Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Το χαμηλό έτους για το πετρέλαιο και οι 3 κολοσσοί που «ψηφίζουν» Ελλάδα

Όσο θα πέφτει η τιμή του πετρελαίου, τόσο θα μεγαλώνουν οι ανησυχίες των επενδυτών για το μέγεθος της ύφεσης στις δυτικές οικονομίες.

Το brent υποχώρησε στα 76 δολάρια το βαρέλι και η μείωση των τιμών στα πρατήρια είναι συνεχής. Είναι ένα καλό νέο για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τα μεταφορικά, κάτι που συμβάλλει αποφασιστικά στη συγκράτηση των τιμών των βασικών αγαθών. Επιπλέον, η πίεση στην τιμή του πετρελαίου, συγκρατεί τις πληθωριστικές τάσεις και ως εκ τούτου, η ανοδική πορεία των επιτοκίων μπορεί να επιβραδυνθεί. Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα κάνει καλό και στα ομόλογα. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Το ζητούμενο για τους επενδυτές είναι το μέγεθος της ύφεσης και όλοι θα κρατούν την... πισινή τους για το α΄ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα και ταυτόχρονα φαντάζει ως μια ευκαιρία για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Τη... νέα Ελλάδα διαφημίζει στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τη σφραγίδα της... απαλλαγής από τον σφιχτό εναγκαλισμό των μνημονίων.

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τρεις κολοσσούς

Goldman Sachs, Citigroup και HSBC δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.

Ειδικότερα:

  1. H Goldman Sachs σε μια εξαιρετικά αισιόδοξη ανάλυση της, επισημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βελτιώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερη επίδοση από την Ευρωζώνη το 2023 και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεχωρίσει. Μάλιστα, προβλέπει ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να ανακτηθεί στις αρχές του νέου έτους! Η Goldman αναμένει ότι το σχετικά ισχυρότερο μακροοικονομικό υπόβαθρο και η μακρά διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα περιορίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στις πληρωμές τόκων της Ελλάδας κάτω από το 3% του ΑΕΠ και θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2025.
  2. Η Citigroup διαπιστώνει ότι οι αποτιμήσεις των Ελληνικών μετοχών δεν εμφανίζονται καθόλου "τεντωμένες", ενώ η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει την ύφεση το 2023, κάτι στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι οι διεθνείς οίκοι, με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή, είναι από τους χαμηλότερους όχι μόνο εντός της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, τοποθετείται στο 7 για το 2022, στο 8 για το 2023 και στο 7,1 για το 2024.

Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή των Ελληνικών εισηγμένων θα εκτοξευτούν κατά 56% φέτος, ενώ το 2023 θα σημειώσουν πτώση 12% και το 2024, θα ανακάμψουν κατά 12,6%. Η μερισματική απόδοση στο περιβάλλον των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο ελκυστικό 4,1%, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση στο σύνολο της Ευρώπη διαμορφώνεται στο 3,4%, στις ΗΠΑ στο 1,6% στις διεθνείς μετοχές στο 2,2% και στις αναδυόμενες αγορές στο 2,9%

  1. Η HSBC παραμένει αγοραστής των Ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ενώ δίνει τιμές-στόχους, οι οποίες έχουν περιθώρια ανόδου έως και 158%.

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός οίκος σε σχετική έκθεση του, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχιστούν, ενώ βλέπει ένα ισχυρό άλμα στα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα τρίμηνα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ τα κέρδη αναμένεται να συμπιεστούν κατά το β΄ εξάμηνο του 2023.

Ως προς τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, η HSBC δίνει τη σύσταση για αγορά. Επιπλέον, ανεβάζει τον πήχυ για τον τίτλο της Εθνικής στα 5,20 ευρώ, έναντι 4,45 ευρώ πριν, κάτι που συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου 41%. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 1,40 ευρώ, από 1,35 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 43%, ενώ για την Πειραιώς δίνει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου κατά 158%, με τιμή-στόχο 3,30 ευρώ από 1,28 ευρώ πριν. Από την άλλη, η ΗSBC μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,60 ευρώ από 1,75 ευρώ πριν, βλέποντας ωστόσο, περιθώριο ανόδου κατά 58%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...