Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Αυτά είναι τα «τελικά» ποσοστά των κομμάτων μετά την ΔΕΘ, καταστράφηκε οριστικά το αρχείο Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ και γιατί ανεβαίνουν οι «μετοχές» Πατέλη - Λιάκου

Παρασκήνιο

Ήδη οι δημοσκοπικές εταιρείες ολοκληρώνουν τα «πορίσματα» τους μετά την εμφάνιση όλων των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ και συγκλίνουν πάνω κάτω στα παρακάτω αποτελέσματα - με την σχετική πάντα αναγωγή των αναποφασίστων: Η ΝΔ κινείται πέριξ του 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο 26% και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 13%. 
Από εκεί και πέρα η εικόνα είναι πως, εάν πάντα γινόταν σήμερα εκλογές, το κόμμα του Κασιδιάρη θα μπει στην Βουλή και το ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη (με το ένα «ν») θα μείνει εκτός εάν συνεχισθεί η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη το παλεύουν για είσοδο στην Βουλή και οι Τζήμερος – Κρανιδιώτης.
Τέλος η Ελληνική Λύση είναι ψηλά και μπαίνει άνετα στην Βουλή, ενώ το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ παραμένει σταθερό.            

@ Στην τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας που εκκινήθηκε για την επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη φέρεται να αναφέρθηκε, στην κατάθεσή του προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Περαιτέρω επιβεβαίωσε, τη νομιμότητα και για τις υπόλοιπες επισυνδέσεις που έχουν προηγηθεί.
Ο κ. Δεμίρης, κατέθεσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί. Οι συγκεκριμένες πηγές ενημέρωσης εμφανίζουν τον Διοικητή της ΕΥΠ, να μην πήρε θέση για την ουσία της υπόθεσης Ανδρουλάκη και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, καθώς δεσμεύεται από το καθήκον εχεμύθειας. 
Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών φέρεται να επισήμανε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπάρχει το αρχείο Ανδρουλάκη, άρα δεν περιέχει κάτι η επισύνδεση. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Πρέσβη Δεμίρη να ανέφερε ότι εάν το θέλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, αλλά όχι δημόσια.
Γενικότερα πάντως η υπόθεση των υποκλοπών δείχνει να υποχωρεί παντελώς από το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδος θα έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος των καταθέσεων για να ξεκινήσει στην συνέχεια και η συγγραφή των (διαφορετικών όπως αναμένεται) πορισμάτων από το κάθε κόμμα. 

@ Ο χρόνος μετράει αντίστροφα όσον αφορά τη δημιουργία του «Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά».
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τους νομικούς τόσο για το καταστατικό του ιδρύματος όσο και για τους σκοπούς που θα εξυπηρετεί, αλλά και με τις προσωπικότητες, τους επιστήμονες κ.λπ. που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο.
Ο Μεσσήνιος πολιτικός θεωρεί ότι το εν λόγω ίδρυμα δεν αφορά μόνο τη δική του πολιτική παρακαταθήκη και υστεροφημία, αλλά αποτελεί και μια υποχρέωση στην οικογενειακή του ιστορία.

@ Φαίνεται ότι ανεβαίνουν οι μετοχές του Πατέλη εντός του Μαξίμου.  Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κρίνεται ως ένα από τα καταλληλότερα κυβερνητικά στελέχη για να εξηγούν με επάρκεια τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και να παρουσιάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη, που λέει ότι τις καλές ειδήσεις, πρωτίστως θα πρέπει να τις λέει ο πρωθυπουργός και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί.

@ Μια και περί οικονομικού επιτελείου ο λόγος, κρατήστε μία πληροφορία για τον ΣΥΡΙΖΑ: ο νυν οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό των μνημονιακών «προαπαιτουμένων» που έπρεπε να εκτελέσει η «πρώτη φορά Αριστερά», Δημήτρης Λιάκος, θα έχει πολύ... μέλλον. Καίτοι δεν σχεδιάζεται να πολιτευθεί, η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο «ρεαλιστής» Τσίπρας τον ακούει πολύ, υπολογίζει στη γνώμη και γνώση του και αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε ποτέ να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Λιάκος θα μπορούσε να αναλάβει είτε το υπουργείο Οικονομικών, είτε κάποιον ρόλο που θα αφορά στο τραπεζικό σύστημα και την «ρύθμισή» του. 

@ Αύξηση 55,1% κατέγραψε τον Ιουλιο ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, φτάνοντας συνολικά στα 1.782.290.157 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 1.515.892.133 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 59,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 949.372.488 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 266.398.024 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 199.754.443 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (91,1%) και η μικρότερη αύξηση (14,9%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

@ Χιλιάδες αγρότες δεν θα μπορέσουν φέτος να μπουν καν στο χωράφι, ενώ οι υψηλότερες τιμές των προϊόντων, δεν καλύπτουν το πρόσθετο κόστος που έχει δημιουργηθεί με τους λογαριασμούς ρεύματος στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Επιπλέον, οι σπόροι, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα έχουν γίνει απλησίαστα και ως εκ τούτου, ακόμη και οι πολύ υψηλές τιμές παραγωγού, δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα. Όταν το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατά 40% και οι τιμές 25%, τότε είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών θα βρεθεί σε μεγάλο αδιέξοδο. Επιπλέον, δεν έχουν να καλύψουν μόνο το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά οι άνθρωποι έχουν τα και έξοδα που "τρέχουν" στα σπίτια τους. Ένα μεγάλο τεστ θα είναι η συγκομιδή της ελιάς σε περίπου 2 μήνες, όπου λόγω της μεγάλης παραγωγής, υπάρχει και ο κίνδυνος να μείνουν αμάζευτες, αφού είτε δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, είτε τα μεροκάματα θα ανέβουν στα 40 και 50 ευρώ, κατά τόπους.

@ Εγκρίθηκε παμψηφεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων, που συνεδρίασε σήμερα, η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας σε HELLENiQ ENERGY.
«Το νέο όνομα σηματοδοτεί την αλλαγή της στρατηγικής και αγκαλιάζει όλες μας τις δραστηριότητες. Η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε απέχει 20-30 χρόνια από σήμερα. Κατά τη μεταβατική περίοδο θα πρέπει να έχουμε ασφαλή πρόσβαση στα πετρελαιοειδή με όσο το δυνατόν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η αλλαγή δεν είναι απλή, θα χρειαστεί να λάβουμε γενναίες αποφάσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης απευθυνόμενος στους μετόχους.
Ο κ. Σιάμισιης έκανε αναλυτική αναφορά στη συνεισφορά του ομίλου στην οικονομία, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ, το 12% των εξαγωγών και το 5% των φορολογικών εσόδων ενώ ένας στους 135 εργαζόμενους στη χώρα έχει άμεσα ή έμμεσα σχέση με τα ΕΛΠΕ.
«Έχουμε πίσω μας 64 χρόνια υποδειγματικής πορείας. Η νέα ταυτότητα γεφυρώνει το χθες με το αύριο της ενέργειας», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Παπαθανασίου. Σημείωσε ακόμη πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων καθώς η κρίση και η προσπάθεια της ΕΕ να εξασφαλίσει αυτονομία και απεξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, δημιουργούν νέα δεδομένα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Φόρτωση άρθρων...