Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Το πολεμικό, ενεργειακό και επιτοκιακό ντόμινο και οι ελκυστικές τράπεζες

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το... κλάμα των οικογενειών για τα παιδιά που στέλνει ο Πούτιν στην... κρεατομηχανή της Ουκρανίας  μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, φέρνει... κρύο ιδρώτα στη Δύση, σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης και την αντιμετώπιση της.

Όσο το πράγμα θα ανακατεύεται στη Ρωσία κατά του Πούτιν με τον... κρυφό πόθο για την ανατροπή του, άλλο τόσο θα εντείνεται η αγωνία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων (έστω περιορισμένης), από τον... τρελό του χωριού! Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg σπεύδει άρον άρον για να επιβάλλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ φαίνεται ότι έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για ανάλογα μέτρα και στο φυσικό αέριο, με βάση τα όσα... τρελά συμβαίνουν στο Ενεργειακό Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή, το τσουνάμι των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, μετά την αναμενόμενη αύξηση κατά 0,75% από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, αλλά τη μη αναμενόμενη σκληρή αντιπληθωριστική ρητορική της, τροφοδοτεί την αναστάτωση στις αγορές ομολόγων. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για την Ευρωζώνη, καθώς το Ιταλικό δεκαετές κινείται στο 4,15% και οι αγορές είναι διστακτικές λόγω και των επικείμενων εκλογών, όπου κατά τα φαινόμενα θα σημειωθούν κοσμογονικές αλλαγές, με την άνοδο της Άκρας Δεξιάς στα πράγματα. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για την Ελλάδα, καθώς το δεκαετές έχει φτάσει στο 4,45%, θυμίζοντας μέρες προ μνημονίων το 2010, αλλά χωρίς τα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά της τότε εποχής. Από κοντά με επιτόκια δεκαετούς ομολόγου στο 3% ακολουθούν Ισπανία και Πορτογαλία και ένας... θεός ξέρει, τι μέλλει γενέσθαι μέσα στους επόμενους μήνες, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεδιπλώνει σε πλήρη ανάπτυξη την πολιτική των υψηλών επιτοκίων του αδύναμου ευρώ.

Ενδεικτικό των φόβων και των ανησυχιών των επενδυτών, είναι ότι για ακόμη μία μέρα χθες, οι μετοχές τεχνολογίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη πιέστηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να καταγραφεί νέα σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάθηκε και το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο των 820 μονάδων και γενικώς, κάθε μέρα τα πράγματα χειροτερεύουν. Ο συνδυασμός Πούτιν-υψηλού πληθωρισμού-αυξημένων επιτοκίων, ρίχνει βαριά τη σκιά πάνω από τις μετοχές και τα ομόλογα, χωρίς να διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα μια αχτίδα αισιοδοξίας για αλλαγή του αρνητικού momentum.

Αντίστροφη μέτρηση για την Αλεξανδρούπολη

Η κατάσταση στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον επιταχύνει τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα και μία πτυχή του σύνθετου παζλ που έχει διαμορφωθεί λόγω Ρωσίας, είναι το κλείσιμο του μεγάλου deal για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η παρουσία του Αμερικανού Πρεσβευτή με Ελληνικές ρίζες, Τζορτζ Τσούνη, στην ακριτική πόλη δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον των Αμερικανών για το στρατηγικής σημασίας λιμάνι. Η Αλεξανδρούπολη στρατιωτικά θα αποτελέσει τη Νέα Σούδα του Βορρά και ενεργειακά το προπύργιο της νέας τάξης πραγμάτων στο παίγνιο του φυσικού αερίου, με τις δεξαμενές αποθήκευσης. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί εθνικό στοίχημα, στο οποίο καθοριστικό ρόλο θα παίξει η παρουσία των Αμερικανών, οι οποίοι θα ελέγχουν ένα στρατηγικής σημασίας σημείο, έχοντας απέναντι των ενοχλητικό Ερντογάν, ο οποίος, βρίσκεται σε παραλήρημα και ίσως μπει στον... πειρασμό μέσα στους επόμενους μήνες, να κάνει... Ερντογανιές τύπου Πούτιν!

Οι εξελίξεις γύρω από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης "τρέχουν" και χθες το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε δύο προσφορές για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Ο.Λ.Α. Ειδικότερα. προσφορές υπέβαλαν δύο σχήματα και συγκεκριμένα η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL  GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική της QUINTANA INFRASTRUCTURE και DEVELOPMENT).

Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ακολούθως, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους...

Άξιες οι Ελληνικές τράπεζες, λέει η Αxia

To αρνητικό κλίμα στις αγορές δεν... απαγορεύει τις θετικές εκθέσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και κυρίως των τραπεζών.

Οι θετικές αναφορές συνεχίστηκαν και χθες με την έκθεση της Αxia Research, η οποία δηλώνει "ταύρος" για τις Ελληνικές τράπεζες. Ο επενδυτικός οίκος βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών και πιο συγκεκριμένα αναφέρει ποσοστά 54%-90%!!! Δικαιολογεί δε αυτήν την εκτίμηση ως αποτέλεσμα της προεξόφλησης των χειρότερων δυνατών σεναρίων για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με την Axia, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών παραμένει πολύ καλή, τα χαρτοφυλάκια είναι πιο "καθαρά" και πιο "φορτωμένα", ενώ το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών δανείων, έχει περάσει υπό τον έλεγχο των funds. Προβλέπει δε βελτίωση της κερδοφορίας κατά 10,5%, ενώ οι Ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 40% φθηνότερα από το μέσο όρων των αντίστοιχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Axia Research προτείνει αγορά των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών και αναπροσαρμόζει τις τιμές-στόχους. Πιο συγκεκριμένα, για την Alpha Bank δίνει νέα τιμή-στόχο τα 1,60 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 82%, για τη Eurobank 1,60 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 75%, για την Εθνική μικρότερη τιμή-στόχο στα 5,20 ευρώ από 5,50 ευρώ πριν, αλλά με περιθώριο ανόδου 54%, ενώ για την Πειραιώς ανεβάζει την τιμή στα 2,20 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 90%.

Η... myZen συνεργασία Cosmote-Groupama

Νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά δημιουργεί η συνεργασία της COSMOTE Insurance με την Groupama Ασφαλιστική, για την προώθηση της online υπηρεσίας myZen.

Πρόκειται για ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών της COSMOTE φέρνει πρώτη το myZen στη διάθεση των πελατών της, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τα προϊόντα που προσφέρει, συνδυάζοντας ανταγωνιστικές τιμές και ειδικές παροχές. Παράλληλα, έως τις 30.09.2022, με κάθε νέα ασφάλεια αυτοκινήτου, διάρκειας 6 ή 12 μηνών, ο ασφαλισμένος του myZen κερδίζει δωροεπιταγή αξίας έως και 35 ευρώ για αγορά καυσίμων από επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ & BP.

Σημειώνεται ότι η COSMOTE Insurance παρέχει ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις οχήματος, κατοικίας, πρωτοβάθμιας υγείας και σκάφους και οι καταναλωτές μπορούν εύκολα και γρήγορα, με μερικά μόνο κλικ, να βρουν το πρόγραμμα ασφάλισης που τους ταιριάζει.

Το άλμα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Με τζίρο 3,6 δισ. ευρώ και κέρδη 293 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δείχνε τη δυναμική της, αξιοποιώντας τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών των μετάλλων.

Σύμφωνα με τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,597 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στα 2,489 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 412 εκατ. ευρώ από 253 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό α΄ εξάμηνο και τα ενοποιημένα κέρδη εκτινάχθηκαν στα 293 εκατ. ευρώ από 137 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη των προϊόντων των εταιρειών του ομίλου, ενώ παρατηρούνται βελτιωμένοι όγκοι πωλήσεων και υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας. Επιπλέον, οι συνεχείς επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των χαρτοφυλακίων προϊόντων, κυρίως στους κλάδους αλουμινίου και καλωδίων, ενισχύουν περαιτέρω την αποδοτικότητα και την επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές, ενώ προωθούνται πολύπλοκα έργα, υπάρχει μεγάλο ανεκτέλεστο παραγγελιών σε καλώδια και χαλυβδοσωλήνες και ενισχύεται συνεχώς το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στον κλάδο των ακινήτων, μέσω της θυγατρικής Noval.

"Ψήλωσε" η Prodea

Μια ακόμη θετική έκπληξη από πλευράς μεγεθών για το α΄ εξάμηνο ήρθε από την Prodea, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων της χώρας.

Τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 80,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος σημείωσε άνοδο κατά 13,2% και ανήλθε σε 73,5 εκατ. ευρώ από 64,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εταιρεία ακινήτων προχωρά σε έκδοση "πράσινου" ομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ για να στηρίξει το επενδυτικό της πλάνο, το οποίο στοχεύει στην κατασκευή και αξιοποίηση υπερ-σύγχρονων και "πράσινων" projects στο real estate. H εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 2,617 δισ. ευρώ, έναντι 2,455 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021. Τέλος, εσωτερική αξία διαμορφώθηκε στα 1,441 δισ. ευρώ ή 5,64 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,396 δισ. ευρώ ή 5,47 ευρώ αντίστοιχα, στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Φόρτωση άρθρων...