Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Γεραπετρίτης: «Όλοι οι πολίτες θα δουν τη διαφορά στους λογαριασμούς ενέργειας»

Στους λογαριασμούς ενέργειας και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και συμμορφώνεται με κάθε απόφαση διοικητικών δικαστηρίων, με την οποία επιδικάζονται σε συνταξιούχους ποσά περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικά», είπε ο υπουργός.

«Θα ήθελα να επισημάνω πώς προέκυψε το θέμα με τα αναδρομικά. Το 2020 εκδίδεται η απόφαση, η οποία αναγνωρίζει αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου. Η ελληνική κυβέρνηση κρίνοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το σώμα των συνταξιούχων που έχει υποφέρει πολύ κατά την διάρκεια των μνημονιακών περιόδων, έρχεται και κάνει δύο πράγματα: επεκτείνει την καταβολή των αναδρομικών σε όλους για τις κύριες συντάξεις ακόμα και σε εκείνους που δεν είχαν προσφύγει και επιπλέον μολονότι δεν υπήρχε απόφαση, αποδίδει τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Για να σας δώσω μια κλίμακα οι δύο αυτές παροχές το 2020 κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 1,4 δισεκατομμύρια», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Σήμερα τίθεται το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. Στη ρύθμιση που είχαμε κάνει το 2020 είχαμε πει σαφώς και είναι καταγεγραμμένο εντός του νόμου, ότι αποδίδουμε αυτές τις κύριες συντάξεις σε όλους κατ’ επέκτασιν της απόφασης των δικαστηρίων, δεν θα αποδοθεί η διαφορά των επικουρικών και των δώρων παρά μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει. 

Αυτός ήταν ο δημοσιονομικός χώρος που είχαμε, είμαστε ειλικρινείς και συνεπείς, οι δηλώσεις αφορούσαν προφανώς τις κύριες συντάξεις που ρυθμίστηκαν οριζόντια για όλους και για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα και για όσους δεν είχαν προσφύγει και στο πλαίσιο του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου, εμείς αποδώσαμε αυτό που μπορούσαμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», περιέγραψε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το ίδιο το δικαστήριο είπε «ναι» κύριες συντάξεις σε όλους, όπως το έπραξε η κυβέρνηση και για τις επικουρικές και τα δώρα σε όσους έχουν προσφύγει, όπως προέβλεπε η διάταξη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν αποφάσιζε η κυβέρνηση να δώσει τα ποσά σε όλους για τις επικουρικές και τα δώρα τι δημοσιονομικό κόστος θα είχε αυτό απάντησε “σε μια πρόχειρη εκτίμηση για την ικανοποίηση των πρόσθετων αυτών αμοιβών για την επέκταση και μόνο, θα απαιτείτο ένας χώρος της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όταν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος κινούνται σε ένα επίπεδο 300 εκατ. τον μήνα, καταλαβαίνετε για τι ποσό μιλάμε».

“Όλοι οι πολίτες θα δουν τη διαφορά στους λογαριασμούς τους” τόνισε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας. “Δεν υπάρχει καμία χώρα που να έχει διαχειριστεί τα θέματα τις αύξησης των τιμών της ενέργειας ώστε να τις εξουδετερώσει. Καμία. Εγώ είμαι διατεθειμένος να το αποδεχθώ και να εισαγάγουμε μια σχετική ρύθμιση αν μου βρείτε μια χώρα. Δεν υπάρχει” πρόσθεσε.

“Φυσικά και υπάρχουν αυξήσεις και τις βιώνουν όλοι οι πολίτες και δεν χρειάζεται να είμαστε στρουθοκάμηλοι. Θα είναι πιθανώς ένας δύσκολος χειμώνας, προσπαθούμε ενισχύοντας όσο μπορούμε περισσότερο τους ευάλωτους με στοχευμένες ενέργειες, με επεξεργασμένες δράσεις, όχι με ατοπήματα και αερολογίες οι οποίες θέτουν πλαφόν που δεν μπορούν να υποστηριχθούν, θέτουμε πραγματικές, επεξεργασμένες λύσεις. Οι πολίτες θα δουν τη διαφορά στους λογαριασμούς τους” σχολίασε.

“Για εμένα και όλη την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης και ιδίως ο πολίτης που έχει ανάγκη να δει στην τσέπη του, εφαρμοσμένα και όχι θεωρητικά, μια ανακούφιση” συμπλήρωσε.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αιχμές Μωραΐτη για βάφτιση Κασσελάκη: «Ο σταυρός που σχηματίστηκε είναι αυτός που καβαλάμε εμείς που ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ»

Αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης. Ο γνωστός στιχουργός αναφέρθηκε στην βάφτιση Στέφανου Κασσελάκη ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης, όπο...

Μέχρι και ο Γκλέτσος... αγανάκτησε με τον Κασσελάκη: «Απογοήτευση το παιδί, ψήφο από μένα δεν παίρνει, τέλος» (εικόνες)

Σε πλήρη μεταστροφή της άποψής του για τον Στέφανο Κασσελάκη προχώρησε ο Απόστολος Γκλέτσος όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις που έδωσε στα σ...

Φόρτωση άρθρων...