Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δίνει τον τόνο στις κάλπες

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εδώ για να θυμίζει με τις επιδόσεις του τι πρέπει να κάνουμε στην κάλπη, ενώ το πρώτο δίμηνο κατατάσσεται στους "πρωταθλητές" των κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε σημειώσει κέρδη σε 19,74% από την αρχή του έτους, ενώ από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η κούρσα ανόδου, έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 22%. Παρά το γεγονός ότι απομένει η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του... χειμώνα, ο Γενικός Δείκτης δεν... απειλείται από το δεύτερο χρηματιστήριο, που είναι αυτό του Μιλάνου, με κέρδη 14%.

Στους επιμέρους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνεται ότι η υψηλής κεφαλαιοποίηση καταγράφει κέρδη λίγο πάνω από το 20%, ενώ ο τραπεζικός ξεπερνάει το 40% και από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 80%!!! Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι η κεφαλαιοποίηση της... Λεωφόρου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 10,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 76 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αξία 40% σε σχέση με το ετήσιο ΑΕΠ, όταν την ίδια στιγμή, άλλα χρηματιστήρια έχουν αξία που ξεπερνάει το 80% ή και το 100%!

Καταλυτικοί παράγοντες είναι η ωρίμανση του χρόνου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα Ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξει το... κλουβί με τους... τρελούς και ο Μητσοτάκης θα είναι και πάλι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις βαθμίδες του αξιόχρεου, δηλαδή στην κατηγορία του... Τσάμπιονς Λιγκ, θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση τραπεζών και λοιπών επιχειρήσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσέλκυση κεφαλαίων. Πάντως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ισχυρή ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και ισχυρό διεθνές προφίλ για την Ελλάδα, δεν μπορεί να παίξει με άλλη κυβέρνηση, πλην της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα μπορούσε να υπάρξει μια σημαντική διόρθωση των τιμών των μετοχών, ως αποτέλεσμα και κάποιας αρνητικής επίδρασης από το διεθνές περιβάλλον. Σίγουρα, με φόντο τις εκλογές, κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια επιχειρούν να κάνουν ένα γερό... γιουρούσι για να καταγράψουν υψηλά κέρδη και να περιμένουν μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και την επανεκλογή Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας. Η συνέχεια, προσεχώς...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...