Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Το στοίχημα της ενέργειας, οι αγορές και ο Μυτιληναίος που πάει... Χαλκίδα

Οι θερμοκρασίες σταδιακά υποχωρούν, ο κίνδυνος του... ατυχήματος με τον Πούτιν ενισχύεται, οι φόβοι των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού εντείνονται, τα επιτόκια οδηγούν σε ύφεση και οι αγορές αυτήν την περίοδο δείχνουν την προτίμηση τους στο ρευστό. 

Οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να επεξεργαστούν σενάρια έκτακτης κατάστασης, καθώς ο κίνδυνος ενεργειακού μπλακ-άουτ και χρήσης... κεριών ή προμήθειας... πουλόβερ, σε συνδυασμό με την έκρηξη των τιμών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως αβέβαιο περιβάλλον. 

Επιπλέον, νέα εστία ανησυχίας αποτελεί η οδηγία της Κίνας προς τους πολίτες της που κατοικούν στην Ουκρανία, για να την εγκαταλείψουν! Είναι προφανές ότι ο εγκληματίας Πούτιν θέλει να ισοπεδώσει την Ουκρανία, κλιμακώνοντας την κρίση στην περιοχή αλλά και στις σχέσεις με τη Δύση. Και η Δύση, προφανώς, αν γίνει καμιά... τρέλα, δεν πρόκειται να μείνει με... σταυρωμένα χέρια! 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η σφιχτή πολιτική επιτοκίων δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε είναι πολύ πιθανή η αύξηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με αυτά που αναμένουν οι επενδυτές. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα με την άνοδο των επιτοκίων, δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει δυναμική και η αποκλιμάκωση των τιμών δεν ευνοείται από τη στιγμή που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Μέσα στον μήνα αναμένουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η Ευρωζώνη θα είναι ο οικονομικός χώρος που θα υποφέρει περισσότερο απ΄ όλους. Τώρα πληρώνεται η επιλογή της Γερμανίας και άλλων χωρών να κάνουν χρήση του φθηνού ρωσικού αερίου ώστε να στήσουν μια ισχυρή βιομηχανία και να πρωταγωνιστήσουν στον αδυσώπητο "πόλεμο" της ανταγωνιστικότητας. 

Βέβαια, όλα εδώ πληρώνονται, ιδίως όταν δεν έχει εξασφαλίσει κάποιος εναλλακτικές πηγές και δεν έχει επεξεργαστεί σενάρια διαφοροποίησης και όχι πλήρους ενεργειακής εξάρτησης και υποτέλειας. Επιπλέον, δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα το φυσικό αέριο έκλεισε με σημαντική υποχώρηση. 

Η επιβολή πλαφόν αποτελεί ένα μέτρο που θα βοηθήσει σ΄ ένα βαθμό, παράλληλα με την επάρκεια που υπάρχει σε υγροποιημένο αέριο, η οποία ωστόσο, θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αν έχουμε... άγριο χειμώνα από πλευράς καιρικών συνθηκών, τότε την... κάτσαμε τη βάρκα! 

Το 2023 θα είναι ένα εξαιρετικό δύσκολο έτος, όταν θα αρχίσει και η πάλι η προμήθεια του υγροποιημένου αερίου για να γεμίσουν οι αποθήκες, με φόντο τον χειμώνα της επόμενης χρονιάς. Μέσα σ΄ όλα αυτά, το πετρέλαιο, παρά τις διορθωτικές τάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας δείξει τα... δόντια του. 

Ο Πούτιν θέλοντας να αποφύγει τη χρήση πυρηνικών όπλων, πλήττει καίριες υποδομές της Ουκρανίας, γεγονός που παραπέμπει σε εν δυνάμει ανθρωπιστική κρίση, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του σκέφτεται πώς θα τα κάνει... Ουκρανία όλα! 

Μια τέτοια κρίση, δεν πρόκειται να αφήσει αδιάφορη τη Δύση, η οποία θα επιδιώξει να του βάλει ακόμη περισσότερα εμπόδια. Και όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τόσο σκληρό μπρα ντε φερ, τόσοι οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ή θα δοκιμάζουν νέα υψηλότερα. Εν ολίγοις, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει... 

Καλό κλίμα για την Ελλάδα

Τα πράγματα για την Ελλάδα εξελίσσονται πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, ωστόσο, όσο θα κάμπτεται η οικονομία της Ευρωζώνης, τόσο περισσότερο τα απόνερα θα πλήττουν και τη δική μας. 

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, εντούτοις, η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιδείξει αντοχές και μάλιστα, σε κάποιο πολύ σημαντικό βαθμό διαφοροποιείται από το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας. Αυτό το είδαμε τις προηγούμενες ημέρες να επιβεβαιώνεται από το μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις Ελληνικές τράπεζες. Ειδικά το θετικό story του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που έπαιξε η JP Morgan, αποδεικνύει ότι μπορούμε να περάσουμε την μπόρα με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, ο καιρός θα δείξει τι θα επιβεβαιωθεί και τι θα διαψευστεί. 

Τα αποτελέσματα εξαμήνου αλλά και τα αντίστοιχα του εννεάμηνου που θα ανακοινωθούν σταδιακά από τον τρέχοντα μήνα και έως το τέλος του επόμενου, θα δείξουν ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε... φόρμα. Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι διεθνείς οίκοι αναφέρουν ότι οι Ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από την αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ. Και ενόψει της νέας αύξησης είναι προφανές ότι θα έρθουν και πολλές άλλες ακόμη θετικές εκθέσεις. 

Αυτό το κλίμα συντηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τη ζήτηση για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο τηρουμένων των αναλογιών, τα πηγαίνει καλά. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2% και υπερέβη το "ευαίσθητο" τεχνικό όριο των 820 μονάδων, κλείνοντας στις 832 μονάδες. 

Ωστόσο, αρκούν μερικές... σπίθες στο διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να οπισθοχωρήσουμε προς χαμηλότερα επίπεδα. Κρατάμε πάντα ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά κρατάει την επαφή της με τις 800 μονάδες ακόμη και στα πολύ δύσκολα.  

Στη... Χαλκίδα ο Μυτιληναίος 

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο προσθέτει ο Όμιλος Mytilineos στο χαρτοφυλάκιο του, καθώς αποτελεί πλέον τον οριστικό ανάδοχο της Παράκαμψης Χαλκίδος 

Η εταιρεία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με ποσοστό έκπτωσης 7,61% και η σχετική απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Ακολουθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον όλα είναι με το γράμμα του νόμου, απομένει η τυπική επικύρωση από το Κοινοβούλιο. 

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο οδικό έργο για την περιοχή της Εύβοιας και  μετά από πάρα πολλά έτη. Η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών είναι το σημαντικότερο έργο για την περιοχή που θα βελτιώσει τις μετακινήσεις και θα δώσει νέα δυναμική στην Εύβοια, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό και συγκεντρώνει μεγάλη κίνηση αλλά και σπουδαία οικονομική δραστηριότητα. 

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 210 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αν προστεθούν και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων, στις οποίες θα προχωρήσει ο ανάδοχος. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Σ΄ ένα ακόμη έργο, ο Όμιλος Mytilineos καλείται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία που διαθέτει.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...