Κυριακή
12 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τις διαγραφές

Παρασκήνιο

Στην βάση του κόμματος προσέφυγε με διάγγελμά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, απόφαση την οποία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόσω ήταν στην Αμερική.

Η επιλογή της ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος δεν είναι, ωστόσο, τυχαία, καθώς απαντά στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την τελευταία να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για την όποια ποινή.

Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε μια απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ και σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Σήμα αποφασιστικότητας

Την απόφαση για δημοψήφισμα πυροδότησε, κατά πληροφορίες, η επιθυμία του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι «δεν κάνει πίσω» στις διαγραφές, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, όπως του ζητούσαν, άλλωστε, δημόσια τις τελευταίες ημέρες με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και ένθερμοι υποστηρικτές του.

Ωστόσο, η απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιστά αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, καθώς κανείς δεν ήταν βέβαιος μέχρι σήμερα το πρωί για το τι ακριβώς θα έπραττε η μειοψηφία, δεδομένου ότι τα ξημερώματα αποφάσισε να δώσει το παρόν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιπλέον, επιμέρους ενστάσεις έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ώρες για το εάν είναι αντικαταστατικό ή όχι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο διαγραφές μελών, όταν για μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται ακριβής διαδικασία από το Καταστατικό.

Παράλληλα, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, ψηφιακού μέσω της πλατφόρμας iSyriza (όταν το Μητρώο Μελών είναι κατά πληροφορίες σε φάση επικαιροποίησης και χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να τελειοποιηθεί) ή δια ζώσης προβλέπεται η συμμετοχή ΜΟΝΟ των εν ενεργεία μελών και όχι η εγγραφή νέων, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα διενεργούνταν άμεσα, αν δεν μεσολαβούσε η έξοδος της «Ομπρέλας».

Οι επόμενες κινήσεις Τσακαλώτου

Πλέον μετά και τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη - Βούτση, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά του πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως αύριο θα ανακοινώσει και αυτός με τη σειρά του την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την περασμένη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς την αποχώρησή του, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο πια να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα», ανέφερε στην ομιλία του, μια αποστροφή που έχει εκληφθεί ως προαναγγελία αποχώρησης από το κόμμα.

«Όπως ξέρετε, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος, στην ομιλία μου, είπα πως, είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια περηφάνια σε αυτό το κόμμα», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας ότι «η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη».

Υπενθυμίζεται πως στην «Ομπρέλα» αποφάσισαν χθες αν και με ισχνή πλειοψηφία να μεταβούν στη συνεδρίαση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αναμένεται σφοδρή σύγκρουση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την ομάδα των νέο-προεδρικών, οι οποίοι θα προσέλθουν στην ΚΕ και εκείνοι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη των διαγραφών και της πολιτικής καταδίκης των διαφωνούντων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Λευκάδα αγκάλιασε τον Γιώργο Αυτιά

Στη Λευκάδα ο Γιώργος Αυτιάς είχε ενθουσιώδη υποδοχή από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Ο Δήμαρχος του νησιού Ξενοφών Βεργίνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι Ξε...

Ο Κασσελάκης έβγαλε το ακουστικό και αποχώρησε από τηλεοπτική συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για Βασιλειάδη και Σπίρτζη

«Δεν θα απολογηθώ εγώ για αυτό που σκέφτεται όλος ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου στο πλ...

Φόρτωση άρθρων...