Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το μεγάλο ραντεβού και το διπλό στοίχημα της Ελλάδας με τις αγορές

Δυνατό «άρωμα» Ελλάδας θα έχει η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς η χώρα μας θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Όπως γράφαμε και την Παρασκευή, η εβδομάδα ξεκινάει με Μητσοτάκη στο Λονδίνο και κλείνει Παρασκευή βράδυ με τον οίκο Fitch από τις ΗΠΑ με... αγάπη! Σήμερα και αύριο τα βλέμματα είναι στραμμένα στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς θα διεξαχθεί το Greek Investment Conference, που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley. 

Αναμένεται κοσμοσυρροή από επενδυτές, οι οποίοι θα θέλουν να μάθουν περισσότερα και από πρώτο χέρι για την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους κορυφαίους επενδυτές των κλάδων της ενέργειας, των τραπεζών και των μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ θα παραστεί στην ανοικτή συζήτηση που θα γίνει με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley, Λουίτζι Ρίτσο. 

Στη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, θα θέσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ίσως αυτή η συνάντηση να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις  ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Αύριο, η μέρα θα είναι αφιερωμένη στις τράπεζες και στις συζητήσεις που θα γίνουν, στις οποίες θα συμμετέχουν οι «κεφαλές» των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και το πάνελ με τους επικεφαλής των εταιρειών ενέργειας της Ελλάδας, καθώς σε αυτό συμμετάσχουν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Mytilineos, ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Intrakat, ο Πέτρος Τζαννετάκης της Motor Oil, ο Κωνσταντίνος Μαύρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο Ιωάννης Καράμπελας του ΑΔΜΗΕ. Η παρουσία Μητοστάκη στο Λονδίνο είναι σίγουρο ότι θα δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των deals.

Περιμένοντας τη Fitch

Οι συζητήσεις με τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια δεν γίνονται σε ουδέτερο χρόνο, καθώς το βράδυ της Παρασκευής, αναμένουμε τη σίγουρη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch.

Το βράδυ της Παρασκευής κλείνει μια πολύ θετική χρονιά, καθώς θα μας έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα όλοι οι οίκοι, πλην της... αυστηρής Moody's, η οποία θα μας δώσει την πολυπόθητη βαθμίδα μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Η ανθεκτικότητα των διεθνών αγορών, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή, αποτελεί μια πολύ σημαντική συνθήκη για να κερδίσει δικαιωματικά η Ελλάδα περίοπτη θέση στα πλάνα των διεθνών χαρτοφυλακίων. 

Παρακολουθούμε από σήμερα πολύ στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις κινήσεις των «παικτών», καθώς αυτές θα είναι προσαρμοσμένες σε όσα θα ειπωθούν στο Λονδίνο, αλλά πολύ περισσότερο, όσα θα... διαρρεύσουν από το παρασκήνιο των επαφών. Μην ξεχνάμε ότι στο Λονδίνο συμμετέχουν οι επικεφαλής 34 ελληνικών εισηγμένων, οπότε είναι προφανές ότι «ψήνονται» εξελίξεις, με φόντο την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch, το βράδυ της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...