Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Τι θα έχει το «καλάθι» για το ρεύμα;

Απόψεις Γιώργης Μασσαβέτας

Από την πρώτη Αυγούστου έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής της περίφημης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία προκάλεσε ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Την διαδέχθηκε το καθεστώς της μηνιαίας αναπροσαρμογής του τιμολογίου από κάθε εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Και με τον πρώτο μήνα του νέου μέτρου αμέσως επιβλήθηκαν τιμές ακριβότερες από τον προηγούμενο. Όπως αναμένεται να συμβεί και με τους λογαριασμούς των επομένων μηνών. Τουλάχιστον, έτσι, είναι κάπως ευκολότερη η διαχείριση των επιβαρύνσεων που προκαλεί ο παλαβός πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ενόψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στην κυβέρνηση προβληματίζονται για το πώς μπορεί να εμφανισθεί εκεί ο κ. Μητσοτάκης με ένα «καλάθι φιλολαϊκών» μέτρων. Στα οποία να περιλαμβάνεται και κάποιο νέο μετρό ανακούφισης των νοικοκυριών από τις συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Μεταξύ των όποιων εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μιμηθούμε την Γερμανία. Όπου, η κυβέρνηση Σολτς, σχεδιάζει την μείωση του ΦΠΑ για τα τιμολόγια ενέργειας. Αν και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής θα προτιμούσε –και το επιδιώκει- μια τέτοια απόφαση να ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ελληνική κυβέρνηση το μετρό αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από όλους. Με τον κ. Σκυλακάκη να είναι πρώτος που αντιδρά.

Το κακό είναι ότι, από όσα επισήμως και ανεπισήμως πληροφορούμεθα, δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιαζόμενο «καλάθι» ένα μέτρο που θα πρόσφερε μεγάλη ανάσα στα οικονομικώς κατώτερα και τα μεσαία νοικοκυριά. Ένα είδος επιλεκτικής σεισάχθειας. Η διαγραφή δηλαδή των χρεών, προς τους παρόχους, που σωρευτήκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω της εφαρμογής της «τιμαριθμικής αναπροσαρμογής» και τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αδύνατο, λόγω του ύψους τους, να πληρωθούν από χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αλλά και από βιοτεχνίες, γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες.

Με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα εφίσταντο μια πρόσκαιρη ζημία όλοι οι πάροχοι. Από την ΔΕΗ ως του ιδιώτες. Αλλά το «κοινωνικό αποτύπωμα» θα ήταν τεράστιο. Πολύ μεγαλύτερο από τις επιδοτήσεις. Οι όποιες έχουν μία αρνητική πλευρά. Προέρχονται από το χρημάτων φορολογουμένων. Άρα μεγιστοποιούν τις ανάγκες του δημόσιου κορβανά για εισπράξεις. Δηλαδή οδηγούν, στην πραγματικότητα, σε νέα αύξηση της φορολογίας. Την οποία, ως είθισται, την πληρώνουν πάντοτε οι μικρομεσαίοι.

Θα το τολμήσετε κ. Πρόεδρε;

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...