Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

To... μπουρλότο της FED και η «καταδίκη» της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

"Φωτιές" πολλές άναψε η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε μεν προβλεπόμενη άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75%, ωστόσο, σκόρπισε ανησυχίες στις αγορές σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε προειδοποιήσει ότι ο πολύς καλός Οκτώβριος ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μια ανοδική κούρσα εκ του ασφαλούς, η οποία θα οδηγούσε μοιραία σε καλό profit taking, με φόντο τις προβλέψεις του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ. Το Αμερικανικό Χρηματιστήριο... πανηγύρισε την άνοδο των επιτοκίων, καθώς την είχε προεξοφλήσει, αλλά όταν μετά άκουσε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, άρχισα να "τρέχει" στην κατηφόρα με σπασμένα φρένα. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 500 μονάδων, καθώς οι επενδυτές... τρομοκρατήθηκαν απ΄ όσα άκουσαν από τα "γεράκια" της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η Wall Street έφτασε να καταγράφει άνοδο 3% και όταν οι επενδυτές άκουσαν τον Πάουελ την... έκαναν με γρήγορο... βάδην. Το τελικό κλείσιμο για τον Dow στις 32.147 μονάδες με απώλειες 1,5%, για τον S&P 500 στις 3.758 μονάδες (-2,5%) και για τον NASDAQ στις 10.524 μονάδες (-3,3%), δείχνει τι ακριβώς έγινε χθες στη Νέα Υόρκη. Τα βασικά επιτόκια του δολαρίου κινούνται πλέον μεταξύ 3,75%-4,00%, αν και ο επικεφαλής της FED έδειξε ότι θα κατεβάσει ταχύτητες στην επιτοκιακή πολιτική τους επόμενους μήνες, αλλά φόβισε τις αγορές, επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις (κοντά στο 4,60%-4,75%).

Οι αγορές προεξοφλούν ότι έχουμε ακόμη αρκετό... δρόμο μπροστά μας, αν και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έχει καλυφθεί. Το θέμα είναι πόσο θα επηρεαστεί η πορεία της Αμερικανικής οικονομίας και σε ποιο βάθος μπορεί να φτάσει η ύφεση. Είναι κάτι που θα το δούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες και κυρίως μέσα στο Φεβρουάριο, όταν θα έχουμε τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2022.

"Βαρυχειμωνιά" και απειλή κραχ στα κρυπτονομίσματα

Μέσα στο αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν οι δηλώσεις τους επικεφαλής της FED, είχαμε και τις επίσης αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των κρυπτονομισμάτων τους προσεχείς μήνες.

Οι απώλειες στα crypto κατά τους τελευταίους μήνες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της πλατφόρμας bliockchain Tezos, Κάθλιν Μπρέιτμαν "ο χειμώνας θα γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί σ΄ ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.". Συνομιλώντας με δημοσιογράφο του CNBC, στο πλαίσιο του Web Summit στη Λισαβόνα, η Μπρέιτμαν ουσιαστικά έκανε λόγο για μια τεράστια "φούσκα", η οποία υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, έχει αρχίσει και... ξεφουσκώνει ραγδαία. Μάλιστα, έδωσε και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για τις συναλλαγές, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 349 εκατ. δολάρια, όταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 2,9 δισ. δολάρια!

Μετοχές και κρυπτονομίσματα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και είναι προφανές ότι η ταυτόχρονη πτώση των δύο αγορών, θα συμπαρασύρει και τα συμβόλαια που έχουν παιχτεί στα εμπορεύματα. Ίσως, αυτό το "ξεφούσκωμα" να αποδειχθεί ιδιαιτέρως ευνοϊκό για τις τιμές των πρώτων υλών και να επηρεάσει αναλόγως και τα συμβόλαια στα ενεργειακά προϊόντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απώλειες, απ΄ όπου και αν προέρχονται, θα ασκήσουν τεράστιες πιέσεις και στην πραγματική οικονομία, προκαλώντας μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ανά τον κόσμο.

Ο Σταϊκούρας στα... ιαματικά λουτρά!

Ο Νομός Φθιώτιδας είναι η εκλογική περιφέρεια του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα πολύ καλό case study στον τομέα του ιαματικού τουρισμού.

Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών σε πέντε ιαματικές πηγές σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για ένα δυνατό επενδυτικό story.Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επισκόπηση της κατάστασης περιουσιακών στοιχείων που σήμερα βρίσκονταν σε... ύπνωση και σιγά σιγά... ξυπνούν! Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα υποβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η μοναδική προσφορά για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, από τον ξενοδοχειακό Όμιλο Μήτση. Το τίμημα ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, συν το μηνιαίο μίσθωμα για 40 έτη. Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση σ΄ έναν χώρο, όπου κάποτε έσφυζε από ζωή και περιλαμβανόταν στα γυρίσματα των Ελληνικών ταινιών των δεκαετιών του 1960 και 1070.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται στην τελική ευθεία τα επενδυτικά εγχειρήματα για το Camping του ΕΟΤ στην πηγή Κονιαβίτη, την Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών, τα Λουτρά της Υπάτης και του Πλατυστόμου. Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν τη βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των προοπτικών του ιαματικού τουρισμού, ώστε να προσελκυστούν επενδυτικά κεφάλαια και να δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα οφέλη.  Τα... θαυματουργά ύδατα των περιοχών αυτών, αποτελούσαν πόλο έλξης στο παρελθόν και ήρθε η ώρα αυτό να επανέλθει μέσα από οργανωμένες επενδύσεις που θα δώσουν νέα ώθηση σε αυτό το σκέλος του θεματικού τουρισμού, αλλά και στο Νομό Φθιώτιδας. Και τέτοιες ιαματικές πηγές διαθέτουμε και σε πολλές άλλες περιοχές, όπου μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για επενδύσεις με τεράστια οφέλη για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

"Καταδικασμένη" η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ να είναι πρώτη!

Για έναν ακόμη μήνα, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ βρέθηκε στην πρώτη θέση του πίνακα κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Η εταιρεία είναι "καταδικασμένη" εδώ και 4 χρόνια στην πρώτη θέση από πλευράς τζίρου, ενώ είναι αυτονόητο ότι βρέθηκε και στην πρώτη θέση στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022. Η χρηματιστηριακή εταιρεία πραγματοποίησε συναλλαγές 7,23 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 23,5%, ενώ αρκετά πιο πίσω στη δεύτερη θέση με 17,18% βρέθηκε η Eorbank Equities (στο 18,02 τον Οκτώβριο) και στην τρίτη η Euroxx με 12,46% (στο 12,02% τον Οκτώβριο).

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ αποτελεί πρωτοπόρο στη χρηματιστηριακή αγορά και είναι ενδεικτικό των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης το γεγονός ότι ξεκίνησε με μερίδιο 10% το 2017 και το 2021 ξεπέρασε το 20%. Η χρηματιστηριακή εταιρεία παραμένει η βασική επιλογή των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Φόρτωση άρθρων...