Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Η έμμεση προτροπή Moody's και Citigroup για... μη πολιτική αλλαγή στη διακυβέρνηση

Για πρώτη φορά, δύο κορυφαίοι οίκοι τοποθετούνται πιο αναλυτικά για τις ελληνικές εκλογές και τα πιθανά σενάρια για την οικονομία.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's και ο επενδυτικός οίκος Cititgroup εστιάζουν στον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, δίνοντας επί της ουσίας... γραμμή για την επενδυτική στρατηγική κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι δύο οίκοι εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επανάληψη του 2015, δηλαδή να προκύψει μια λαϊκίστικη ή αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ωστόσο, διατυπώνουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν διπλές κάλπες, οι οποίες θα περιορίσουν την ορατότητα των επενδυτών για τη χώρα, καθυστερώντας τη διαδικασία των αναβαθμίσεων και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.

Η Moody's επισημαίνει ότι η οικονομία μας θα μπορούσε να κινδυνεύσει με ανατροπή του αξιόχρεου της, αν υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα. Και πάλι καλά που η οικονομία έχει αντέξει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα. Μάλιστα, το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα ομιχλώδες τοπίο λόγω του πολιτικού παράγοντα, παράλληλα με την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης ή την ύφεση διεθνώς, την κόπωση των μεταρρυθμίσεων και τη ματαίωση αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος  αναδεικνύει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας λόγω μια παρατεταμένης περιόδου αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή πολλών από τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, η Cirtigroup εμφανίζεται ξεκάθαρα αρνητική για τα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία το 2023, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι προσεχείς εκλογές. Θεωρεί μάλιστα ως κλειδί την πολιτική σταθερότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει παραπέρα, χωρίς να αλλάξει η κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι εκλογές στην Ελλάδα, μπορεί να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στα ομόλογα, εκτός και αν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν αλλάξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο αμερικανικοί οίκοι προκρίνουν τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας και τη μη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Από κει και πέρα, ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που ψηφίζει και θα καθορίσει το μέλλον του, με ορατό πάντοτε τον κίνδυνο, να φάει τα μούτρα του, αν επαναλάβει άστοχες επιλογές, σαν αυτήν του 2015...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...