Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την Ελένη Τουλουπάκη για «πολιτική μεροληψία»

Παρασκήνιο

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την Ελένη Τουλουπάκη για «πολιτική μεροληψία».

Κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έπεισε την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να μην διαβιβάσει αμελλητί στην Βουλή την δικογραφία που αφορούσε τους πρώην υπουργούς Κουρουμπλή-Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το έτος 2015, δήλωσε πως δεν έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αντιθέτως, ο βουλευτής, ο οποίος κατέθεσε σήμερα ως πρώτος μάρτυρας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και ως ένας εκ των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που είχαν καταθέσει την σχετική αναφορά στην εισαγγελία το 2017, κατηγόρησε την Ελένη Τουλουπάκη για «πολιτική μεροληψία».

«Πρώτη αναφορά μου στο θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων έγινε το 2015 και εντόπισα την πρώτη σχετική αγόρευση μου το 2016. Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς» είπε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

Πρόεδρος: Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;

Λοβέρδος: Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.

Πρόεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Πρόεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;

Μάρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας από την Πρόεδρο και για την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis.

Πρόεδρος: Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;

Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπάκη πέρασαν δύο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα. Τουλουπάκη;

Μάρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.

Π: Από αυτό το συνάγετε;

Μ: Προφανώς! Προφανώς!

Π: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;

Μ: Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μην γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

Στο ζήτημα της Ελένης Ράικου αναφέρθηκε και η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, η οποία ρώτησε το μάρτυρα γιατί πιστεύει πως δεν ασχολήθηκε η Ελένη Ράικου με τις αναφορές. «Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχο της» σχολίασε η εισαγγελέας.

Σύνεδρος: Δηλαδή η κα. Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;

Λοβέρδος: Αυτό εννοώ όχι ότι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.

Η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Κόντρες και αψιμαχίες για τα Τέμπη – Η Κυβέρνηση αμύνεται, η Αντιπολίτευση επιτίθεται

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης. Υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης κοντράρο...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Φόρτωση άρθρων...