Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Δανεικά και αγύριστα θέλει ο Κασσελάκης - Αντίθετος με την αποπληρωμή γιατί έτσι έχει μάθει

Την αντίθεσή του στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Η Ελλάδα προχωρεί κατά περίπτωση σε πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών της - κάτι που έχει εκτιμηθεί από τους διεθνείς Οίκους οι οποίοι επανέφεραν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, η πρόωρη αποπληρωμή διαμορφώνει ένα καλύτερο προφίλ του δημόσιου χρέους, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο «Χ» σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός προχωρά σε αυτήν την κίνηση την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και καλεί τον πρωθυπουργό να επενδύσει αυτά τα χρήματα στην Υγεία και τη Στέγαση που θα έχουν μεγαλύτερη μακροπρόθεση απόδοση.

Αναλυτικά ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει:

«Σήμερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων της χώρας ύψους οκτώ δις ευρώ έως το 2028. Αυτά τα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού τριμήνου Euribor + 0,5%.

Τα 5 δις ευρώ θα δοθούν από το σκληρό μαξιλάρι της χώρας και τα 3 δις ευρώ από ταμειακά διαθέσιμα.

Για ποιο λόγο την ώρα που η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού (ήδη προχώρησε σε -0,25%) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει σε αυτήν την κίνηση που θα ζημιώσει σίγουρα τη χώρα;

Γιατί αρνείται πεισματικά να επενδύσει στην Υγεία, στη Στέγαση, που έχουν πολύ μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απόδοση από αυτά που αποπληρώνει πρόωρα;».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...