Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Το πλαφόν, η δικαίωση Μητσοτάκη και οι... ασταμάτητες παροχές

Η Ευρώπη είναι προβλέψιμη στις αποφάσεις της, τις οποίες πάντα λαμβάνει ένα βήμα πριν το... κενό! Έτσι έγινε και χθες με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπου τελικώς πέρασε η πρόταση Μητσοτάκη για τιμή στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όταν δεν μπορούν οι αγορές, τότε οι κυβερνήσεις δίνουν λύσεις, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά εμείς θα προσθέσουμε και την ασφυκτική πίεση που αισθάνονται στην Ευρώπη, λόγω του Qatar-Gate. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά....

Το μέτωπο που ανοίξει η Ευρώπη με το Κατάρ δεν αποτελεί μια καλή εξέλιξη, καθώς οι Εμίρηδες αποτελούν ισχυρό ενεργειακό εταίρο της Ευρώπης. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί έχουν κάνει μεγάλες συμφωνίες με τους Καταριανούς γαι την προμήθεια φυσικού αερίου.  Τώρα που τελείωσε το Μουντιάλ, μάλλον θα δούμε να δημιουργείται ένα ακόμη μέτωπο για την Ευρώπη. Από τη μία ο Πούτιν απειλεί για αντίμετρα λόγω του πλαφόν και από την άλλη οι Καταριανοί απειλούν με διακοπή της ροής υγροποιημένου αερίου.

Κρατάμε από τη χθεσινή μέρα ότι η απόφαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν οδήγησε σε μείωση της τιμής του καυσίμου κοντά στα 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα, στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Από την άλλη, οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Qatar-Gate οξύνει τα... πνεύματα και οι Ευρωπαίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Εμίρηδες. Αυτοί με τη σειρά τους, αρνούνται την οποιαδήποτε εμπλοκή και γενικώς, το μόνο που δεν θέλει η Ευρώπη είναι να ανοίξει ένα μέτωπο με ένα μεγάλο ενεργειακό "παίκτη", που μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη πυροβόλησε τα πόδια της...

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει νωρίτερα δραστικές αποφάσεις, τότε θα είχε αποφευχθεί η οικονομική τραγωδία εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι πλήρωσαν το βαρύ τίμημα του ακριβού φυσικού αερίου, του πανάκριβου ρεύματος και των συνεπειών στις τιμές των αγαθών.

Σκεφτείτε ότι τον Αύγουστο οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η Ευρώπη φόρτωνε ποσότητες για να περάσει το χειμώνα. Η μείωση της κατανάλωσης βοήθησε στη συνέχει ανα διατηρηθούν πολύ χαμηλότερα οι τιμές, αλλά το κακό είχε γίνει. Μετά από τόσους μήνες, η απόφαση για πλαφόν στα 180 ευρώ, σηκώνει πολλές συζητήσεις και κουβέντες. Κατ΄ αρχάς, η χρονιά φεύγει με μια αδικαιολόγητη επιβάρυνση σχεδόν 90% για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Από τον περασμένη άνοιξη, ουσιαστικά τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε ότι πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις.

Τώρα, το κύριο μέλημα των Ευρωπαίων είναι να αγοράσουν όσο γίνεται χαμηλότερα τις λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου που θα χρειαστούν για το χειμώνα της περιόδου 2023-2024. Το ανώτατο όριο των 180 ευρώ θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου και θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του αερίου υπερβαίνει το προαναφερόμενο όριο για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Ο μηχανισμός θα λειτουργήσει για ένα χρόνο και η ελπίδα όλων είναι να έχουμε μια καλή χρονιά με αισθητά μικρότερες τιμές ενέργειας! Τίποτα άλλο...

Στο φουλ η "μηχανή" παροχών από τον Μητσοτάκη

Η απόφαση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνει νέες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ισορροπίες για την Ελλάδα, επηρεάζοντας τη συγκυρία στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Η αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη για το πλαφόν στα 180 ευρώ χρονολογείται εδώ και πολλούς μήνες και η Ελλάδα πήρε με το μέρος της τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ο Μητσοτάκης διαθέτει κύρος και σοβαρότητα και ως εκ τούτου, η αποδοχή της δικής του πρότασης ανεβάζει τις "μετοχές" στο εσωτερικό "πολιτικό χρηματιστήριο". Μπορεί να λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ όται το εκπτωτικό κουπόνι για τα τρόφιμα είναι... φιλοδώρημα, ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι και στήριξη θα προσφέρει και γίνεται χωρίς να απειλούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες. Αν θεωρούν ότι όλες οι παροχές της κυβέρνησης είναι λίγες, τότε μάλλον θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη γιατί στη βάση του δικού τους σεναρίου περί παροχών, πολύ απλά στο τέλος, δεν πρόκειται να υπάρχει τίποτα στο ταμείο.

Ο Μητσοτάκης θα τους πάει μέχρι τις εκλογές με παροχές. Η συμφωνία των Ευρωπαίων για το πλαφόν, αναμένεται να συμβάλλει στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο, αν υπάρξει υπέρβαση στόχων στον προϋπολογισμό κατά το πρώτο τρίμηνο, τότε θα αυξήσει το απόθεμα του κουμπαρά. Η μάχη των εντυπώσεων θα παιχτεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα πηγαίνει... δίνοντας επιδόματα και ενισχύσεις προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό το τελευταίο το έχουν συλλάβει τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Ανδρουλάκης.

Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μιλάει για τους λογαριασμούς ενέργειας και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα μιλάνε για την ακρίβεια. Προσθέστε τις αυξήσεις 7,75% που θα πάρουν σε ένα μήνα 1.700.000 συνταξιούχοι, συν τις αυξήσεις, έστω και μικρές που έρχονται για τους δημοσίους υπαλλήλους, συν τα προγράμματα για ανέργους, οπότε, η κυβέρνηση μάλλον θα μπορέσει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της δυσαρέσκειας των πολιτών για την ακρίβεια. Ο κόσμος δοκιμάζεται και έχει χάσει πολλά. Ωστόσο, μπροστά υπάρχουν παροχές, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τη ζημιά και αυτό να εκτιμηθεί στην κάλπη. Και πρέπει να εκτιμηθεί καθώς οι παροχές δεν λειτουργούν ούτε στο ελάχιστο κατά της δημοσιονομικός ισορροπίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας φροντίζει ώστε οι Ευρωπαίοι να μας λένε καλά λόγια για τα δημοσιονομικά μας, αλλά και η κοινωνία να μετράει θετικά τις παρεμβάσεις που γίνονται προς όφελος της. Αυτό το τελευταία είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση, την οποία δύσκολα συναντάει κάποιος ακόμη και στο πολύ μακρινό παρελθόν της χώρας. Κάποτε δίνονταν παροχές με δανεικά ή αφαιρούνταν βίαια τα προνομία από την κοινωνία. Μέση λύση δεν υπήρχε. Τώρα η μέση λύση υπάρχει. Και ο προϋπολογισμός υλοποιείται με αξιοθαύμαστο τρόπο και η κοινωνία έχει λαμβάνειν για να να αντιμετωπίσει το κόστος που έχει δημιουργηθεί. Αρκεί να αντιληφθούν όλοι ότι αν δεν υπήρχε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για όλα αυτά...

Cool η Goldman Sachs για τις Ελληνικές τράπεζες

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται η Goldman Sachs για να μετρήσει τον αντίκτυπο των κυβερνητικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα με τις επιδοτήσεις στις αυξημένες δόσεις αλλά και τη μείωση ή κατάργηση των χρεώσεων στις συναλλαγές των πολιτών.

"Όλα είναι υπό έλεγχο" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έκθεσης της για την οικονομία και τις τράπεζες. Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσω των παρεμβάσεων για τα επιτόκια και τις χρεώσεις, θα έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στα κέρδη τους. Μάλιστα, διατηρεί τη σύσταση για "αγορά" των μετοχών της Εθνικής και της Alpha Bank με τιμές-στόχους τα 4,20 και 1,19 ευρώ αντίστοιχα, ενώ απευθύνει "ουδέτερη" σύσταση για τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, δίνοντας τιμές-στόχους 1,14 και 1,00 ευρώ αντίστοιχα, μέσα στη διάρκεια 12 μηνών.

Η βαρύτητα της έκθεσης της Goldman Sachs είναι πολύ μεγάλη, καθώς βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος. Η έκθεση της Goldman Sachs είχε θετικό αντίκτυπο στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,51%, στις 916 μονάδες, με τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Στα... high της η Mytilineos λόγω αναβάθμισης από την S&P

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Mytilineos στη βαθμίδα "BB" με θετικές προοπτικές από "ΒΒ-", προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Ελληνικό όμιλο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η αναβάθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά ισχυρής κερδοφορίας του ομίλου το 2022, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στην εταιρεία για νέες υψηλές επιδόσεις και το 2023. Σύμφωνα με την S&P, τα λειτουργικά κέρδη της Mytilineos (EBITDA) θα κυμανθούν μεταξύ 750-800 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή πολύ υψηλότερα από την πρόβλεψη του οίκου τον περασμένο Νοέμβριο για 500-550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, προβλέπει ότι το 2023 θα σημειωθεί και νέα άνοδος στα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ "σημειώνοντας άλλο ένα άλμα παρά την επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη". Επισημαίνει δε ότι η ύφεση που αναμένεται στην Ευρώπη

Επισημαίνει, τέλος, ότι η ύφεση που προβλέπεται στην Ευρώπη θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις επιδόσεις της εταιρείας, ενώ η οικονομική ανάκαμψη και τα οφέλη από τις συνεχείς επενδύσεις θα είναι επίσης οι κύριοι μοχλοί της ανοδικής αξιολόγησης πλησιάζοντας στο 2024.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευθύνη – Ποινική – Πολιτική

Ι. Ποινική ευθύνη υπάρχει όταν ωρισμένη πράξη είχε ά μ ε σ ο εγκληματικό αποτέλεσμα. ● Πολιτική ευθύνη γεννάται από την εν γένει κακή λειτουργία του κράτους. Άρα και...

Φόρτωση άρθρων...