Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι χολερικές αναφορές Παυλόπουλου για τον πρωθυπουργό και ο «συναγερμός» για Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν σχέση με το σύστημα Πούτιν

Απολύτως υγιής αλλά και με γεμάτες τις μπαταρίες του επιστρέφει από σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός μετά την ολιγοήμερη καραντίνα, που βάση υγειονομικού πρωτοκόλλου τον κράτησε για πέντε μέρες μακριά από το γραφείο του, αλλά όχι και από τις θεσμικές και πολιτικές υποχρεώσεις του.
Η βδομάδα πάντως που ξεκινά είναι δύσκολη, αφού η κυβέρνηση παρότι ανακοίνωσε μια δέσμη σημαντικών μέτρων υπέρ της ανακούφισης της μεσαίας τάξης, παρακολουθεί συστηματικά τις επιπτώσεις (στον οικονομικό τομέα) του πολέμου στην Ουκρανία.
Γι αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί και νέα παρέμβαση το επόμενο διάστημα , η οποία όπως φαίνεται θα έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος και θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις έτερων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του Νότου.

@ Αποφασισμένος να ξεκόψει κάθε κουβέντα για πρόωρες εκλογές εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό το μήνυμα απαιτεί να εκπέμψουν οι στενοί του συνεργάτες, οι υπουργοί αλλά και το σύνολο της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής ομάδας. Γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα πως εάν η εκλογολογία συνεχισθεί, οι υπουργοί θα κατεβάσουν μολύβια και οι βουλευτές θα αρχίσουν τις περιοδείες τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, όχι για να προβάλουν το Κυβερνητικό έργο αλλά για να μαζεύουν σταυρούς. 
Και στο τέλος η σεναριολογία για προσφυγή στις κάλπες θα επιβεβαιωθεί ως   αυτοεκπληρούμενη προφητεία.    

@ Όσο και εάν το Μαξίμου «ξορκίζει» τις εκλογές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον εκλογικό νόμο , που ως γνωστόν η Κυβέρνηση άλλαξε στις αρχές του 2020.
Αποφάσεις μπορεί να μην έχουν παρθεί ακόμη, αλλά το βασικό σενάριο φέρει την Κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε μια μικρή τροποποίηση του δικού της νόμου (που ως γνωστόν θα ισχύσει στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση) με την οποία θα πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα με 10 επιπλέον έδρες σε περίπτωση που η διαφορά του από το δεύτερο θα είναι μεγάλη- κοντά σε διψήφια ποσοστά. Για να γνωρίζεται, όλα αυτά μέχρι στιγμής είναι ασκήσεις από χάρτου, αφού τίποτε δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως «διευκολύνεται» πολιτικά να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή, εάν τελικά το αποφασίσει, αφού υπάρχει και ή σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, όπως διατυπώθηκε δημόσια πριν από μερικές μέρες στην Βουλή.   

@ Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για όσους επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίοι διερευνώνται για ύποπτες συναλλαγές με το «βαθύ» σύστημα Πούτιν. 
Ήδη οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τον έλεγχο των συναλλαγών, επιχειρηματιών ή φυσικών προσώπων και ενημερώνουν σταδιακά την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε σημαίνοντα πρόσωπα του εγχώριου επιχειρείν, αφού τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί η διεθνής λίστα των Ολιγαρχών – Φίλων του Πούτιν επιχειρηματιών. Και εάν μάλιστα «διαβάσεις» (πίσω από τις γραμμές) τα πολλά πλέον δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού για πρόσωπα που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όλα πλέον θεωρούνται πιθανά.   
     
@ Ένα σύστημα offshore εταιρειών που εμφάνιζε μεγάλη κινητικότητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές με τη Μόσχα μέσω μιας κυπριακής τράπεζας ρωσικών συμφερόντων που άλλαξε μετοχική σύνθεση πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως εκτιμάτε μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών το βαθύ κράτος του Πούτιν χρηματοδοτούσε ηγούμενους Ιερών Μονών και εκκλησιαστικούς παράγοντες στην Ελλάδα.
Η διερεύνηση των συναλλαγών παρουσιάζουν ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες εμφανίζονται αποφασισμένες να βάλουν τέλος στο φιλόδοξο πρότζεκτ της Μόσχας, με τον κωδικό «Ορθόδοξο Τόξο», με το οποίο επιχείρησε να διεισδύσει σε διάφορες δυτικές χώρες μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει η Ελλάδα.

@ Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για το γεύμα της «παλιάς φρουράς» του «καραμανλισμού» στο γνωστό πολιτικοδημοσιογραφικό στέκι «Παλιά Αγορά» της Φιλοθέης συζητιέται πολύ στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, καθώς προφανώς και έχει ενδιαφέρον όταν ένας τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας (Προκόπης Παυλόπουλος), τρία ιστορικά «γαλάζια» στελέχη (Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Γιώργος Αλογοσκούφης) και ένας (πρώην) πανίσχυρος τραπεζίτης που επιχειρεί μετά από μια σειρά σοβαρών δικαστικών περιπετειών να επανακάμψει (Μιχάλης Σάλλας) συντρώγουν σε δημόσια θέα. Επειδή οι προαναφερθέντες είναι ο ένας εμπειρότερος από τον άλλον, η στήλη καλεί τους αναγνώστες της να μην «τσιμπήσουν» σε «πληροφορίες» που μπορεί να δουν δεξιά κι αριστερά για «πιπεράτους» διαλόγους μεταξύ των συνδαιτυμόνων... Το μόνο βέβαιο είναι ότι για να φάνε στην «Παλιά Αγορά», δεν είχαν πρόβλημα να τους δουν. 
΄Έγκυρες και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν πάντως τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να μην μπορούσε να κρύψει αφενός τις χολερικές του αναφορές σε βάρος του πρωθυπουργού, αφετέρου τις θετικές του κρίσεις για το πώς πολιτεύεται ο Αλέξης Τσίπρας. 
Βρίσκεται σταθερά και διαχρονικά σε... mood Κουμουνδούρου ο Πάκης και δεν το κρύβει μάλιστα. 

@ Οι δικαστικές περιπέτειες της Ρένας Δούρου προκαλούν νέα προβλήματα στην Κουμουνδούρου.
Η πρόταση-καταπέλτης του εισαγγελέα που την καθιστά ένοχη για τρία πλημμελήματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η ανθρωποκτονία κατά συρροή από εγκληματική αμέλεια, προκάλεσε νευρική κρίση στην Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να απολογείται πλέον και για την πρώην Πασιονάρια του κόμματος, η οποία για ένα διάστημα εμφανίζονταν και ως επίδοξη αρχηγός.
Τώρα αναγκάζεται να προσγειωθεί απότομα και να ζητάει έμπρακτη στήριξη από τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να την αφανίσουν πολιτικά.

@ Η MYTILINEOS προχωρά την κατασκευή της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο πετρέλαιο ισχύος 740 MW στο Τομπρούκ της Λιβύης εντός χρονοδιαγράμματος και βλέποντας... μακριά. Η πολύπαθη χώρα αποτελεί ένα μεγάλο ενεργειακό στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης και ο διορατικός επιχειρηματίας σπεύδει να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία. Η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις μονάδες, προγραμματίζεται να μπει σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε και το ενεργειακό σύστημα της Λιβύης θα ενισχυθεί με 185MW, καλύπτοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της χώρας ενόψει καλοκαιριού. Η έγκαιρη θέση της πρώτης μονάδας σε λειτουργία σε συνθήκες πανδημίας, αποτελεί την πιο δυνατή επιβεβαίωση της δέσμευσης της MYTILINEOS για στήριξη της Λιβύης καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει καθημερινές διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας και το έργο που έχει ανατεθεί στη MYTILINEOS από την Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας της Λιβύης είναι κομβικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δίκη τον Ιούνιο οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ο Κασιδιάρης για εξαπάτηση εκλογέων

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν στις 19 Ιουνίου οι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», όπως και ο έγκλειστος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλ...

Σιμόπουλος: «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά»

Αυτόπτης μάρτυρας στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ο βουλε...

Φόρτωση άρθρων...