Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Το success story του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταφέρει να σημειώσει μια εντυπωσιακή άνοδο, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε υψηλό 100 μηνών, οι επενδυτές θεωρούν θέμα χρόνου την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλούν μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη και την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί φορολογικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η δυναμική της εγχώρια κεφαλαιαγοράς. Αν στις προσεχείς εκλογές, οι ψηφοφόροι δεν κάνουν καμιά... ανοησία, τότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσελκύει ξένα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν "ξυπνήσει" χιλιάδες κωδικοί που επί χρόνια έμεναν... κοιμισμένοι, ενώ τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια περιμένουν πότε θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να αναλάβουν.. δράση, καθώς τώρα δεν επιτρέπεται βάσει καταστατικού να εκτεθούν σε μεγαλύτερο ρίσκο στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης αξιόχρεου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την περιπέτεια της εξαΰλωσης των τραπεζών από την εγκληματική συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει επανέλθει στον ενάρετο κύκλο της ανόδου, με την υποσημείωση, ότι αυτός μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειληθεί και μάλιστα στο σύνολο των αγορών του πλανήτη, αν συμβεί κάτι... ακραία δραματικό. Το Χ.Α. αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας αντανακλώντας την υψηλή ανάπτυξη της οικονομίας, την ταχύτερη μείωση του λόγου Χρέος/ΑΕΠ, την υπέρβαση των στόχων στα δημοσιονομικά, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη νέα θέση της Ελλάδας στον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, με αιχμή τα ενεργειακά αλλά και τον ρόλο της στη νέα τάξη πραγμάτων με φόντο την απομόνωση του ενεργειακού γίγαντα της Ρωσίας.

Θα έρθει πολύ χρήμα

Τα κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα είναι τεράστια, καθώς μόνο και μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τις δρομολογημένες ιδιωτικές επενδύσεις, αναμένεται έως το 2030 να επενδυθούν άνω των 100 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, δείχνοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική και τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, θα φέρουν και θα... ξαναφέρουν κεφάλαια. Όχι απλά για να κερδίσουν στο Χρηματιστήριο, αλλά για να αντλήσουν κεφάλαια που θα διοχετευτούν σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Άλλωστε, αυτά είναι που θα υποστηρίξουν ένα μεσομακροπρόθεσμο success story στη χώρα μας. Στις αγορές, το χρήμα πηγαίνει εκεί όπου δημιουργούνται υπεραξίες και είναι στο χέρι μας, αυτή η διαδικασία να έχει διάρκεια. Για να έχει όμως διάρκεια, πρέπει να λειτουργήσουμε ώριμα ως λαός.

Ένα ισχυρό Χρηματιστήριο είναι προς όφελος της ανάπτυξης, της επέκτασης της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να παρέχουν καλύτερες συντάξεις και υπηρεσίες υγείας.         

Το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει ως στόχο τη μετατροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ένα υπερ-χρηματοπιστωτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου θα συνωστίζονται και θα... συναντιούνται κεφάλαια από την Ευρώπη την Ασία και την Αφρική. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εξελιχθεί σε μια μηχανή παραγωγής υπεραξιών, κάτι το οποίο φαίνεται στα περιουσιακά στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 15%, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών των μετοχών που κατέχει.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την εξαύλωση του τραπεζικού συστήματος κατά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των εγκληματιών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ βρέθηκαν σε ακόμη πιο δεινή θέση, ακόμη και σε σχέση με το PSI του... ανεπιθύμητου Βενιζέλου, τον οποίο, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί με τη σκευωρία της Novartis, τώρα τον... κανακεύει! Πώς αλλάζουν οι καιροί (κλείνει η παρένθεση)!

Πάμφθηνο το Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ένα από τα φθηνότερα παγκοσμίως, καθώς ενσωματώνει ακόμη το τεράστιο πλήγμα της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας και των εγκληματικών πράξεων και αποφάσεων μιας παρέας... καταληψιών της εξουσίας κατά την περίοδο 2015-2019.

Η συνολική αξία των μετοχών (κεφαλαιοποίηση) ανέρχεται σε περίπου 76 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 38% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Σκεφτείτε ότι στις αναπτυγμένες αγορές, η συνολική κεφαλαιοποίηση φτάνει ακόμη και το 150%!!! Συνεπώς, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά θετική εικόνα που εκπέμπουμε στο εξωτερικό, μπορούν να οδηγήσουν σε θεαματικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Η στήλη πιστεύει ότι μεσομακροπρόθεσμα όποιος επενδύσει (όχι να... παίξει) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα βγάλει απίστευτα κέρδη, αρκεί να έχει υπομονή και να ξέρει τι... ψηφίζει! Φυσικά, πάντα υπάρχουν τα απρόβλεπτα, που σχετίζονται με σοβαρές διεθνείς ή εσωτερικές εξελίξεις. Άλλωστε, η ζωή μας είναι απρόβλεπτη και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Σε κάθε περίπτωση, ο έχων υπομονή δεν χάνει ποτέ στο Χρηματιστήριο. Στο Χρηματιστήριο όποιος... παίζει, χάνει και όποιος επενδύει, κερδίζει!

Πικρή εμπειρία

Η πικρή εμπειρία του 1999 ήταν αποτέλεσμα κυρίως της οικονομικής αμάθειας μας, ενώ η αντίστοιχη πικρή εμπειρία της περιόδου 2015-2019, ήταν αποτέλεσμα της κάκιστης επιλογής που έγινε στην κάλπη. Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα διεθνή χρηματιστήρια έκαναν πάρτι και εμείς... βουτιές στο... Σούνιο!

Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αν δεν είχε καταρρεύσει η Lehman Brothers στις ΗΠΑ το 2008, δεν θα είχε σηκωθεί το τσουνάμι που μας... έπνιξε και μας έστειλε σε ειδική δανειακή σύμβαση με τους εταίρους-πιστωτές μας. Η Ελλάδα ούτε πτώχευσε, ούτε χρεοκόπησε. Απλά, τα εύκολα δανεικά τελείωσαν, καθώς το ρίσκο χώρας οδηγούσε τα επιτόκια σε μια διαχειρίσιμα επίπεδα. Για τον λόγο αυτό λάβαμε δάνεια από έναν μηχανισμό που στήθηκε για την Ελλάδα, ώστε να μην χρεοκοπήσει και συμπαρασύρει πολλούς ακόμη.

Όσο για αυτούς που ήθελαν να χρεοκοπήσουμε και να πάμε στη δραχμή, απλά τους κατατάσσουμε στην κατηγορία των... μεγίστων ηλιθίων, καθώς τους χαρακτηρίζει η άγνοια κινδύνου σε σχέση με τέτοιες απευκταίες καταστάσεις. Η άποψη των ηλιθίων για τη δραχμή και τα... μαγικά αριστερά κόλπα είναι ταυτόσημα με την... άποψη, ότι όταν κάποιος πηδήξει από έναν ουρανοξύστη, θα τη γλιτώσει με μερικές... αμυχές! Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...