Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Το θετικό momentum στην οικονομία απειλείται και οι επενδυτές αναμένουν

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ελλάδα έσωσε την... τιμή της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη κατά 1,4%, ενώ παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά ώστε ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στους "20" του ενιαίου νομίσματος, να διαμορφωθεί στο... 0%!

Το θετικό momentum για την Ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει συνθήκες κεκτημένης ταχύτητας για το τρέχον τρίμηνο, για το οποίο σημειώνεται ότι πριν από 5-6 μήνες, όλοι περίμεναν ότι θα ήταν... εφιαλτικό για την Ευρωζώνη, λόγω της έκρηξης των τιμών της ενέργειας. Τελικώς, το καλό σενάριο επικράτησε και φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ καλύτερα σε σχέση ακόμη και με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και για τον συγκεκριμένο λόγο είχε αποκτήσει ένα πολύ θετικό momentum, φτάνοντας σε υψηλά 101 μηνών και ξεπερνώντας ακόμη και τις 1.120 μονάδες. Ταυτόχρονα, έως τις 28 Φεβρουαρίου, η αγορά ήταν πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πορευόταν προς μια άνετη νίκη, σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εντός του Μαΐου και αφού θα είχε "καεί" η απλή αναλογική εντός του Απριλίου. Αλλά...

Εποχή... Μ.Τ.

Από την 1η Μαρτίου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, καθώς με βάση τα προαναφερόμενα είχαμε το momentum της... Προ Τεμπών εποχής και πλέον έχουμε περάσει στη... Μετά Τεμπών εποχή.

Ο πολιτικός χρόνος στην Μ.Τ. εποχή, έχει αρχίσει να "τρέχει" σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο, κάτι που αποτυπώθηκε στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ισχυρή δυναμική έχει ανακοπεί και κάθε ανοδική κίνηση εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για... απόδραση από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία ανησυχούν πλέον για τις πολιτικές εξελίξεις. Οι κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών ήταν ογκώδεις και μια πρώτη εκτίμηση των δημοσκόπων με βάση τα έως τώρα δεδομένα, μετά την τραγωδία, παραπέμπουν σε μια τάση ενίσχυσης της αντισυστημικής ψήφου. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εκτός και αν προκύψει κάτι... εντυπωσιακά θετικά μέσα στο προσεχές διάστημα, ώστε να μαζευτούν οι ούτως ή άλλως αναμενόμενες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος.

Ανησυχία

Οι φορείς της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι έχει ανατραπεί η οικονομική κανονικότητα, μόνο και μόνο επειδή τα τρένα, θα παραμείνουν καθηλωμένα έως το τέλος του μηνός.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του νέου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργου Γεραπετρίτη, αποτελούν έναν οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία ωστόσο, δεν θα έχει σχέση με την εποχή προ της τραγωδίας. Ο ισχυρός κλονισμός της εμπιστοσύνης στον σιδηρόδρομο αποτελεί μια ουσιώδη παραμετρική αλλαγή στην οικονομική εξίσωση, από τη στιγμή, που η Ελλάδα (για πρώτη φορά μέσα στα 4 τελευταία χρόνια), βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αρνητικής δημοσιότητας, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν από το "μπλακ-άουτ" που έχουν υποστεί οι σιδηροδρομικές μεταφορές, ενώ τα μεγάλα λιμάνια της χώρας υφίστανται πίεση από τη στιγμή που ο Ελληνικός σιδηρόδρομος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις μεταφορές αγαθών μέσω των αυτοκινητοδρόμων προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των σιδηροδρομικών μεταφορών προς τα λιμάνια, ώστε να προωθηθούν προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το τρένο, βλέπουν ότι μπορεί να χάσουν μερίδια στις αγορές και ταυτόχρονα η εφοδιαστική αλυσίδα να υποστεί σημαντικό πλήγμα. Η παράδοση αγαθών δια της σιδηροδρομικής οδού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των παραγγελιών σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ άγνωστες είναι οι συνέπειες στην πορεία των τιμών και στην προσφορά προϊόντων.

Τα απωλεσθέντα έσοδα της Hellenic Train από την επιβατική και εμπορική κίνηση αποτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά το χειρότερο είναι ότι έχει σπάσει ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Χιλιάδες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των σχεδίων τους, το εξαγωγικό εμπόριο υφίσταται πλήγμα σε μια περίοδο, όπου και το τελευταίο ευρώ είναι υπερ-πολύτιμο, ενώ και η εικόνα της χώρας είναι δεδομένο ότι έχει υποστεί ρωγμές. Όλα αυτά αποτυπώνονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις.

Η ανησυχία αυτή εδράζεται στο θέμα των επιπτώσεων της τραγωδίας των Τεμπών στη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μέχρι πριν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου αποτελούσε τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής, καθώς η μετάθεση του χρόνου των εκλογών υπό το βάρος των συνεπειών της τραγωδίας, μπορεί να δημιουργήσει... ανεπιθύμητες καταστάσεις, ικανές να απειλήσουν το θετικό momentum που είχε η οικονομία. Η αγορά πολύτιμου χρόνου από την πλευρά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με ένα πακέτο παρεμβάσεων για την ανάκτηση, έστω μέρους της Προ Τεμπών κανονικότητας, αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα σε εθνικό επίπεδο.

Εν τέλει, η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος θα είναι αυτή η οποία θα κρίνει εάν θα συνεχίσουμε στις ράγες της προόδου ή θα πέσουμε σε άπειρους και ανεύθυνους... σταθμάρχες, που θα μας οδηγήσουν με... φόρα σε τοίχο! Εάν υπερισχύσει η λογική τότε το κέρδος για τη χώρα θα είναι σημαντικό και η πορεία του... τρένου θα παραμείνει στη σωστή γραμμή. Εάν επικρατήσει ο θυμός, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουμε λάθος κατεύθυνση και να φάμε το... κεφάλι μας. Άλλωστε, έχουμε εμπειρία από αντίστοιχα... δυστυχήματα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...