Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Έτσι θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ μέχρι την ευρωκάλπη

Τελική αντεπίθεση μετά τις γιορτές με στόχο την πράσινη επιστροφή. Όλο το οργανόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Οι καμπάνιες του κόμματος και το άνοιγμα στην κοινωνία.

Πολιτική

Μία μικρή ανάπαυλα λόγω των  Χριστουγέννων, αλλά και ένα διάλειμμα από το αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης κάνουν στο ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι η επιστροφή τους στα καθήκοντα συμπίπτει με την αφετηρία ενός νέου και εξαιρετικά απαιτητικού πολιτικού κύκλου. 

Και τούτο, διότι το επόμενο εξάμηνο αναμένεται «καυτό» για το κόμμα, που καλείται να ανταπεξέλθει σε μια πλειάδα από προκλήσεις, με μεγαλύτερη την πολιτική αναμέτρηση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με το αποτέλεσμά τους να παγιώσει σε μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς έως τις προγραμματισμένες για το 2027 Εθνικές Εκλογές.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Διακηρυγμένος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδειχτεί σε δεύτερο κόμμα, με ποσοστό άνω του 16%, ώστε να κερδίσει δύο κρίσιμα στοιχήματα: την πολιτική ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς  και τη δυνατότητα να πλασαριστεί ως ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική πρόταση και επιλογή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, στις επόμενες Εθνικές Εκλογές.

Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, οι Ευρωεκλογές αποτελούν έναν μεσοσταθμό, ένα  «σκαλοπάτι» για να μπει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη σε κυβερνητική τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αλλαγή σκηνικού στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε κλειστές συσκέψεις που προηγήθηκαν, ο πρόεδρος του κόμματος και οι στενοί του συνεργάτες έβαλαν τις τελευταίες πινελιές της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν έως τις ευρωεκλογές, ενώ κατέληξαν και στο πλάνο δράσης για την οργανωτική και πολιτική προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική συνοψίζεται στο τετράπτυχο: προβολή των θέσεων του κόμματος, μεγαλύτερη επαφή με τους πολίτες, ανανέωση και σκληρός αγώνας εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, η Χαριλάου Τρικούπη θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή,  ώστε να καταδειχθεί ότι το κόμμα εισχωρεί και πάλι στην κοινωνία.

Ήδη, το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει δυναμικές κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, την ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος και τη φορολογία και αναμένεται να τις κορυφώσει.  

Κομβικό ρόλο θα έχουν οι διαδραστικές και στοχευμένες καμπάνιες, όπως αυτή που θα «τρέξει» η Χαριλάου Τρικούπη για το ζήτημα της ακρίβειας, υπό την ευθύνη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου και της Γραμματέας Οργανωτικού Τασούλας Χατζηδάκη, που θα αποτελείται από τρία επίπεδα.

Πρώτον, θα επιλεγεί ο παραδοσιακός τρόπος προώθησης. Συγκεκριμένα, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ σε νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο θα επισκεφτούν εμπορικά κέντρα, λαϊκές αγορές, πλατείες, σουπερ μάρκετ και άλλα σημεία ενδιαφέροντος,  όπου θα μοιράζουν φυλλάδια με τις θέσεις του κόμματος για την θωράκιση των οικογενειακών προϋπολογισμών από την ακρίβεια και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Δεύτερον, με δεδομένο ότι το target group των νέων έχει αλλάξει άρδην συνήθειες και ενημερώνεται πια κατά κύριο λόγο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ψηφιακά μέσα, έχοντας απομακρυνθεί από την παραδοσιακή ενημέρωση, η Χαριλάου Τρικούπη θα «τρέξει» καμπάνια και στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας σποτ και άλλες μεθόδους διαφήμισης για να ενημερώσει το κοινό για τις θέσεις που υποστηρίζει.

Στο δρόμο προς την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν, επίσης, στην σκληρή, μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, αλλά και στην παρουσίαση ενός πρώτου, εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα που θα δίνει προοπτική και ελπίδα. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο στήριξης του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο το προϋποθέσεων που θέτει το ΠΑΣΟΚ. «Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα», τόνισε.

Η επόμενη πρόκληση που έχει μπροστά του ο Ανδρουλάκης είναι να κερδίσει το στοίχημα της αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματος, ώστε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και του Μητσοτάκη στο Κέντρο, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθεί σε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και να διεκδικήσει μελλοντικά την κυβέρνηση.

Η αμφίπλευρη διεύρυνση θα αφορά όλες τις δυνάμεις που αυτοκαθορίζονται κεντρώες, κεντροαριστερές, μεταρρυθμιστικές και θα γίνει στη βάση ενός σαφούς πολιτικού και ιδεολογικού προγράμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τόσο η διεύρυνση όσο και η ανανέωση θα αποτυπωθεί στο πασοκικό ευρωψηφοδέλτιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας κατά νου και το παράδειγµα του Χάρη ∆ούκα, θεωρεί ότι τα ποσοστά του κόµµατος θα εξαρτηθούν όχι µόνο από το γενικότερο πολιτικό κλίµα, αλλά και από την απήχηση του ψηφοδελτίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρική επιδίωξη του είναι αυτό να αποτελείται από ανθρώπους με αξιόλογή προσωπική και επαγγελματική πορεία, με πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα, δυναμικούς, αυτοδημιούργητους  και συνηθισμένους να κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους. 

Επίσης, πρόσωπα που δεν είναι… celebrities, αλλά καταξιωμένα, με επάρκεια, γνώση, καλή έξωθεν μαρτυρία, πλούσια δράση και προσφορά σε διάφορους τομείς της χώρας, καθώς και στελέχη από τα Κινήματα και τους παραγωγικούς φορείς.

*Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους - Μήνυμα κατά της αποχής στις ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές θα είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρώπη αλλά και το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου», τ...

Ο Κασσελάκης, η διαγραφή του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ και το αναγκαστικό ξεκαθάρισμα με στροφή προς τα... δεξιά

Ο Κασσελάκης συνεχίζει τα σόου του μέσω διαδικτύου στοχεύοντας στη νεολαία και πιστεύοντας ότι μετά από 2-3 τετραετίες θα είναι... πρωθυπουργός! Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα είναι βαλτωμένο κ...

Φόρτωση άρθρων...