Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Δημοσκοπήσεις: Οι υποκλοπές δεν άλλαξαν τις πολιτικές ισορροπίες

Παρασκήνιο

Θετική τροπή παίρνει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η «θολή» υπόθεση των υποκλοπών, μετά και τη συζήτηση στη Βουλή.

Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν -ή θα δουν- το φως της δημοσιότητας. Ο Τσίπρας έπαιξε κι έκαψε το τελευταίο του χαρτί. Ο Ανδρουλάκης βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο δίλημμα-ερώτημα που του τέθηκε [«μήπως ψηφίζοντας (οι πολίτες) Ανδρουλάκη, τους προκύψει Τσίπρας»]. Και ο Μητσοτάκης βρίσκει, ύστερα από μια περίοδο αμηχανίας και αναταραχών, καινούργιο, καθαρό διάδρομο μπροστά του για τις εκλογές του 2023.

Πέραν των σαφών πολιτικών συμπερασμάτων που βγήκαν από τη συζήτηση, έρχονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώσουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό κι επομένως αποδεικνύονται φρούδες οι ελπίδες της Κουμουνδούρου ότι «πέφτει η κυβέρνηση» ή ότι «φεύγει ο Μητσοτάκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φθορά της κυβέρνησης είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι λιγότερη από τη μισή φθορά που είχε πέρσι τέτοιον καιρό μετά τις πυρκαγιές. Τότε, η κυβέρνηση απώλεσε -πρόσκαιρα- 2,5%, τώρα φαίνεται ότι οι απώλειές της είναι πέριξ της μονάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απειροελάχιστα κέρδη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, και το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο. Με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει μεγάλη (κοντά στη διαφορά των εκλογών του 2019). Ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν στην εικόνα και την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργό παραμένουν συντριπτικά υπέρ του Κ. Μητσοτάκη.

Αυτά τα ευρήματα εξηγούνται και από τα υπόλοιπα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Οι πολίτες ενδιαφέρονται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, για την ακρίβεια και για τις τιμές των καυσίμων, για τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας με το μεταναστευτικό και για τα Ελληνοτουρκικά. Κι αυτά προσδιορίζουν την ατζέντα και το πολιτικό τερέν που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών: Η καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών, αλλά και η πορεία της οικονομίας μέσα σε έναν παγκοσμίως δύσκολο χειμώνα. Μια ατζέντα που αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ «ξεκρέμαστο», καθώς δεν έχει προτάσεις παρά μόνο «αποξηραμένους καρπούς» από γερασμένα «λεφτόδεντρα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Φόρτωση άρθρων...