Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα μέτρα ανακούφισης της Mεσαίας Tάξης, ο Ιβάν Σαββίδης και η ανησυχία για την νέα λίστα Ρώσων ολιγαρχών του Forbes, και γιατί όλα είναι ανοιχτά στην Γαλλία  

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου για να ανακοινώσει σειρά ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ μέτρων ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης. 
Ήδη όπως μαθαίνουμε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης έχουν ενημερωθεί και οι Θεσμοί, αν και η πολιτική απόφαση είναι πως τα μέτρα στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, θα προχωρήσουν όπως τελικώς θα αποφασισθούν, δηλαδή χωρίς «εκπτώσεις» και «ψαλίδια».
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της στήλης θεωρείται βέβαιη η επέκταση της επιδότησης σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και για το μήνα Μάιο, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους.
Το δεύτερο μέτρο θα αφορά την η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες βασικών τροφίμων διατροφής (γάλα,ψωμί, κρέας κλπ) για ένα τουλάχιστον εξάμηνο.
Μια ακόμα παρέμβαση αποτελεί η επέκταση της επιδότησης στο diesel κίνησης και το Μάιο.
Υπάρχει τέλος και η σκέψη για την διάθεση ενός ΕΠΙΠΛΕΟΝ έκτακτου επιδόματος ενοικίου σε ευάλωτα νοικοκυριά, ως συνέχεια του επιδόματος που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ και δικαιούχους προνοϊακών επιδομάτων.

@ Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κύκλους του Ιβάν Σαββίδη, οι ελληνικές και κυρίως οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της «δωρεάς» του επιχειρηματία προς τους αποσχιστές Ρωσόφωνους της Ουκρανίας  (και όχι στους Έλληνες της Μαριούπολης) αυτοκινήτων και ηλεκτρογεννητριών. Όπως έγινε χθες γνωστό αντίστοιχη προσφορά προς τους ίδιους αποδέκτες, τους Ρωσόφωνους δηλαδή αυτονομιστές της Ουκρανίας, είχε κάνει μερικές μέρες πριν και ο Τσετσένος «αχυράνθρωπος» του Πούτιν Καντίροφ.
Εάν σε αυτά μάλιστα συμπληρώσουμε και την «εμπλοκή» του ονόματος του Ιβάν Σαββίδη από το Forbes στην λίστα των 45 Ρώσων Ολιγαρχών που δεν έχουν υποστεί (ακόμη) κυρώσεις είναι λογικό να έχουν ζώσει τα «μαύρα φίδια» τους ανθρώπους του.
  
@ Σε πείσμα της ξεκάθαρης προτροπής του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στην Μαρίν Λεπέν»  το 23% των ψηφοφόρων του αριστερού υποψήφιου Ζαν Λυκ Μελανσόν εμφανίζεται, σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση του γαλλικού ινστιτούτου Ifop, έτοιμο να την υπερψηφίσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν, ενώ το 44% προσανατολίζεται στην αποχή. 
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 76% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Ζεμούρ - ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Λεπέν - θα την υπερψηφίσει, ενώ το 20% δηλώνει πως θα απόσχει.
Το πολιτικό αλλά και κοινωνικό τοπίο στην Γαλλία θυμίζει κινούμενη άμμο και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. 

@ Η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της «ιστορικής ηγεσίας» ήταν η μεγάλη χαμένη των εσωκομματικών διαδικασιών ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά την Πέμπτη. Όμως, υπάρχει και άλλη μια υποομάδα που υπέστη όχι απλώς ήττα, αλλά... πανωλεθρία κανονική: ο λόγος για τους περίφημους «Σημιτικούς», δηλαδή στελέχη που είχαν συμπορευθεί με τον Κώστα Σημίτη και προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω... Πρεσπών, με την περίφημη τάση της «Γέφυρας» (Λιάκος, Μπίστης, Παναγιώτου, Δανέλλης κ.α.). Οι εν λόγω, λοιπόν, που ήξεραν ότι είναι οργανωτικά αδύναμοι για να αναδείξουν «δικούς τους» συνέδρους, είχαν επαναπαυθεί από τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας ότι θα συμπεριληφθούν στην σταυροδοσία των «προεδρικών». Αποτέλεσμα; Εξαϋλώθηκαν.
Και έτσι κατάλαβαν για μία ακόμη φορά ότι το να πιστεύεις τις υποσχέσεις Τσίπρα κάνει κακό... στην υγεία.

@ Το  Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει εξυγίανση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και κάποια είδους ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από τον οικονομικό διευθυντή Νίκο Σαλαγιάννη να ξεκινήσει επαφές και να δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του χρέους θα αποπληρωθεί μέσω ρυθμίσεων και συμφωνιών με τις πιστώτριες Τράπεζες.  
Ενώ πρόθεση της ηγεσίας είναι να θεσπιστεί και ένα «πλαίσιο πλήρους διαφάνειας» ως προς τις δαπάνες, με αναλυτική ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

@ Πολωτικός τύπος ο Κυριάκος Βελόπουλος αλλά απ ότι μαθαίνουμε φοβάται την πόλωση των εκλογών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι εκλογές με απλή αναλογική σημαίνει μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης  που ξέρει καλά ιστορία θυμάται τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν ενθουσιάζεται. 
Ο φόβος του είναι μήπως το κόμμα έχει την τύχη που είχε η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου,  το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη με τον οποίο συμπορεύθηκε και κάποια αλλά αποκόμματα στο χώρο της Αριστεράς.
Καλά πληροφορημένες πηγές προσθέτουν ότι τις τελευταίες ημέρες ο φόβος του διπλασιάστηκε, μετα την άνοδο στις δημοσκοπήσεις κάποιων έτερων Δεξιών σχηματισμών που κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον ίδιο.  

@ Πάλι καλά που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες και τους αλιείς της παράκτιας αλιείας. Οι άνθρωποι του μόχθου στενάζουν από την έκρηξη των τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, οπότε η μη πληρωμή του τέλους είναι κάτι. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη καλλιεργητική περίοδος θα είναι εφιαλτική για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και λοιπούς παραγωγούς, ενώ και οι επαγγελματίες της αλιείας θα περιοριστούν στην αλίευση μικρών ποσοτήτων, προκειμένου να γλιτώσουν όσο γίνεται περισσότερα έξοδα στο καύσιμο.

@ Δάνεια με πιο χαλαρούς όρους θα δώσουν οι εμπορικές τράπεζες κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος. 
Με βάση το δελτίο για τα κριτήρια χορήγησης δανείων αναφέρεται ότι αυτά παρέμειναν αμετάβλητα κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, ενώ αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης επιχειρηματικών δανείων καθώς και η συνολική ζήτηση. Τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.
Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων αναμένεται να γίνουν ως ένα βαθμό πιο χαλαρά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2022, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια προς νοικοκυριά δεν αναμένεται κάποια μεταβολή. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

@ Σε φάση ανάκαμψης παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley.
Η επενδυτική ζήτηση για δάνεια παραμένει ισχυρή από τις αρχές του έτους, χωρίς ορατά σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού προς το παρόν, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει οι διοικήσεις των τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το διάστημα 2022-2024 κατά 4%-11% σε μέσο όρο, ώστε να αντικατοπτρίσει την πιο αργή αύξηση των δανείων και το υψηλότερο κόστος κινδύνου (CοR).
Παράλληλα προχωρά σε αλλαγές σε κάποιες από τις συστάσεις της. Έτσι, δίνει σύσταση equalweight για την Alpha Bank με τιμή στόχο το 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ πριν και βλέπει περιθώριο ανόδου 26% στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει πλέον σύσταση underweight από equalweight πριν με τιμή στόχο το 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 17% και για την Eurobank δίνει σύσταση overweight διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στον στο 1,2 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 8%.

@ Μεγάλη αύξηση 68% στον κύκλο εργασιών του καταγράφει ο όμιλος της Motor Oil για το 2021, στα 10,2 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. ευρώ για τη χρήση 2020.
Την ίδια στιγμή, τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ από 85 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη προ Φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν τη χρήση 2021 σε 258,2 εκατ. έναντι ζημιών 137,6 εκατ. τη 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 202 εκατ. ευρώ από ζημιές 113 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία την επίθεση στη βουλευτή Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε εκκλησία

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει την πρωτοφανή επίθεση με χειροδικία που δέχθηκε η βουλευτής του κόμματός της, Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε εκκλησία γιατί είχε ψηφίσει τ...

Γιατί όλοι θέλουν να γίνουν ευρωβουλευτές – Ο μισθός, τα επιδόματα και η... σύνταξη στα 63

Εκατοντάδες υποψήφιοι θα δώσουν στις 9 Ιουνίου «μάχη» για μία από τις συνολικά 21 θέσεις που θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά, η ενασχόληση με τα κοινά, η ανάγκη προσφο...

Κασσελάκης για Παπανώτα: Καλά έκανα που τον διέγραψα - Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις, όχι στα λόγια

«Καλά έκανα και διέγραψα τον κύριο Παπανώτα, να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από τη Δράμα, ο οποίος μιλά με ρατσιστικό λόγο, προσβάλλει μία ολόκλη...

Φόρτωση άρθρων...