Τρίτη
25 Ιανουαρίου 2022

Εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι υπολογισμοί και το κλίμα στα επιτελεία των έξι υποψηφίων - Που και πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής στην χώρα μας. Θα στηθούν σε όλες τις πόλεις και οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 7 το απόγευμα.

Παρασκήνιο

Tα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ετοιμαστεί ώστε να υποδεχθούν τους συνεργάτες των υποψηφίων για την βραδιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Οι έξι υποψήφιοι θα βρίσκονται με το επιτελείο τους στα «στρατηγεία» τους.

Bάση τις εκτιµήσεις των επιτελείων των υποψηφίων αλλά και έµπειρων κοµµατικών στελεχών, η προσέλευση µπορεί να ξεπεράσει την αντίστοιχη του 2017, που είχε φτάσει τις 211 χιλιάδες.

Το νούµερο αυτό, αν φυσικά επιβεβαιωθεί, ανεβάζει ακόµα περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών για την επόµενη µέρα στο Κίνηµα Αλλαγής και των ευθυνών για τον νέο πρόεδρο. Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, όπως είναι λογικό, διαβάζουν διαφορετικά το κλίµα που έχει δηµιουργηθεί και πολύ περισσότερο εκτιµούν το τελικό αποτέλεσµα.

Οι κύριοι Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Παπανδρέου δίνουν τη µάχη για την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο, ενώ οι κύριοι Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης εξαντλούν τα περιθώρια για την καλύτερη δυνατή καταγραφή.

Όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στους τρεις βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας, οι οποίοι ακολούθησαν διαφορετική τακτική.

Ταυτόχρονα, ο καθένας εκφράζει τη βεβαιότητα για τον εαυτό του πως θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, κάθε πρόβλεψη ακόµα και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι επισφαλής, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιµήσεις των δηµοσκόπων είναι σχετικά διαφορετικές από τις προβλέψεις των στοιχηµατικών εταιρειών.

ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη  ενισχύεται διαρκώς η βεβαιότητα πως ο ευρωβουλευτής θα κόψει πρώτος το νήµα της κάλπης µε ποσοστά που µπορεί να προσεγγίσουν το 35%. Θεωρούν, δε, ότι όχι µόνο θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και θα κερδίσει την κούρσα, µε την έννοια ότι όλα τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων δείχνουν πως είτε αντιµετωπίσει τον κ. Λοβέρδο είτε τον κ. Παπανδρέου στον β' γύρο, θα είναι ο νικητής. Επικρατεί εξάλλου διάχυτη ικανοποίηση από την παρουσία του κόσµου στις συγκεντρώσεις που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πύργο και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Οι επιτελείς του προσθέτουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης σε όλη αυτή την εκλογική περίοδο δεν έκανε κανένα πολιτικό λάθος και ότι η ενωτική στάση που κράτησε συνέβαλε στο να µπορεί να απευθυνθεί σε όλα τα ακροατήρια και να έχει εύκολες τις συµµαχίες στον δεύτερο γύρο. Πολλά επενδύουν και στην κινητοποίηση που έγινε σε επίπεδο νεολαίας, θεωρώντας ότι οι νεότερες ηλικίες είναι πιο εύκολο να τρέξουν και να δώσουν την εκλογική µάχη.

Στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου δεν έφυγε ποτέ η αισιοδοξία ότι ο πρώην υπουργός θα είναι και την Κυριακή 12 ∆εκεµβρίου στην κούρσα. Σύµφωνα µε τους επιτελείς του, αυτό που θα κρίνει την αυριανή µάχη είναι το εύρος της συµµετοχής. «Οσο θα ανεβαίνει ο αριθµός των ψηφισάντων τόσο θα ανεβαίνει και ο Λοβέρδος», είναι η λογική που επικρατεί στο στρατηγείο του έµπειρου πολιτικού.

Όπως σηµειώνουν, την τελευταία εβδοµάδα ο κ. Λοβέρδος ενισχύθηκε από τη στιβαρή παρουσία του στο debate, καθώς θεωρούν ότι έδωσε ισχυρό πολιτικό στίγµα για το ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται. Επενδύουν µεγάλο µέρος της αισιοδοξίας τους στην Αττική, θεωρώντας ότι εκεί βρίσκεται η µεγαλύτερη µάζα των ψηφοφόρων, αλλά και η µεγάλη δύναµη του Α. Λοβέρδου. Ισχυρίζονται µάλιστα ότι η συµµετοχή στην Αττική µπορεί ακόµα και να ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες, κάτι που ενισχύει ακόµα περισσότερο την αισιοδοξία τους.

Επίσης, δίνουν µεγάλο βάρος και στη Θεσσαλονίκη, όπου λόγω της στήριξης της Εύας Καϊλή αλλά και της υποστήριξης ανθρώπων του Ευάγγελου Βενιζέλου εκτιµούν ότι ο κ. Λοβέρδος θα είναι και σε αυτή τη (µεγάλη) κάλπη πρώτος.

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου επικρατεί κάτι παραπάνω από συγκρατηµένη αισιοδοξία, καθώς υπάρχουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού που πιστεύουν ότι η µάχη µπορεί να κριθεί ακόµα και από τον πρώτο γύρο. Υποστηρίζουν πως όσο µεγαλώνει η συµµετοχή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες της πρωτιάς για τον κ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, η εκτίµησή τους είναι πως σε µεγάλο βαθµό «η αυξηµένη συµµετοχή θα προέλθει από λαϊκό κόσµο, η µεγάλη µάζα των οποίων είναι και πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, και όχι από ψηφοφόρους της Ν.∆.». Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν ότι η µεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα επιλέξουν στην κάλπη τον Γιώργο Παπανδρέου.

Παράλληλα, σηµειώνουν ότι το debate δεν έπαιξε κανέναν ιδιαίτερο ρόλο, για αυτό και εκτιµούν πως δεν έχασε κάτι ο κ. Παπανδρέου λόγω της απουσίας του από την τηλεµαχία των υπόλοιπων πέντε υποψηφίων. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αποδίδουν µεγάλο µέρος του ενδιαφέροντος που έχει δηµιουργηθεί τις τελευταίες εβδοµάδες για το Κίνηµα Αλλαγής στην παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα και στο ιστορικό φορτίο που κουβαλά.

«ΑΝΕΒΗΚΑΝ»

Την ίδια ώρα, ανεβασµένη είναι η ψυχολογία των κυρίων Γερουλάνου, Καστανίδη και Χρηστίδη. Και οι τρεις θεωρούν ότι κέρδισαν σηµαντικούς πόντους µε την παρουσία τους στο debate, κάτι που έχει βάση, όπως φάνηκε και από τα θετικά σχόλια που εισέπραξαν στα social media. Σύµφωνα µε όλες τις δηµοσκοπήσεις, ο ρεαλιστικός στόχος και για τους τρεις είναι η διεκδίκηση της τέταρτης θέσης.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 818 εκλογικά τμήματα, ενώ κάλπες θα στηθούν και σε χώρες του εξωτερικού. Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

 

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους έξι υποψηφίους βάζοντας μόνο έναν σταυρό στο ενιαίο ψηφοδέλτιο

Τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού

  • Στα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10.00 έως 19.00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 09.00 έως 19.00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 09.00 έως 17.00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12.00 έως 18.00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 09.00 έως 16.00 τοπική ώρα
  • Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά, στο Μόντρεαλ από 09.00 έως 15.00 και το Τορόντο από 09.00 έως 14.00 τοπική ώρα.

Η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) έδωσε αναλυτικές διευκρινίσεις για την εκλογική διαδικασία.

Στα εκλογικά κέντρα του απόδημου Ελληνισμού δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού. Σε περίπτωση που δεν είναι μέλη ή φίλοι, πρέπει να καταθετουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου

. Η ΕΔΕΚΑΠ υπενθυμίζει ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Ο χειριστής του tablet στο εκλογικό κέντρο, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος.

Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Αστυνομική ταυτότητα,
  • διαβατήριο ή
  • δίπλωμα οδήγησης.

Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Για τους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

3 ευρώ από κάθε ψηφοφόρο

Όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο στις 5 Δεκεμβρίου 2021) για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικής διαδικασίας, το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι το έντυπο της αίτησης εγγραφής μέλους ή φίλου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής.

εντυπο

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στο ρεύμα

Αβάσιμη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μιλώντας στον «Real Fm» και υποστήριξε ότι δεν υπ...

Γεραπετρίτης: Oι μεγάλες ανατροπές στις υποδομές του κράτους λόγω της πανδημίας, θα μείνουν παρακαταθήκη

Για «μεγάλες ανατροπές» που συντελέσθηκαν μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, και «θα μείνουν παρακαταθήκη στη χώρα», κάνει λόγο σε άρθρο του σήμερα στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργ...