Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να αναβάλλουν για ένα χρόνο την  επιβολή ειδικής εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα λάβουν προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την τελευταία τροποποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής πρότασης, αυτή προβλέπει ότι θα αφήνεται στην ευχέρεια των κρατών μελών να επιβάλλουν τον προγραμματισμένο ευρωπαϊκό φόρο στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας το 2022 ή μόνο το 2023 εάν το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την επιβολή εισφοράς  υπερκερδών στις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης εντός του 2022, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά «λύνει» τα χέρια της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία μπορεί και να μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις της για το 2023. 

Για ΜΕΤΑ τις εκλογές δηλαδή.

Όλοι αντιλαμβάνονται ΠΟΣΟ δύσκολο είναι στην Ελλάδα, διαχρονικά, να επιβάλεις έκτακτο φόρο 33% στα κέρδη της οικογένειας Βαρδινογιάννη και στα ΕΛΠΕ της οικογένειας Λάτση.   

@ Στο ίδιο πάνελ, αλλά σε απόσταση… ασφαλείας (όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτό) βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες Τσίπρας και Ανδρουλάκης στην εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο. Τουλάχιστον δημοσίως δεν αντήλλαξαν ούτε μια κουβέντα, ενώ και η πληροφόρηση που έχει στήλη από την Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει τους φόβους των συμβούλων του Τσίπρα, πως μια δημόσια πρόσκληση στον Ανδρουλάκη για συνάντηση, θα απορριφθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ότι δηλαδή συνέβη και με τον Μητσοτάκη. Για να δούμε πάντως τι θα δούμε…  

@ Το 97% των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων έχει πλέον εκδοθεί, καθώς τον μήνα Αύγουστο σημειώθηκε νέο ρεκόρ απονομών με πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Παράλληλα, 5 τέως Ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητες τους.

Αναλυτικά, από τα 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει εκδοθεί το 97%. 

Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%. Αξιοσημείωτο είναι πως έχουν ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Μαΐου 2022, αποδεικνύοντας την σημαντική επιτάχυνση στους χρόνους απονομής καθώς πλέον είναι εφικτή η έκδοση πολλών συντάξεων ακόμη και σε 60 ημέρες.

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο καλύτερος Αύγουστος όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ, καθώς εν μέσω θέρους και αδειών εκδόθηκαν πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις αυξημένες κατά 55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 100% σε σχέση με το 2020. 

Κάνει τελικά σοβαρή δουλειά ο Χατζηδάκης. 

@ Ενόψει εκλογών και προεκλογικής περιόδου αυξάνονται και πληθύνονται οι συμμετέχοντες στον  πρωινό καφέ του Μαξίμου. Εκτός από τους ήδη υπάρχοντες στο σχετικό σχήμα, από την περασμένη βδομάδα προστέθηκαν ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος.

Οι δυο τελευταίοι μάλιστα έχουν καλή χημεία καθότι είχαν αγαστή συνεργασία και στην Πειραιώς. Τα ‘φερε ο καιρός όμως και οι δυο βρέθηκαν στις επιτελικές συσκέψεις του Μαξίμου. 

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτές τις συσκέψεις συμμετέχει πλέον τις περισσότερες φορές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τις προθέσεις του για τα μείζονα ζητήματα, όπως επί παραδείγματι οι μετεκλογικές συνεργασίες. 

@ Έτοιμος για ανασχηματισμό της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έχει καταλήξει στο νέο σχήμα των συνεργατών του με το οποίο θα δώσει και τη μάχη των δημοτικών εκλογών τον Οκτωβρίου του 2023.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα επιστρέψουν σε θέσεις αντιδημάρχων ο Αλέξης Μπαρμπουνάκης και ο   Χάρης Αηδονόπουλος και από κει και πέρα θα γίνουν μετακινήσεις των ήδη υπαρχόντων στελεχών.

Μετά τις αλλαγές που δεν τις λες και σαρωτικές, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις των πρώτων υποψηφιοτήτων με τον συνδυασμό του ενώ το φθινόπωρο σχεδιάζεται η πραγματοποίηση εκδήλωσης για την παρουσίαση του μέχρι σήμερα έργου της διοίκησης του δήμου.

@ Σε ρυθμούς προ πανδημίας επέστρεψε η Εφορία την εβδομάδα που πέρασε, προχωρώντας σε πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη των φορολογούμενων, οι οποίοι είχαν "παγώσει" για χρονικό διάστημα 2,5 ετών. Η αρχή έγινε με οικόπεδα και διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά το... τσουνάμι, αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Με τους πλειστηριασμούς, πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών, ότι θα σφίξουν τα... γάλατα για τους φορολογούμενους, έτσι ώστε να βάλουν τις οφειλές τους σε ρύθμιση. Πάντως, αυτή τη στιγμή σχεδόν 4.744.758 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" της Εφορίας, καθώς οφείλουν 112,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25,5 δισ. ευρώ, θεωρούνται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Από αυτούς 1.364.368 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα, ενώ 1.975.739 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Και τα χειρότερα έπονται, μέσα στο προσεχές εξαιρετικά δύσκολο διάστημα... 

@ Με βελτιωμένη βαθμολογία ο ΟΤΕ περιλαμβάνεται για 14η συνεχή χρονιά στη διεθνή σειρά δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good για τις ισχυρές επιδόσεις του σε θέματα ESG. Είναι η μόνη εταιρεία τηλεπικοινωνιών από την Ελλάδα και ανάμεσα σε 40 εταιρείες του κλάδου από 23 χώρες, που περιλαμβάνεται στο δείκτη FTSE4Good Emerging Index. Συνολικά ο δείκτης περιλαμβάνει 567 εταιρείες.

Όπως επιβεβαίωσε η FTSE Russell, ύστερα από ανεξάρτητη αξιολόγηση σύμφωνα με τα κριτήρια FTSE4Good, ο ΟΤΕ πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να συμπεριληφθεί στη σειρά δεικτών που αξιολογούν και παρακολουθούν αναλυτικά την απόδοση εισηγμένων εταιρειών σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης. 

Η σειρά δεικτών FTSE4Good αποτελεί ένα εργαλείο για τους επενδυτές που επιθυμούν να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τις αξίες τους ή επιδιώκουν να επενδύσουν σε εταιρείες με βάση τη διαχείριση των κινδύνων ESG και την επίδειξη κορυφαίων πρακτικών διαχείρισης.