Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Ευρωεκλογές: Γκρίνια, ζυμώσεις και εσωστρέφεια στην Αντιπολίτευση

Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης σε κυβέρνηση και κόμμα, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ωστόσο, παρά τις βαριές απώλειες, μάλλον το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ!

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν ξεπέρασε τις 600.000 ψήφους στις Ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θα βγουν στο προσκήνιο οι ζυμώσεις του παρασκηνίου. Κάποια στελέχη που έμειναν στο... τρένο περιμένοντας την πρώτη... στραβή του μηχανοδηγού, ανοίγουν συζήτηση για προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Ο Κασσελάκης οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 ή ακόμη και τις εθνικές εκλογές του 2023, αλλά με το 15% παρά κάτι που έλαβε, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω σε σχέση με το... ΙΧ κόμμα που έχει φτιάξει.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Τα πράγματα μυρίζουν... μπαρούτι και δεν αποκλείεται και νέος κύκλος διάσπασης από όσους πιστεύουν ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος πόλος που θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και τη νέα... φουρνιά δυσαρεστημένων Συριζαίων. Αν του φύγουν και άλλοι, βλέποντας προς το ΠΑΣΟΚ και ενδεχόμενη σύμπραξη με τη Νέα Αριστερά, τότε θα έχουν μπει οι βάσεις για την... αρχή του τέλους του Κασσελάκη!

Ο νάρκισσος και αλαζόνας αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και να χάσει έδαφος στον ανταγωνισμό που υπάρχει με τον Ανδρουλάκη. Αν ο Κασσελάκης είχε πάρει ποσοστό 19% και το ΠΑΣΟΚ 11%, τότε θα μπορούσε να κάνει όνειρα περαιτέρω συμπίεσης της εκλογικής βάσης "αρπάζοντας" στελέχη και μέλη από την εκλογική βάση της Χαριλάου Τρικούπη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πουλούσε το... παραμύθι ότι αποτελεί συνέχεια του Ανδρέα Παπανδρέου (!) και θα μπορούσε να ανέλθει πάνω από το 20%, διαμορφώνοντας μια καλή βάση για κάτι καλύτερο. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη την Κυριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 14,9% και ο Κασσελάκης είναι δύσκολο να συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί από πίσω με 12,9%. Όσο για τη Νέα Αριστερά, η περίπτωση σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία βάση στοιχειώδους συνεννόησης.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνομιλήσει με τη Νέα Αριστερά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι απέναντι στις επιλογές της ομάδας Χαρίτση. Το ΠΑΣΟΚ πάτωσε στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αύξησε τις δυνάμεις του στην επαρχία, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κινήθηκε καλύτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και συμπιέστηκε στην επαρχία, όπου ο κόσμος δεν βλέπει με τόσο καλό μάτι τον... βίο και την πολιτεία του Κασσελάκη! Ο ίδιος πρέπει να κατάλαβε ότι με τον χειρισμό του στην υπόθεση του πόθεν έσχες "πυροβόλησε" τα πόδια του. Δημοσιοποίησε ένα... excelόχαρτο λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, νομίζοντας ότι πολλοί Αριστεροί θα... τσιμπήσουν και θα του δώσουν... άφεση αμαρτιών για τον πολυτελή βίο του. Εκεί την πάτησε. Με 600.000 σταυρούς σε Ευρωεκλογές δεν δημιουργεί βάση απογείωσης για να... κερδίσει τον Μητσοτάκη, αλλά μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την απόκτηση της προεδρίας σε ομάδα του... ερασιτεχνικού πρωταθλήματος Αττικής! Την έχει πατήσει και δεν το έχει καταλάβει. Η μικρή διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ αποτρέπει την προσέγγιση του Κασσελάκη με τον Ανδρουλάκη και το αντίστροφο. Αμφότεροι είναι αναγκασμένοι να μονομαχήσουν μέχρι... τελικής πτώσεως, έχοντας ως "θεατή" τον Μητσοτάκη!

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έπιασαν τον στόχο να είναι δεύτερο κόμμα, οπότε θα υπάρξει και εκεί εσωστρέφεια, καθώς οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Ανδρουλάκη ζητούν συζήτηση για τις επιδόσεις του κόμματος και τι έφταιξε που δεν μπόρεσε να κερδίσει τον... αλλοπαρμένο Κασσελάκη. Επιπλέον, το... τροπικό "μαύρισμα" που έφαγε στην κάλπη η Νέα Αριστερά δεν επιτρέπει άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλοί είναι οι φίλοι του που δεν θα μπορέσουν να... χωνέψουν μια επαναπροσέγγιση με στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, τα οποία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση "τρώνε το ξύλο" της αρκούδας"! Άρα ένα τέτοιο σενάριο μάλλον είναι προβληματικό και θα έχει λίγα οφέλη και μεγαλύτερες απώλειες. Από την άλλη, μια σύμπραξη του Ανδρουλάκη με τον Κασσελάκη θα ενεργοποιούσε φυγόκεντρες τάσεις προς τη Νέα Δημοκρατία από τη μία και προς την Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ από την άλλη. Άρα, αυτό το σενάριο είναι "καμένο", καθώς όλοι θα είναι χαμένοι.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει εγκλωβίσει τα κόμματα του... αριστεροσοσιαλιστικού χώροιυ, τα οποία... προσεύχονται να ενισχυθούν τα ακροδεξιά κόμματα παίρνοντας κόσμο από τον Μητσοτάκη. Το θέμα είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του τρία χρόνια, όπου μπορεί να επιτύχει θεαματικά πράγματα, αν δεν στραβώσει κάτι στο διεθνές περιβάλλον. Ο πολιτικός χρόνος λειτουργεί υπέρ του Μητσοτάκη και κατά του Κασσελάκη και του Ανδρουλάκη. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία το 2027, εκτός και αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αυξάνοντας το ελάχιστο μπόνους εδρών στις 30 από 20, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, κατά το ανάλογο της Γερμανίας.

Η άθροιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς με βάση τις Ευρωεκλογές, μπορεί να είναι 30,2%, αλλά αυτό συνιστά μια απλή μαθηματική πράξη. Με όρους πολιτικής άσκησης, μια τέτοια εξίσωση, μπορεί να οδηγήσει σε αισθητά χαμηλότερο άθροισμα και κακό αποτέλεσμα! Κασσελάκης και Ανδρουλάκης είναι δύο πολύ... παράξενοι χαρακτήρες που δεν θα μπορούσαν να συμβιώσουν πολιτικά, ενώ θα προκαλούσαν ρήγματα σε στελεχιακό επίπεδο και στην εκλογική τους βάση. Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς έχουν μπροστά τους μια τριετία για να κάνουν... ζωάρα και να παίρνουν τα... φράγκα που τους εξασφαλίζει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, έχουν και το άγχος να βρουν ένα "όχημα", μήπως επιβιώσουν. Και τα τρία κόμματα είναι παγιδευμένα σε ένα λαβύρινθο όπου δύσκολα εντοπίζεται κάποια διέξοδος διαφυγής.

Οι Ευρωεκλογές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κάποιες εξελίξεις σε σχέση με τη διαμόρφωση του αντίπαλου δέους του Μητσοτάκη. Τελικώς, φαίνεται ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα σ΄ αυτά τα κόμματα, σηματοδοτώντας έναν νέο κύκλο... χορηγιών προς τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα! Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θυμίζουν δύο μονομάχους που ετοιμάζονται να δώσουν μια σκληρή παρτίδα... μποξ! Ποιος θα... εξοντώσει ποιον, δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Αυτό όμως που φαίνεται ως πιθανότερο ενδεχόμενο, είναι να δούμε τον... νικητή του ματς να μην μπορεί να δώσει άλλο... ματς με αντίπαλο τον Μητσοτάκη, γιατί πολύ απλά θα είναι ζαλισμένος και θα... τρεκλίζει!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζει... απτόητος ο Πολάκης: «Στημένη και υποκριτική» η αντίδραση της Λινού

Αμετανόητος, παρά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ο Παύλος Πολάκης για το επεισόδιο της φραστικής επίθεσης στη συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη. ...

Κατρίνης: «Για την Κυβέρνηση η δημόσια υγεία είναι περιττό βάρος, για εμάς είναι δικαίωμα και κοινωνική κατάκτηση»

Το Νοσοκομείο Χαλκίδας επισκέφτηκε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. «Για την κυβέρνηση η δημόσια υγεία αποτελεί ένα βάρος από το οποίο...

Κυβερνητικές πηγές: Υποκριτική η στάση Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη - Για τα μάτια του κόσμου η διαγραφή

Υποκριτική χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Στέφανου Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη στελέχη της Κυβέρνησης, με βάση τα όσα είπε χθες (25/7) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το στέλεχος του κόμματ...

Φόρτωση άρθρων...