Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Τι σημαίνει ανάλωση κεφαλαίου;

Κάθε χρόνο παράγουμε ένα εισόδημα (μισθοί, ατομική επιχείρηση, ενοίκια κλπ.) έστω 10.000€. Την ίδια στιγμή υπάρχουν έξοδα. Όμως τα έξοδα που λαμβάνουμε υπόψη φορολογικά δεν είναι αυτά που πραγματικά κάνουμε, ευτυχώς, αλλά συνήθως λιγότερα, τα λεγόμενα τεκμήρια.

Τεκμήρια είναι μία λίστα πραγμάτων, τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη αξία για την χρήση και την κατοχή τους. Και άρα με βάση αυτά το κράτος υπολογίζει το ελάχιστο εισόδημα με το οποίο ζει κάποιος. Δηλαδή, 1ο το τεκμήριο σπιτιού (ιδιόκτητο ή μισθωμένο) ότι μένουμε σε ένα σπίτι και αυτό έχει έξοδα (π.χ. ρεύμα, νερό) υπάρχει κλίμακα ανάλογα με τα τ.μ. και την περιοχή.

Συνήθως για 12 μήνες ένας μέσος όρος είναι περίπου 1.800€.

2ον το αυτοκίνητο, για να έχει κάποιος αυτοκίνητο σημαίνει ότι πληρώνει ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ κλπ. Πάλι με πίνακα υπολογίζεται το τεκμήριο του αυτοκινήτου. Ένας μέσος όρος θα μπορούμε να πούμε ότι είναι 2.000€.

Μία 3η περίπτωση που υπολογίζεται σε όλους είναι το τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή για το φαγητό. Αυτό είναι 3000€ (ανάλογα σε ποια χρονιά αναφερόμαστε). Όλα τα έξοδα που θεωρούνται τεκμήρια βρίσκονται στον πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης. Επομένως εάν προσθέσουμε τα τεκμήρια στην παραπάνω περίπτωση αυτά είναι 6.800€. Άρα τη χρονιά Χ, έστω εισόδημα 10.000€-6.800€=3.200€, «περισσεύουν» φορολογικά στο κουμπαρά για χρήση την/τις επόμενες χρονιές. Άσχετο με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Έστω την Ψ χρονιά αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο 20.000€,εκείνη την χρονιά έχουμε μικρότερο εισόδημα, έστω 12.000€. Τότε κάνουμε ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, δηλαδή καταναλώνουμε/χρησιμοποιούμε χρήματα προηγούμενων ετών. Ποιο ποσό; Τα 3.200€ της χρονιάς Χ, που υπολογίσαμε προηγουμένως, όχι το συνολικό εισόδημά.

Δηλαδή για κάθε χρονιά υπολογίζουμε εισόδημα-τεκμήρια και ότι περισσεύει χρησιμοποιείται για την ανάλωση της αγοράς. Επομένως αντλούμε όσα χρήματα υπολείπονται των 20.000€, δηλαδή 8.000€ από όσες χρονιές χρειάζεται, συνήθως μέχρι 10 έτη επιτρέπεται. Εάν αυτό το ποσό δεν καλύπτεται υπολογίζεται φόρος για τη διαφορά.

Η ανάλωση κεφαλαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν κάποια χρονιά έχουμε μειωμένο εισόδημα και τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερα. Δηλαδή “υποστηρίζουμε” ότι ζήσαμε με χρήματα παλαιότερων ετών την τωρινή χρονιά. Αυτό σημαίνει φορολογικά "ανάλωση κεφαλαίου".

Πηγή: logistismou.gr

Τόνια Τσιρογιάννη
Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups, accredited by ICF

+302114094901

www.stellarlight.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...