καθώς την πρώτη εβδομάδα των συναλλαγών (2-5 Ιανουαρίου), ο "δείκτης των δεικτών" S&P 500 στις ΗΠΑ, έκλεισε με απώλειες 1,5%, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν κατά 1%. Μόνο το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να... ψηλώσει κατά 1,4%, το ίδιο χρονικό διάστημα. Άρα, έχουμε καλό story μπροστά μας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η σύνοψη των αναλύσεων και των συστάσεων από μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Τα καλύτερα φαίνεται ότι είναι μπροστά μας, εκτός και αν στραβώσει κάτι. Και δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας...

Συνεδρίαση με... μηνύματα

Τα "πακέτα" δίνουν και παίρνουν πλέον στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, με ιδιαίτερη έμφαση στις τράπεζες.

Ο σχετικός δείκτης έχει αφήσει πίσω του τις κακές εποχές και κινείται σταθερά πάνω από τις 1.000 μονάδες. Χθες, έκλεισε στις 1.094,14 μονάδες, ενώ σε φόρμα βρίσκεται και ο FTSE που αποτελεί τον "καθρέφτη" του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιτυγχάνοντας κέρδη 1,56% και κλείσιμο στις 3.216,61 μονάδες. Ιδιαίτερη κινητικότητα που έρχεται από το 2023, παρατηρούμε και στον FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στις 2.288 μονάδες και υπόσχεται πολλά κέρδη φέτος, καθώς εκτιμάται ότι οι εταιρείες που ανήκουν σ΄ αυτόν θα έχουν καλά stories το 2024. Η άνοδος στο ταμπλό διαχέεται παντού, ενώ η χθεσινή συνεδρίαση έστειλε το μήνυμα ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αρχίζουν να ενσωματώνουν υψηλές προσδοκίες για τη φετινή χρονιά.

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος φυσικά, βρίσκονται οι τράπεζες, ενώ το ίδιο ισχύει για επιχειρηματικούς ομίλους (Μυτιληναίου, Περιστέρη, Στασινόπουλου). Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του Ομίλου Περιστέρη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη πεντάδα με τις υψηλότερες συναλλαγές βρέθηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η ΔΕΗ.

Τράπεζες σε... φόρμα

Καθοριστικός παράγοντας για τη χθεσινή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών ήταν η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Eurobank Equities, η οποία ανεβάζει τον πήχυ ψηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή εταιρεία, θυγατρική της Eurobank, βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών "αγνοώντας" το ράλι ανόδου κατά 60% το 2023. Η Eurobank Equities συστήνει αγορά για τις μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που καλύπτει στη σχετική έκθεση της και ταυτόχρονα ανεβάζει τις τιμές-στόχους. Έτσι, για την Εθνική η νέα τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 8,25 ευρώ από 7,46 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,23 ευρώ από 2,03 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,66 ευρώ έναντι 4,30 ευρώ πριν. Εκτός από τις νέες υψηλότερες τιμές-στόχους, η έκθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της φετινής χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εντυπωσιακή άνοδος του 2023 οφείλεται στις αναβαθμίσεις τις κερδοφορίας με τα κέρδη ανά μετοχή στο δωδεκάμηνο να αυξάνονται κατά 58%. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι ο λόγος της τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (Ρ/Ε) του τραπεζικού κλάδου διαμορφώνεται στο 5 και η λογιστική αξία (Ρ/ΒV) στο 0,6, γεγονός που καθιστά τις τράπεζες πάμφθηνες και με εντυπωσιακά περιθώρια ανόδου! Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι οι ελκυστικές αποτιμήσεις "κουμπώνουν" με την επαναφορά της ισχυρής μερισματικής απόδοσης, την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) τοποθετείται στο 11-15% για τη φετινή χρονιά, ενώ "κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί η πληρωμή μερισμάτων σε ποσοστό 17%-27% για την περίοδο 2023-2025.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...