Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Χρηματιστήριο, Εκλογές και αντεπίθεση Μητσοτάκη

Φουριόζοι έχουν μπει οι αναλυτές στο νέο έτος σε σχέση με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι 1.000 μονάδες βρίσκονται σε απόσταση... βολής και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι περιμένουν αυτόνομη ανοδική πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές παρουσιάσουν πτωτικές τάσεις. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά φέτος, σύμφωνα με τους εγχώριους χρηματιστές, οι οποίοι... οσμίζονται έντονα ανοδική κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργηθεί κλίμα υπέρ της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε το Χρηματιστήριο έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στις αποφάσεις της κυβέρνησης και αν δεν είχαν συμβεί όλες αυτές οι ανατροπές την τελευταία τριετία, είναι σίγουρο ότι ο Γενικός Δείκτης θα είχε μπροστά το ψηφίο δύο. 

Τουλάχιστον μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές, μπορεί να βγει καλό... μεροκάματο, όπως πιστεύουν πολλοί. Βέβαια, όλοι επισημαίνουν ότι αυτή η υπόθεση εργασίας ισχύει στην περίπτωση που το κλίμα δεν ανατραπεί βίαια. Αυτή τη στιγμή έχουν προεξοφληθεί σενάρια ύφεσης στις ΗΠΑ και στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και επιπτώσεις στα εταιρικά μεγέθη.

Σύμφωνα με οικονομικούς και χρηματιστηριακούς αναλυτές, μια ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου θα έδινε περισσότερους πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει εκλογών. Είτε έχουμε μία, είτε δύο αναμετρήσεις. Με συντονισμένες κινήσεις από ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας εικόνας, η οποία θα παραπέμπει στο δίλημμα "Μητσοτάκης ή περιπέτεια;". 

Οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν φέτος, καθώς ευνοούνται και από την άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι "μηχανές" του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα δουλεύουν στο φουλ.΄

Τράπεζες, Κατασκευές, Πληροφορική, Ενέργεια αναμένεται να "τρέξουν" και φέτος δημιουργώντας μια εικόνα αναλογικής δυναμικής στην οικονομία, παρά την αναμενόμενη και φυσιολογική κάμψη που θα υπάρξει, λόγω περιορισμού της κατανάλωσης. 

Αν φτάσουμε σε εκλογές στο τέλος Απριλίου ή στο τέλος Μαίου, θα έχουν αρχίσει να φαίνονται ή να προεξοφλούνται θετικές εξελίξεις στον τουρισμό, ενώ οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα είναι το "χαρτί" που θα παίξει ο Μητσοτάκης, κάνοντας βέβαια τον... σταυρό του, να μην υπάρξει έξαρση της ακρίβειας και αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία παραμένουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Αυτά που διακυβεύονται στις προσεχείς εκλογές είναι πάρα πολλά. Είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η ανάδειξη της Ελλάδας σε ισχυρό ενεργειακό παίκτη, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η συνέχιση των επενδύσεων, η αύξηση των αποδοχών των πολιτών, η μείωση της φορολογίας, ο εκσυγχρονισμός του Κράτους. Και κάπου εκεί θα γίνουν και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση. Νέτα σκέτα, η εικόνα που υπάρχει είναι ξεκάθαρη. 

Με τον Μητσοτάκη η χώρα θα πραγματοποιήσει μεγαλύτερα άλματα, ενώ αν υπάρξει οπισθοχώρηση με πολιτικές... περιπέτειες, τότε θα υπάρξει απογοήτευση των διεθνών αγορών και των επενδυτικών ομίλων, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Κατ΄ αναλογία, ας θυμηθούμε τι συνέβη το 2015. Η ψήφος δεν είναι παιχνίδι...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...