Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ενεργειακό: Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αποφύγει το ηλεκτροσόκ του χειμώνα

Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της ενέργειας και την πρόταση της Κομισιόν για στοχευμένες περικοπές κατανάλωσης στο φυσικό αέριο κατά 15% ενόψει του φετινού δύσκολου χειμώνα.

Μπορεί η Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά να εξετάζουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά εκείνες του μεσογειακού νότου κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, καθώς τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε παρέμβαση του σε κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας ότι «τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό». 

Στο πλαίσιο πάντως της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η Ελλάδα στηρίζει -και θα συνεχίσει να το κάνει- τις γειτονικές χώρες που αυτή την στιγμή έχουν έλλειψη στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Επιπλέον, η Ελλάδα επιμένει στις προτάσεις που έχει υποβάλλει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει τόσο στο Συμβούλιο Κορυφής, όσο και προς την Επιτροπή, μια σειρά από προτάσεις που αφορούν τόσο τις τιμές, όσο και την προμήθεια φυσικού αερίου. Επιμένει κυρίως στις προτάσεις για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και στην αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και σε αυτές τις προτάσεις, όπως πρόσφατα επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, θα επιμείνει.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου οι καταναλωτές να μην έχουν κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας, αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα των υπερφουσκωμένων λογαριασμών, που πολύ πρόσφατα προκάλεσαν αφόρητη πίεση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνική κοινωνίας.

Εξάλλου, το ζήτημα της ενέργειας σχετίζεται με την καθημερινότητα κάθε πολίτη, ενώ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Με δεδομένο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα που θα την οδηγήσει στην αυτοδυναμία, γίνεται αντιληπτή η σοβαρότητα του επίμαχου ζητήματος και η ένταξη του στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παρέμβει κάθε φορά που χρειαστεί και όσο βέβαια το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, δίνοντας έμφαση στους μη προνομιούχους και στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως το έπραξε με την ευκαιρία του power pass.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Φόρτωση άρθρων...