Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Η προβολή του κυβερνητικού έργου και η ακρίβεια

Είναι αλήθεια, ότι η Κυβέρνηση επί τρία χρόνια προσπαθεί και επιτελεί έργο στα όσα πρωτόγνωρα και πολύ σοβαρά έχουν συμβεί τόσο στη Χώρα μας όσο και παγκοσμίως και ότι η διαχείριση της οικονομίας αποτελούσε το «βαρύ» όπλο της, δεδομένης της πορείας στο καλύτερο – κάτι ορατό και απτό στους πάντες. Είναι αλήθεια επίσης, ότι η Κυβέρνηση επένδυσε στην προβολή του έργου της, αναφορικά με τη διαχείριση του κορωνοϊού, μοιράζοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Όμως είναι αλήθεια, ότι η Κυβέρνηση υστερεί σημαντικά τόσο στην προβολή του Κυβερνητικού έργου όσο και στην επισήμανση, ότι η τωρινή οικονομική δυσχέρεια δεν είναι προϊόν δικών της ενεργειών αλλά μας συμπαρασύρει το παγκόσμιο αδιέξοδο επ’ αφορμής του πολέμου στην Ουκρανία.

Το βάρος της επικοινωνίας του έργου της τελευταίας τριετίας έχει πέσει κυριολεκτικά στον Πρωθυπουργό, κάτι το οποίο δεν είναι το σύνηθες – ως προς την αποκλειστικότητα του προσώπου αλλά και δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεδομένου του αριθμού των Κυβερνητικών στελεχών και των επί μέρους γνώσεών τους στους τομείς που έχουν κληθεί να διαχειριστούν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, με πιο πρόσφατο αυτό της αύξησης των πάντων και μάλιστα σε τέτοιο σημείο, ώστε να καθίσταται έως αδύνατη η κάλυψη των αναγκών. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στην πρώτη γραμμή και οι αριθμοί τους προκαλούν ζαλάδα ακόμη και στους πιο τολμηρούς. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την αλματώδη αύξηση; Ουδείς επίσημα και σταθερά από Κυβερνητικής πλευράς έχει εξηγήσει στους πολίτες τι συμβαίνει και κυρίως, γιατί συμβαίνει. Γιατί δεν εμφανίζονται τα στελέχη της Διοίκησης της ΔΕΗ και με απλά λόγια να παρουσιάσουν την καθημερινότητα, όπως έχει διαμορφωθεί αλλά και το τι θα συμβεί με τους λογαριασμούς και τις διάφορες ρήτρες που αίφνης παρουσιάστηκαν; Με απλά λόγια και με απλά παραδείγματα θα γίνουν όλα κατανοητά και κυρίως, δεν θα επιρρίπτεται η αύξηση αυτή στην Κυβέρνηση σαν προϊόν δικών της ενεργειών.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα υπόλοιπα αγαθά πρώτης ανάγκης αποτελούν το θέμα, το οποίο καθημερινά αντιμετωπίζει ο πολίτης και τον προβληματίζει πολύ σοβαρά, δεδομένου ότι μιλάμε με για την ίδια την επιβίωση μέσω της σίτισης. Πέραν των όποιων ελλείψεων που ήδη έχουν παρουσιαστεί, πέραν του πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα, πέραν των προβλέψεων για σοβαρή έλλειψη αγαθών στο εγγύς μέλλον, η αύξηση των τιμών είναι πλέον όχι μόνο εμφανής αλλά οδυνηρή. Ποιος Κυβερνητικός αρμόδιος έχει επικοινωνήσει με απλό και κατανοητό τρόπο, ότι όλα αυτά δεν αποτελούν προϊόν Κυβερνητικής επιλογής αλλά είναι τα αποτελέσματα διαφόρων παγκόσμιων ενεργειών;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα. Έχει γίνει σε όλους κατανοητό, ότι έχει ξεφύγει των διμερών διαφορών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εξελίσσεται διαρκώς σε ένα πολύ μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Έχουν γίνει οι Κυβερνητικές επιλογές, ως προς την πλευρά συμμετοχής της Χώρας μας, όμως αυτό και για διάφορους λόγους δεν έχει την αναμενόμενη κοινωνική ανταπόκριση. Η πάγια θέση της Ουκρανίας αναφορικά με την Τουρκία, με τους ομογενείς μας και με την Κύπρο δεν την καθιστούν προσφιλή, όσο και αν όλοι δεν μπορούν να αποδεχθούν τις εικόνες φρίκης που ο πόλεμος έχει δημιουργήσει. Ποιος αρμόδιος Κυβερνητικός παράγοντας έχει εξηγήσει με απλά λόγια στην κοινωνία τις επιλογές που έχουν γίνει, τις επόμενες ενέργειές μας και κυρίως, το γιατί;

Οφείλουν να κατανοήσουν στην Κυβέρνηση, ότι δεν αρκούν τα ΜΜΕ από μόνα τους, να προσπαθούν να χορηγήσουν επεξηγήσεις των πολιτικών ενεργειών. Ο κόσμος επιλέγει μέσω της ψήφου του αυτούς που θέλει να κυβερνήσουν και αυτοί που επιλέγονται, με τη σειρά τους πρέπει να είναι δίπλα στην κοινωνία και κυρίως, να εξηγούν στην κοινωνία. Ουδείς κατέχει την αποκλειστικότητα της γνώσης, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά το κοινωνικό σύνολο και ουδείς έχει το δικαίωμα, να διεκδικεί για τον εαυτό του το αλάθητο και την αυταρέσκεια.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας της Κυβέρνησης με την κοινωνία, τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κανέναν. Τα Υπουργικά και Κυβερνητικά γραφεία είναι μικρά, για να κλειστεί μέσα τους η ενημέρωση ενώ η Κοινωνία και το εκλογικό σώμα είναι μεγάλα, για να μην έχουν γνώση ή ορθή ενημέρωση.

Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα πάμε στις επόμενες εκλογές με τιμωριτική διάθεση αλλά με διάθεση επιλογής. Και αυτό μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να το καθορίσει με τις ενέργειές της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευθύνη – Ποινική – Πολιτική

Ι. Ποινική ευθύνη υπάρχει όταν ωρισμένη πράξη είχε ά μ ε σ ο εγκληματικό αποτέλεσμα. ● Πολιτική ευθύνη γεννάται από την εν γένει κακή λειτουργία του κράτους. Άρα και...

Γιατί το μακελειό στη Ρωσία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εφιαλτικό γεωπολιτικό και οικονομικό ντόμινο

Το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής κοντά στη Μόσχα σε άλλες εποχές, θα αποτελούσε αποκλειστική υπόθεση της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά υπό το πρίσμα του πολέμου με την Ουκρανία, α...

Φόρτωση άρθρων...