Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στην κοινωνική πολιτική;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μια σατιρική εκπομπή του 2008, στο εορταστικό επεισόδιο, πως σατίριζαν την κατάσταση γύρω από το θέμα των αστέγων και πως όλοι εμείς που συνδράμουμε κατά κάποιο τρόπο τις εορταστικές περιόδους σε αυτούς, πιστεύουμε ότι μόνο τότε δεν έχουν στέγη ή πως μόνο τότε κρυώνουν και όχι ότι τους συμβαίνουν αυτά και τον υπόλοιπο χρόνο. Σκεφτείτε το. Αληθεύει.

Ένας άστεγος είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου άστεγος, όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Δε λέω, κάθε βοήθεια προς αυτούς δεκτή και θεάρεστη, όμως αυτή είναι η αρωγή μας απέναντί τους; Μόνο τόσο μπορούμε; Παίρνουμε όμως παράδειγμα από την ίδια την πολιτεία. Μέχρι πρότινος δεν έκανε τίποτα πραγματικά ουσιαστικό στο ζήτημα της φροντίδας των αστέγων.

Όμως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά έδειξε πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση όχι μόνο πρωτοπορεί στον τρόπο σκέψης της, αλλά και στην υλοποίησή της. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε κοντά στους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά, όχι επικοινωνιακά σκεπτόμενος, αλλά πρακτικά.

Με το νέο ειδικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με τίτλο «Στέγαση και Εργασία», θα δοθεί η ευκαιρία σε περίπου 600 νοικοκυριά να εξασφαλίσουν στέγη και δημοτική εργασία, ώστε να μπορούν να βιοπορισθούν και αυτοί στην κοινωνία χωρίς να βρίσκονται σε κάποιου είδους μειονεκτική θέση.

Ακόμα, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης θα τεθεί σε εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο θα καλύψει 10.000 άνεργους αυτή την στιγμή, με μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών που θα φτάνουν και τα 750 ευρώ μηνιαίως, ένα πρόγραμμα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 111 εκατομμύρια ευρώ.

Και άμεσα έρχονται και γεννιούνται τα εξής ερωτήματα. Γιατί να το κάνει αυτό μια δεξιά κυβέρνηση; Δεν αποτελεί την ελίτ; Τους λίγους; Ρητορικά τα ερωτήματα, διότι η απάντηση είναι γνωστή. Για άλλη μια φορά τα όποια ιδεολογικά παραμύθια της αριστεράς καταρρίπτονται ωσάν τραπουλόχαρτα. Όχι! Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή! Η κοινωνική πολιτική είναι οι χειρισμοί μιας κυβέρνησης που πραγματικά ενδιαφέρεται για όλους τους πολίτες της χώρας που την αποτελούν. Την ραχοκοκαλιά της.

Ευτυχώς, οι Έλληνες, αν και ακολουθώντας το δύσκολο μονοπάτι, κατάλαβαν πως η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς σε θέματα κοινωνικής προσφοράς, και όλη η φιλοσοφική κουβέντα γύρω από την μοναδικότητα και το μονοπώλιο μιας αριστερής κυβέρνησης να αποτελεί φάρο ελπίδας στα κατώτερα στρώματα είναι το απόλυτο ψέμα. Το είδαμε. Το νιώσαμε. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί, αν όχι την πιο ανίκανη, μια από τις πιο ανίκανες κυβερνήσεις και στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής.

Διότι, κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί η επιδοματική πολιτική, και πόσο μάλλον όταν αυτά τα επιδόματα αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της υπερφορολόγησης που υπέστη ο ελληνικός λαός την περίοδο 2015-2019. Η τωρινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει για άλλη μια φορά με αυτό το νέο ειδικό σχέδιο πως ο κάθε πολίτης μετράει για την Ελλάδα. Πως ο κάθε πολίτης είναι το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Και πως η άμεση στήριξη του από την ίδια την πολιτεία αποτελεί την μέγιστη παρότρυνση για όλους μας στο να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το μεγάλο όραμα αναγέννησης των χαμηλότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας!

*Ο Θοδωρής Ευσταθίου είναι υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΝΝΕΔ Εύβοιας 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...