Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Εκλογές: Εξάντληση της τετραετίας και στρατηγική αυτοδυναμίας από το Μαξίμου

Πολιτική

Παρά τις εισηγήσεις για προκήρυξη εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής το πρωί της Παρασκευής, επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας. Την πρόθεση για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ σε περίπου 15 μέρες παρουσιάζοντας μάλιστα το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων προφανώς και θα επηρεάσουν την δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης όμως η φθορά αυτή θα είναι μικρή και ελεγχόμενη. Κανείς άλλωστε στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν τρέφει αυταπάτες και αναγνωρίζει ότι ο κ.Μητσοτάκης διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της πρωθυπουργίας του. Ακόμα πάντως η εικόνα παραμένει ρευστή, με την κατάσταση να ξεκαθαρίζει (σε δημοσκοπικό επίπεδο) μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με ορισμένες αναγνώσεις οι τελευταίες εξελίξεις και η ένταση στην σχέση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μπορεί να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στην επίτευξη της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας μετά τις δεύτερες εκλογές, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει να αποκτά «ρεύμα» και τους πολίτες να απαιτούν σταθερότητα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός δε φαίνεται να απομακρύνεται από ένα κεντρικό στοιχείο τόσο του χαρακτήρα του όσο και της πολιτικής του πορείας. Την συνέπεια και τη θεσμικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη περί διενέργειας εκλογών μέσα στο φθινόπωρο κυρίως για τρεις λόγους.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να φανεί πως σέρνεται στις κάλπες υπό το βάρος των όσων αποκαλύφθηκαν για τις παρακολουθήσεις αλλά ούτε και να περάσει η εικόνα πως επιχειρεί τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Στόχος είναι να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, με τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να συζητείται αύριο στην Ολομέλεια (αρκούν 120 ψήφοι για να περάσει).

Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με το αφήγημα που προτάσσει η κυβέρνηση για να κερδίσει το κεντρώο ακροατήριο. Η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να φτάσει στις κάλπες με το σύνθημα «σταθερότητα ή περιπέτειες». Επομένως μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα - τουρκική προκλητικότητα, ενεργειακό, ακρίβεια- θα οδηγούσε στην ανατροπή αυτού του αφηγήματος.

Ο τρίτος λόγος που οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας έχει σχέση με την οικονομία. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή θα περιοριστούν (ωστόσο είναι δεδομένο πως δεν θα εξαλειφθούν) οι επιπτώσεις του κύματος ανατιμήσεων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστολική ψήφος: Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου - Αναλυτικός οδηγός με 15 ερωταπαντήσεις και οδηγίες

Αναλυτικό οδηγό με τη μορφή 14 + 1 σύντομων ερωτήσεων – απαντήσεων εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό...

Δημοσκόπηση MRB: Ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία, παλεύουν για τη δεύτερη θέση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (κάρτες)

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα στην Τουρκία. Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντ...

Φόρτωση άρθρων...