Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Δημοσκοπήσεις: Tα μηνύματα των πολιτών με φόντο έναν κρίσιμο χειμώνα

Στο μικροσκόπιο των επιτελείων της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία που η χώρα παλεύει μεταξύ πανδημίας και κανονικότητας. 

Οι πολίτες στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση με τα ποιοτικά στοιχεία να προκαλούν εγρήγορση στην Κυβέρνηση, έντονο προβληματισμό στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και αισιοδοξία στη δημοκρατική παράταξη ότι μπορεί την επόμενη μέρα να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα. 

Η εν γένει διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ένα μέρος της κοινής γνώμης, αν και η κυβερνητική παράταξη έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα τους τελευταίους είκοσι μήνες. 

Μια ψύχραιμη προσέγγιση των πρόσφατων αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα: η Κυβέρνηση χρειάζεται να επιδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στην επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας και της οικονομίας και να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο την κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα δεξαμενή των νέων, αν θέλει να κάνει το δύσκολο στόχο της αυτοδυναμίας πραγματικότητα. 

Ο μεγάλος χαμένος των τελευταίων δημοσκοπικών αποτελεσμάτων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, από τη μία πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την Κυβέρνηση και από την άλλη να διαχειριστεί μια πιθανή ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές που μπορεί να οδηγήσει και σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, λαμβάνοντας υπόψη το αναλογικό εκλογικό σύστημα. 

Η Κουμουνδούρου χειρίζεται πλέον μια σύνθετη πολιτική εξίσωση, έχοντας απολέσει τη δύναμη της λόγω κυρίως και της προσωπικής αδυναμίας του αρχηγού  να διατυπώσει μία σύγχρονη εναλλακτική πολιτική πρόταση στους πολίτες. Ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο και με την παράμετρο των πρόωρων εκλογών να βρίσκονται στο τραπέζι για το 2022 παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του Πρωθυπουργού. 

Ταυτόχρονα, το ΚΙΝΑΛ έχει μπροστά του μια ιστορική ευκαιρία να ανακτήσει τις δυνάμεις του μέσα από τη συσπείρωση των στελεχών του και ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία, διαδραματίζοντας ίσως στο μέλλον έναν ρόλο παρόμοιο που εκείνο που έπαιξε για πολλά χρόνια στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ και διαφάνεια δυο ασύμβατες έννοιες

ΣΥΡΙΖΑ και διαφάνεια είναι δυο ασύμβατες έννοιες και αυτό φάνηκε στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι η Κουμουνδούρου...

Αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλε ο Κασιδιάρης

Αίτημα αποφυλάκισης φέρεται να υπέβαλε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είναι πρωτόδικα καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». ...

Λοβέρδος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Ανοσιούργημα, αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει τέλος

Για ανοσιούργημα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί και την ιστοτική Μονή της Χώρας. Ο πρόε...

Φόρτωση άρθρων...